S&P 500 ^GSPC
5,069.82
-0.16%
Alphabet GOOG
$137.43
-1.91%
Nvidia NVDA
$776.63
-1.32%
Tesla TSLA
$202.04
+1.16%
Apple AAPL
$181.42
-0.66%
Meta META
$484.02
-0.62%
Amazon AMZN
$173.16
-0.22%
Microsoft MSFT
$407.72
+0.06%

Ако искате да инвестирате с помощта на AI, ето какво трябва да знаете.

Teodor Aleksandrov
23. 5. 2023
1 min read

През последните месеци със сигурност видяхте възхода на изкуствения интелект по света.

Сега всички се борят с въпроса дали тази технология ще ги замени в работата или ще завладее света. Това е едно, по-разпространено мнение, но само малка част от тях наистина разглеждат как тази бъдеща технология може да им помогне.

С появата на OpenAI и техния чат-бот ChatGPT изкуственият интелект се разпространи в масовата практика. Но изкуственият интелект е бил тук много преди това. Всички ние се сблъскваме с него в ежедневието си. Например в банковите и онлайн транзакциите се използва ИИ - т.е. ако някога сте плащали с карта...

Изкуственият интелект е чудесен за голяма група задачи, които може да изпълнява вместо вас. Но винаги стои въпросът дали той може да я свърши по-добре от вас.

Същото важи и за инвестирането. Може ли изкуственият интелект да направи инвестирането вместо вас, или се нуждаете от допълнително развитие?

Какво е ИИ и как работи в инвестирането

ИИ е компютърна система, създадена да симулира човешката интелигентност. Тя се учи и подобрява своя анализ въз основа на данните, които получава.

В инвестирането ИИ се използва за анализ на пазарните тенденции, резултатите на компаниите и други икономически показатели, за да се идентифицират най-добрите инвестиционни възможности. Като се учат и усъвършенстват постоянно, алгоритмите на ИИ могат да предоставят на инвеститорите ценни прозрения, които хората могат да пренебрегнат. Това позволява на инвеститорите да вземат много по-добри решения за по-кратко време. Тъй като ИИ никога не спи, той може да работи постоянно.

След това инвеститорът просто прелиства резултатите и избира подходящото за момента. Тези системи могат да действат като финансови съветници, използвайки изкуствен интелект.

Ползи от използването на ИИ в инвестирането

Едно от основните предимства на използването на ИИ е, че той може да анализира огромни количества данни за секунди, което на хората може да отнеме часове или дори дни.

Чрез машинното обучение ИИ може да помогне за идентифициране на тенденции и модели, които хората никога не биха могли да открият. Анализирайки исторически тенденции и модели, ИИ може да предостави прогнози за бъдещото движение на цените на акциите въз основа на технически и фундаментален анализ.

Изкуственият интелект може също така да помогне за намаляване на вероятността от човешка грешка и за създаване на по-точен и надежден инвестиционен план за търговци и дългосрочни инвеститори.

Защо да се пазим

Един от най-големите недостатъци на използването на изкуствен интелект в инвестирането е цената. Софтуерът и услугите с ИИ могат да бъдат скъпи, особено за индивидуални инвеститори или малки предприятия.

Освен това винаги съществува риск от провал на алгоритъма или компютърна грешка, което може да доведе до значителни загуби. Алгоритмите на изкуствения интелект и прогнозните анализи не могат да отчетат всичко, като например неочаквани събития, природни бедствия или политически катаклизми, които биха могли да повлияят на пазарите. При такава волатилност на пазара и непредсказуеми външни сили, които влияят на фондовия пазар, може да е трудно да се предвиди точно следващият начин на действие.

Винаги е най-добре да бъдете самостоятелни и да използвате тези технологии само като допълнение към това, което правите в момента. Независимо дали шофирате автомобил или инвестирате, последното окончателно човешко решение е най-важното. Съществуват добре работещи алгоритми за търговия, но те се придържат към фиксирани линии, в рамките на които могат да се движат. Щом цената се отклони, търговията не се осъществява.

Ето защо за компютъра е много трудно да търгува например с фалшиви пробиви на акции, тъй като моделът се нарушава и тогава се извършва движението. Професионалните трейдъри все още са по-добри в това отношение, но е въпрос на време ИИ да ги настигне поне в това отношение.

ЗасегаИИ все още не е достатъчно съвършен, за да замени напълно жив човек или дори професионалист в тази област. Инвеститорите на дребно не бива да разчитат твърде много на тази технология и винаги трябва да вземат собствени решения. Разбира се, не е лоша идея ИИ да оценява информацията за дадено дружество или за текущото развитие на пазара. Можете да го използвате като друга гледна точка, а това винаги е от полза, нали?

Използван правилно, той може да ви спести много време и енергия , които можете да инвестирате другаде. В днешно време той все още е само един чудесен инструмент, но въпреки това не трябва да забравяте, че все пак това е само код и машина. Тя не притежава интуиция и човешки чувства. Това може да бъде предимство, но работи като оръжие с две остриета.

Сега не е моментът да оставяме инвестиционните си решения изцяло на изкуствения интелект.

Ще се радвам да прочета вашите мнения и опит в коментарите.

Това не е финансов съвет. Предоставям публично достъпни данни и споделям вижданията си за това как аз самият бих се справил със ситуациите. Инвестирането е рисково и всеки носи отговорност за своите решения.


Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.