S&P 500 ^GSPC
5,087.03
+2.11%
Nvidia NVDA
$785.38
+16.40%
Meta META
$486.13
+3.87%
Amazon AMZN
$174.58
+3.55%
Microsoft MSFT
$411.65
+2.35%
Tesla TSLA
$197.41
+1.36%
Apple AAPL
$184.37
+1.12%
Alphabet GOOG
$145.32
+1.03%

Dacă doriți să investiți folosind inteligența artificială, iată ce trebuie să știți.

Andrei Ciobanu
23. 5. 2023
5 min read

În ultimele luni, ați văzut cu siguranță creșterea inteligenței artificiale în întreaga lume.

Toată lumea se luptă acum cu întrebarea dacă această tehnologie îi va înlocui sau nu la locul de muncă sau va cuceri lumea. Acesta este unul, cel mai răspândit punct de vedere, dar doar o minoritate se uită cu adevărat la modul în care această viitoare tehnologie i-ar putea ajuta.

Odată cu apariția OpenAI și a robotului lor de chat ChatGPT, inteligența artificială s-a răspândit în mainstream. Dar AI a fost aici cu mult înainte de asta. Cu toții o întâlnim în viața de zi cu zi. De exemplu, tranzacțiile bancare și cele online folosesc IA - adică, dacă ați plătit vreodată cu cardul...

Inteligența artificială este grozavă pentru un grup mare de sarcini pe care le poate îndeplini pentru dumneavoastră. Dar întotdeauna se pune problema dacă le poate face mai bine decât tine.

Același lucru este valabil și pentru investiții. Poate IA să facă investițiile în locul tău sau ai nevoie de o dezvoltare suplimentară?

Ce este IA și cum funcționează în domeniul investițiilor

IA este un sistem informatic conceput pentru a simula inteligența umană. Acesta învață și își îmbunătățește analiza pe baza datelor pe care le primește.

În domeniul investițiilor, IA este utilizată pentru a analiza tendințele pieței, performanța companiilor și alți indicatori economici pentru a identifica cele mai bune oportunități de investiții. Prin învățarea și îmbunătățirea constantă, algoritmii AI pot oferi investitorilor informații valoroase pe care oamenii le pot trece cu vederea. Acest lucru le permite investitorilor să ia decizii mult mai bune în mai puțin timp. Deoarece AI nu doarme niciodată, poate lucra în permanență.

Apoi, investitorul pur și simplu parcurge rezultatele și alege ceea ce este potrivit pentru momentul respectiv. Aceste sisteme pot acționa ca și consilieri financiari folosind inteligența artificială.

Beneficiile utilizării IA în investiții

Unul dintre principalele avantaje ale utilizării IA este că poate analiza în câteva secunde cantități uriașe de date, ceea ce poate dura ore sau chiar zile pentru oameni.

Prin intermediul învățării automate, AI poate ajuta la identificarea tendințelor și a modelelor pe care oamenii nu ar putea niciodată să le detecteze. Analizând tendințele și modelele istorice, AI poate oferi previziuni privind viitoarele mișcări ale prețului acțiunilor pe baza unei analize atât tehnice, cât și fundamentale.

De asemenea, inteligența artificială poate contribui la reducerea probabilității de eroare umană și la crearea unui plan de investiții mai precis și mai fiabil pentru comercianți și investitori pe termen lung.

De ce să fim atenți

Unul dintre cele mai mari dezavantaje ale utilizării IA în investiții este costul. Software-ul și serviciile de inteligență artificială pot fi costisitoare, în special pentru investitorii individuali sau pentru întreprinderile mici.

În plus, există întotdeauna riscul de eșec al algoritmului sau de eroare de calculator, ceea ce poate duce la pierderi semnificative. Algoritmii de inteligență artificială și analiza predictivă nu pot ține cont de orice, cum ar fi evenimentele neașteptate, dezastrele naturale sau tulburările politice care ar putea afecta piețele. Cu o astfel de volatilitate a pieței și forțe externe imprevizibile care afectează piața bursieră, poate fi dificil să se prevadă cu exactitate următorul curs de acțiune.

Este întotdeauna cel mai bine să fiți autonomi și să folosiți aceste tehnologii doar ca o completare la ceea ce faceți în prezent. Fie că este vorba de conducerea unei mașini sau de investiții, ultima decizie umană finală este cea mai importantă. Există algoritmi care funcționează bine pentru tranzacționare, dar aceștia se limitează la linii fixe în cadrul cărora se pot mișca. Odată ce prețul se abate, tranzacția nu se mai face.

Prin urmare, este foarte dificil pentru un computer să tranzacționeze , de exemplu, breakout-uri false la acțiuni, deoarece modelul este rupt și apoi are loc o mișcare. Comercianții profesioniști sunt încă mai buni din acest punct de vedere, dar este doar o chestiune de timp până când IA îi va ajunge din urmă, cel puțin pe aceștia.

Deocamdată, AI nu este încă suficient de perfectă pentru a înlocui pe deplin un om în carne și oase, sau chiar un profesionist în domeniu. Investitorii de retail nu ar trebui să se bazeze prea mult pe această tehnologie și ar trebui să ia întotdeauna propriile decizii. Bineînțeles, nu este o idee rea ca AI să evalueze informațiile despre o anumită companie sau despre evoluția actuală a pieței. O puteți folosi ca pe o altă perspectivă și asta este întotdeauna util, nu-i așa?

Folosită corect, vă poate economisi mult timp și energie pe care le puteți investi în altă parte. În prezent, este încă doar un instrument excelent, dar, în ciuda acestui fapt, trebuie să vă amintiți că este vorba tot de un cod și de o mașină. Nu are intuiție și sentiment uman. Acest lucru poate fi un avantaj, dar funcționează ca o armă cu două tăișuri .

Acum nu este momentul să lăsăm deciziile noastre de investiții în întregime în seama inteligenței artificiale.

Mi-ar plăcea să vă citesc opiniile și eventualele experiențe în comentarii.

Acesta nu este un sfat financiar. Ofer date disponibile public și îmi împărtășesc opiniile despre cum aș gestiona eu însumi situațiile. Investițiile sunt riscante și fiecare este responsabil pentru deciziile sale.


Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.