S&P 500 ^GSPC
5,088.8
+0.03%
Tesla TSLA
$191.97
-2.76%
Apple AAPL
$182.52
-1.00%
Meta META
$484.03
-0.43%
Nvidia NVDA
$788.17
+0.36%
Microsoft MSFT
$410.34
-0.32%
Amazon AMZN
$174.99
+0.23%
Alphabet GOOG
$145.29
-0.02%

Dividende 25%. Veți obține un randament al investiției în 4 ani?

Mihai Dragavei
23. 5. 2023
7 min read

Îmi place să scriu despre acțiunile cu dividende, deoarece este una dintre cele mai bune modalități legitime de a lucra pentru a obține venituri pasive. Dar lucrurile nu sunt cu siguranță atât de roz pe cât par. Și vom folosi acest exemplu pentru a arăta de ce!

Sunt dividendele mari bani "gratis"?

Imaginați-vă că găsiți o companie cu un dividend de, să zicem, 25%. Sau chiar 50%! La urma urmei, asta înseamnă că societatea plătește jumătate din prețul de achiziție pentru anul respectiv. Astfel, prin matematică simplă, ajungem la faptul că în doi ani suntem la zero și nu mai putem pierde bani! La prima vedere, acest lucru pare interesant și, în teorie, este adevărat. Dar realitatea este adesea cu totul alta. Să analizăm de ce se întâmplă acest lucru.

Dar trebuie să începem cu începutul.

Un dividend este modul în care companiile returnează capital acționarilor. Este vorba de partea din profitul net pentru o anumită perioadă care este plătită acționarilor. Decizia de a plăti un dividend este luată de consiliul de administrație al companiei, de obicei din profiturile perioadei precedente.

Dividendul este exprimat, de obicei, ca o sumă în dolari pe acțiune; dividendul total pentru un acționar depinde de numărul de acțiuni pe care le deține. Rata dividendului este raportul dintre dividendul plătit și prețul acțiunii; de exemplu, la o rată a dividendului de 3%, acționarul a primit 0,03 dolari pentru fiecare acțiune de 1 dolar deținută.

Astfel, dacă dețineți acțiuni ale companiei în valoare de 100 de dolari, cu un dividend de 50%, atunci veți primi 50 de dolari într-un an și tot 50 de dolari în anul următor. Astfel, după doi ani ați recuperat suma investită, având în continuare acțiuni în valoare de 100 de dolari. Asta este grozav! Ei bine, nu-i așa...

Întotdeauna există riscul ca dividendele să scadă. Și nu vorbim de 50%, ceea ce este excepțional. Nu vorbim nici măcar de un dividend de 25%. Chiar și să zicem 10% - 15% ar trebui să vă atragă atenția. Și de ce?

Pentru că există multe pericole asociate cu un dividend atât de ridicat.

  • Poate semnala probleme de creștere - Dacă o companie nu are multe oportunități de creștere sau de investiții, poate folosi cea mai mare parte a profiturilor sale pentru a plăti dividende mari. Cu toate acestea, pe termen lung, companiile trebuie să crească și să inoveze. Dividendele prea mari pot indica o lipsă de oportunități.
  • Rezerve de numerar limitate - Dividendele mari scot mulți bani dintr-o firmă, ceea ce poate limita capacitatea acesteia de a pune bani deoparte, de a investi și de a profita imediat de oportunități. Aceasta o poate pune ușor în pericol în cazul unor șocuri sau recesiuni.
  • Lipsaalternativelor - Dacă o firmă nu vede alternative mai bune pentru lichiditățile sale libere decât dividendele mari, aceasta poate semnala probleme cu strategia sau poziția pe piață.

În ceea ce privește durabilitatea, firmele cu randamente ale dividendelor de aproximativ 25% reușesc adesea să mențină acest nivel de plată timp de mai mulți ani. Cu toate acestea, pe orizonturi de timp mai lungi, în special în timpul recesiunilor sau în condiții economice nefavorabile, acestea întâmpină de obicei probleme și sunt nevoite să își reducă rata de plată. Și destul de des destul de drastic. S-ar putea să constatați atunci că nu numai că nu aveți un dividend ridicat, dar dețineți și acțiuni "fără valoare" care nu au niciun alt potențial. În general, cu cât dividendul este mai mare, cu atât este mai dificil să îl susțineți pe termen lung.

Dacă o companie plătește un dividend ridicat (peste 10%), merită cu siguranță să analizați care sunt rezervele sale de numerar, nivelul de îndatorare, perspectivele de creștere și potențialul de a susține plata dividendelor. În orice caz, un dividend ridicat nu implică neapărat, în sine, un risc. Ar trebui analizați și alți factori care influențează sustenabilitatea plății acestuia. Și mai există o altă opțiune.

Care este legătura dintre un dividend extrem de ridicat și o scădere a prețului acțiunilor?

Randamentul dividendelor crește atunci când prețul acțiunilor scade, deoarece randamentul dividendelor este calculat ca raport între dividendele plătite și prețul acțiunilor. Prin urmare, atunci când prețul acțiunilor scade, randamentul dividendelor crește automat, chiar dacă valoarea dividendelor plătite nu se modifică. Să analizăm un exemplu.

Să presupunem că o firmă plătește un dividend de 1 dolar pe acțiune și că prețul unei acțiuni este de 100 de dolari. Randamentul dividendului este atunci de 1% (1 USD împărțit la 100 USD).

Acum, prețul acțiunilor scade la 50 de dolari. Firma plătește în continuare un dividend de 1 dolar pe acțiune. Randamentul dividendului este acum de 2% (1 $ împărțit la 50 $). Deși valoarea dividendului plătit nu s-a schimbat, randamentul dividendului a crescut de la 1% la 2%, deoarece prețul acțiunilor a scăzut.

Acest mecanism funcționează automat - dacă prețul acțiunilor scade, randamentul dividendelor crește, deoarece numitorul raportului (prețul acțiunilor) se modifică, în timp ce numitorul (dividendele plătite) rămâne același.

PBR
$17.35 -$0.23 -1.31%
1 Day
-0.01%
5 Days
+0.23%
1 Month
+10.29%
6 Months
+20.91%
YTD
+9.88%
1 Year
+50.38%
5 Years
+8.25%
Max.
+145.53%

Capital Structure

Market Cap
112.36B
Enterpr. Val.
163.52B
Revenue
105.47B
Shares Out.
6.52B
Debt/Capital
0.44
FCF Yield
28.18%

Valuation / Dividends

P/E
4.18
EPS
4.12
P/S
1.09
P/B
1.48
Div. Yield
16.46%
Div. Payout
71.69%

Capital Eff. / Margins

ROIC
16.90%
ROE
35.51%
ROA
13.12%
Gross
51.10%
Operating
38.71%
Net Profit
25.48%
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9

Pur și simplu, din cauza scăderii încrederii investitorilor și a scăderii prețului acțiunilor, acționarii vor primi mai mulți bani din dividende sub forma unui randament al dividendelor mai mare. Este o modalitate de a compensa scăderea prețului acțiunilor lor.

Destul de des, primul mecanism merge mână în mână cu al doilea. O acțiune are probleme sau se confruntă cu riscuri - uitați-vă la $PBR+0.0% și la riscurile sale geopolitice, de exemplu. Alternativ, poate că se luptă cu profitabilitatea, FCF, datoriile etc. Investitorii văd acest lucru și se debarasează de acțiuni, ceea ce duce la scăderea prețului acestora. Astfel, cel de-al doilea mecanism crește randamentul, care poate fi dus la cote amețitoare. Dar, așa cum am menționat - acest lucru este rareori sustenabil.

Concluzie

Deci, ce putem reține din toate acestea? Ar putea fi randamentul ridicat o oportunitate strălucită de a intra pe profit în doar câțiva ani? Da, se poate. Dar există un compromis uriaș pentru asumarea unui risc mare. O companie cu un randament de 25% poate susține acest dividend timp de 4 ani, caz în care ești cu adevărat la zero. Dar riscați, de asemenea, ca, la scurt timp după ce cumpărați, dividendul să scadă, la fel ca și prețul acțiunilor - iar investiția dvs. își va pierde valoarea. Investitorii activi și aventuroși pot profita de acest lucru, dar cu siguranță nu puteți spune că un randament ridicat reprezintă bani rapizi pe gratis, așa că țineți cont de acest lucru.

Disclaimer: Aceasta nu reprezintă în niciun caz o recomandare de investiții. Este pur și simplu rezumatul și analiza mea bazată pe date de pe internet și din alte surse. Investițiile pe piețele financiare sunt riscante și fiecare ar trebui să investească în funcție de propriile decizii. Eu sunt doar un amator care își împărtășește opiniile.

Citiți articolul complet gratuit?
Dă-i drumul 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.