S&P 500 ^GSPC
5,088.8
+0.03%
Tesla TSLA
$191.97
-2.76%
Apple AAPL
$182.52
-1.00%
Meta META
$484.03
-0.43%
Nvidia NVDA
$788.17
+0.36%
Microsoft MSFT
$410.34
-0.32%
Amazon AMZN
$174.99
+0.23%
Alphabet GOOG
$145.29
-0.02%

Dividenda 25 %. Ali se vam bo naložba povrnila v štirih letih?

Željko Kos
23. 5. 2023
6 min read

Rad pišem o dividendnih delnicah, ker je to eden najboljših legitimnih načinov za doseganje pasivnega dohodka. Vendar stvari vsekakor niso tako rožnate, kot se zdijo. In na tem primeru bomo pokazali, zakaj!

Ali so visoke dividende "brezplačen" denar?

Predstavljajte si, da najdete podjetje z dividendami v višini, recimo, 25 %. Ali celo 50 %! Navsezadnje to pomeni, da podjetje za leto izplača polovico svoje nakupne cene. Tako s preprosto matematiko pridemo do dejstva, da smo v dveh letih na ničli in ne moremo več izgubljati denarja! Na prvi pogled je to videti zanimivo in v teoriji tudi drži. Vendar je resničnost pogosto precej drugačna. Poglejmo, zakaj je tako.

Vendar moramo začeti na začetku.

Dividende so način, kako podjetja vračajo kapital delničarjem. Gre za del čistega dobička za določeno obdobje, ki se izplača delničarjem. Odločitev o izplačilu dividend sprejme upravni odbor družbe, običajno iz dobička preteklega obdobja.

Dividenda je običajno izražena v dolarjih na delnico; celotna dividenda za delničarja je odvisna od števila delnic, ki jih ima v lasti. Stopnja dividende je razmerje med izplačano dividendo in ceno delnice, npr. pri stopnji dividende 3 % je delničar prejel 0,03 dolarja za vsak 1 dolar delnice, ki jo ima v lasti

Če imate torej delnice podjetja v vrednosti 100 USD s 50-odstotno stopnjo dividende, potem v enem letu prejmete 50 USD, v naslednjem letu pa prav tako 50 USD. Po dveh letih ste torej povrnili vloženi znesek, hkrati pa vam je ostalo še vedno 100 dolarjev delnic. To je odlično! No, kajne...

Vedno obstaja tveganje, da se bo dividenda znižala. Pa ne govorimo o 50-odstotnem deležu, ki je izjemen. Ne govorimo niti o 25-odstotni dividendi. Tudi recimo 10 do 15 % bi moralo pritegniti vašo pozornost. In zakaj?

Ker je s tako visoko dividendo povezanih veliko nevarnosti.

  • Lahko signalizira težave z rastjo - Če podjetje nima veliko priložnosti za rast ali naložbe, lahko večino dobička porabi za izplačilo visokih dividend. Vendar pa morajo podjetja dolgoročno rasti in uvajati inovacije. Previsoke dividende lahko kažejo na pomanjkanje priložnosti.
  • Omejene denarne rezerve - Visoke dividende podjetju odvzamejo veliko gotovine, kar lahko omeji njegovo zmožnost, da bi denar odložilo na stranski tir, vlagalo in takoj izkoristilo priložnosti. To ga lahko zlahka ogrozi v primeru pretresov ali recesije.
  • Pomanjkanje alternativ - Če podjetje ne vidi boljših alternativ za prosta denarna sredstva kot visoke dividende, lahko to kaže na težave s strategijo ali tržnim položajem.

Kar zadeva trajnost, podjetjem z dividendnim donosom okoli 25 % pogosto uspe ohraniti to raven izplačil več let. V daljšem časovnem obdobju, zlasti v času recesije ali neugodnih gospodarskih razmer, pa običajno naletijo na težave in so prisiljena zmanjšati svoje izplačilno razmerje. In to pogosto precej drastično. Takrat lahko ugotovite, da ne samo, da nimate visoke dividende, ampak imate v lasti tudi "ničvredne" delnice, ki nimajo nobenega drugega potenciala. Na splošno velja, da višja kot je dividenda, težje jo je dolgoročno vzdrževati.

Če podjetje izplačuje visoko dividendo (nad 10 %), je vsekakor vredno razmisliti, kakšne so njegove denarne rezerve, stopnja zadolženosti, možnosti rasti in potencial za ohranjanje izplačil dividend. Vsekakor pa visoka dividenda sama po sebi še ne pomeni nujno tveganja. Analizirati je treba tudi druge dejavnike, ki vplivajo na trajnost njenega izplačevanja. In potem je tu še ena možnost.

Kakšna je povezava med izjemno visoko dividendo in padcem cene delnice?

Dividendni donos se ob padcu cene delnice poveča, saj se dividendni donos izračuna kot razmerje med izplačano dividendo in ceno delnice. Ko torej cena delnice pade, se dividendni donos samodejno poveča, čeprav se znesek izplačanih dividend ne spremeni. Oglejmo si primer.

Recimo, da podjetje izplačuje dividende v višini 1 USD na delnico in da je cena ene delnice 100 USD. Dividendni donos je torej 1 % (1 USD deljeno s 100 USD).

Zdaj cena delnice pade na 50 USD. Podjetje še vedno izplačuje dividendo v višini 1 USD na delnico. Čeprav se znesek izplačane dividende ni spremenil, se je dividendni donos povečal z 1 % na 2 %, ker je cena delnice padla.

Ta mehanizem deluje samodejno - če cena delnice pade, se dividendni donos poveča, ker se spremeni imenovalec razmerja (cena delnice), medtem ko števec (izplačana dividenda) ostane enak.

PBR
$17.35 -$0.23 -1.31%
1 Day
-0.01%
5 Days
+0.23%
1 Month
+10.29%
6 Months
+20.91%
YTD
+9.88%
1 Year
+50.38%
5 Years
+8.25%
Max.
+145.53%

Capital Structure

Market Cap
113.20B
Enterpr. Val.
163.52B
Revenue
105.47B
Shares Out.
6.52B
Debt/Capital
0.44
FCF Yield
28.18%

Valuation / Dividends

P/E
4.21
EPS
4.12
P/S
1.09
P/B
1.48
Div. Yield
16.46%
Div. Payout
71.69%

Capital Eff. / Margins

ROIC
16.90%
ROE
35.51%
ROA
13.12%
Gross
51.10%
Operating
38.71%
Net Profit
25.48%
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9

Preprosto povedano, zaradi padca zaupanja vlagateljev in padca cene delnice bodo delničarji prejeli več denarja iz dividend v obliki višjega dividendnega donosa. To je način, kako nadomestiti padec cene njihovih delnic.

Dokaj pogosto gre prvi mehanizem z roko v roki z drugim. Delnica je v težavah ali se sooča s tveganji - poglejte na primer $PBR+0.0% in njegova geopolitična tveganja. Druga možnost je, da se borza spopada z dobičkonosnostjo, FCF, dolgom itd. Vlagatelji to vidijo in se znebijo delnice, kar zniža njeno ceno. Tako drugi mehanizem povečuje donosnost, ki jo lahko požene v vrtoglave višave. Toda kot sem že omenil - to je redko trajnostno.

Zaključek

Kaj torej lahko iz tega potegnemo? Je lahko visoka donosnost odlična priložnost, da v nekaj letih pridete v črne številke? Da, lahko. Vendar je treba za prevzemanje velikega tveganja plačati veliko kompenzacijo. Podjetje s 25-odstotnim donosom lahko to dividendo vzdržuje 4 leta, v tem primeru pa ste v resnici na ničli. Vendar tvegate tudi, da se bo kmalu po nakupu dividenda znižala, prav tako pa tudi cena delnice - in vaša naložba bo izgubila vrednost. Pogumni aktivni vlagatelji lahko to izkoristijo, vsekakor pa ne morete reči, da je visok donos hiter denar zastonj, zato imejte to v mislih.

Izjava o omejitvi odgovornosti: To nikakor ni naložbeno priporočilo. To je zgolj moj povzetek in analiza, ki temelji na podatkih iz interneta in drugih virov. Naložbe na finančnih trgih so tvegane in vsak naj vlaga na podlagi lastnih odločitev. Sem le amater, ki deli svoja mnenja.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.