S&P 500 ^GSPC
5,137.08
+0.80%
Nvidia NVDA
$822.79
+4.00%
Meta META
$502.30
+2.48%
Alphabet GOOG
$138.10
-1.20%
Amazon AMZN
$178.22
+0.83%
Apple AAPL
$179.63
-0.62%
Microsoft MSFT
$415.50
+0.45%
Tesla TSLA
$202.64
+0.38%

Регулаторите срещу Binance: криптообменът е обвинен в смесване на средства на клиенти и собствени приходи

Игор Иванов
23. 5. 2023
1 min read

Една от най-големите борси за криптовалути в света, Binance, ще обедини средствата на клиентите си с приходите на компанията през 2020 г. и 2021 г., което е в противоречие с финансовите разпоредби на САЩ, които изискват парите на клиентите да се държат отделно.

Един от източниците заяви, че става въпрос за суми в размер на милиарди долари, които са били смесвани почти ежедневно в сметките на борсата, водени в американската банка Silvergate Bank. Банковите записи показват, че на 10 февруари 2021 г. Binance е смесила 20 млн. долара от корпоративната си сметка с 15 млн. долара от сметка, по която клиенти са изпращали пари.

Паричните потоци на Binance показват липса на вътрешен контрол, който да гарантира, че средствата на клиентите са ясно разграничими и отделени от приходите на компанията. Трима бивши американски регулатори се съгласиха, че смесването на тези средства е изложило на риск клиентските активи, като е замъглило тяхното местоположение.

"Клиентите на Binance не би трябвало да се нуждаят от съдебен одит, за да разберат къде са парите им", заяви Джон Рийд Старк, бивш ръководител на Бюрото за прилагане на законодателството в областта на интернет измамите към Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ.

Борсата се разрасна бързо през последните години и се превърна в ключов играч на пазара на криптовалути. Тя позволява да се търгува с широк спектър от криптовалути при минимална регулация, привличайки както масовите инвеститори, така и измамниците и престъпниците.

При огромния обем на трансакциите може да се очаква, че ще има строги правила и контрол, но се оказа точно обратното и Binance коментира своята практика като "киберхигиена". До миналата година Binance позволяваше напълно анонимна търговия, без да проверява самоличността на потребителите, което беше доста странно предвид естеството на бизнеса.

Въпреки това Binance отрече да е смесвала депозити на клиенти и средства на компанията в едни и същи сметки.

"Тези сметки не са били използвани за приемане на депозити на потребители; те са били използвани за улесняване на покупките на криптовалути от потребители, заяви говорителят Брад Джафе. "Никога не е имало смесване, защото това са 100% корпоративни средства". Когато потребителите са изпращали пари по сметката, те не са внасяли пари, а са купували специално създадена криптовалута на BUSD, свързана с долара."

Борсата Binance отрича да е боравила неправилно с парите на своите клиенти. Според говорителя Брад Джафе компанията не е използвала сметките на клиентите, за да съхранява техните депозити, а само за да посредничи при покупката на криптовалути.

Въпреки това бивши регулатори от Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ заявиха, че Binance се е самоосъдила за лъжа. До неотдавна тя информираше клиентите си на своя уебсайт, че могат да изпращат "депозити" в долари по сметките си, които след това тя ще съхранява под формата на криптовалути на BUSD. Тя дори казваше на клиентите, че могат да изтеглят депозитите си обратно в брой по всяко време. По този начин подобни твърдения са създали легитимно очакване у клиентите, че средствата им ще се ползват със същата защита като традиционните банкови депозити, предполага един от регулаторите.

  • От Binance обаче заявиха, че "терминът "депозит" е комуникационен термин, той не е указание за техническото третиране на средствата".

Silvergate Bank с участието на звезди

Банкови и фирмени документи от периода 2019-2021 г. и интервюта с бивши служители разкриха, че Binance е използвала базираната в САЩ Silvergate Bank като опора на финансовите си операции.

Според източниците и банковите записи приходите на Binance са постъпвали в сметка в Silvergate, собственост на базираната на Кайманите Binance Holdings. Доларите на клиентите са отивали в сметката на Silvergate на Key Vision Development, компания от Сейшелските острови, контролирана от главния изпълнителен директор на Binance Чангпенг Джао.

През февруари 2021 г. Binance е комбинирала парите на клиентите и приходите на компанията в трета сметка Silvergate, принадлежаща на кайманска компания, контролирана от Джао, според източници и банкови записи. След това Binance прехвърля пари от тази трета сметка в криптовалута BUSD, свързана с долари. Записите в блокчейна показват, че Binance е закупила BUSD на стойност най-малко 18 млрд. долара между януари 2020 г. и декември 2021 г.

Бивши регулаторни органи заявиха, че трансферите между сметките и в криптовалути биха могли да позволят на Binance да укрие средства от данъчните власти в държавите, в които оперира. Източник в Binance заяви, че има и друг мотив: Джао не се доверява на банките и веднъж казал на репортер, че се страхува, че те могат да замразят сметките на компанията му. Затова Binance е превърнала парите в брой в криптовалути, смесвайки парите на клиентите и приходите на компанията в този процес.

Пет месеца след стартирането на борсата в Шанхай през юли 2017 г. Джао заяви в интервю за азиатската телевизия Tech, че Binance няма банкови партньори, защото клиентите влагат парите си единствено в криптовалути.

Но ситуацията се промени през 2018 г., когато Binance се опита да стартира няколко местни борси, където клиентите могат да купуват криптовалути с обикновена валута. Джао изпрати свои представители, за да намерят банки и платежни компании, готови да приемат Binance като клиент. Но никой не се осмели да вложи пари и доверие в криптоиндустрията, където има много несигурности.

След дълго и неуспешно търсене накрая на помощ се притече Silvergate Bank. През последните години малката банка със седалище в Сан Диего се преориентира от първоначалния си фокус върху кредитирането на недвижими имоти на местни клиенти към обслужването на криптокомпании.

С течение на времето Жао толкова се привърза към Silvergate, че откри там 3 големи сметки за различни фирмени цели. Това бяха сметки за Binance Holdings, Key Vision и Merit Peak, които формираха ядрото на глобалната финансова мрежа на криптоборсата.

Самуел Лим, тогавашният главен директор по съответствието на Binance, имаше сериозни опасения относно прекомерната зависимост на борсата от Silvergate поради изискванията на американските банки за стриктно наблюдение на клиентските трансакции. През 2020 г. Лим пише на ръководителите във вътрешен меморандум, че "най-доброто дългосрочно решение е да се намали зависимостта ни от американските банки".

  • Искът на CFTC от март обвинява Лим в подпомагане и подстрекаване на Binance да нарушава американското законодателство "чрез умишлено поведение, което подкопава програмата за съответствие на Binance".

Опасенията на Лим не бяха неоснователни. С бързото разрастване на Binance тя става все по-зависима от Silvergate и нейните услуги. Сметките в Silvergate представляваха голяма част от движението на средствата на Binance и позволяваха на компанията да приема депозити на клиенти и да ги превръща в криптовалута, без да се налага да се сблъсква със строгия контрол на традиционните банки. За Binance това беше идеалната симбиоза, която ѝ помогна да се издигне бързо. В същото време тя представляваше слабо място, което лесно можеше да бъде използвано от регулаторните органи, ако те разберат как работи.

Лим съобщи, че се е опитал да освободи Binance от зависимостта ѝ от финансовата система на САЩ и е призовал ръководството на компанията да диверсифицира източниците си на приходи и да си партнира повече с банки. Ръководителите на Binance обаче в по-голямата си част пренебрегнаха препоръките му и продължиха да разчитат на Silvergate, който им осигури удобен начин да заобикалят регулациите и да печелят все по-голям пазарен дял.

Остава фактът, че тези средства във всички сметки бяха смесени и в крайна сметка конвертирани в токена BUSD. Смята се, че най-малко 18 млрд. долара са били конвертирани в токени BUSD.

Забраната на BUSD

През февруари обаче нюйоркските регулаторни органи наредиха на Paxos да спре емитирането на BUSD, позовавайки се на пропуските на Paxos в оценката на риска и надлежната проверка.

Говорител на Paxos заяви, че компанията "доброволно е обявила намерението си да прекрати отношенията си с Binance и оттогава успешно е прекратила всички търговски отношения с Binance".

Откакто Paxos спря да издава BUSD, Binance намали притежанията си на монети до около 3 млрд. долара, според Nansen. Но никой не е успял да установи защо Binance е намалила тези притежания или как ги е преобразувала. Merit Peak също така е получила пари от други източници, включително стотици милиони долари от сметката на Binance в САЩ.

След това, през 2020 г., дойде друго интересно съобщение, че Silvergate ще закрие сметката Key Vision от Binance (една от 3-те основни сметки) в средата на 2021 г. Silvergate взе това решение въз основа на факта, че Key Vision е извършвала транзакции, които са неподходящи за банкова сметка.

След това Binance е започнала да използва сметката Key Vision в Signature Bank, за да получава средства от клиенти, според източници и скрийншоти на потребителски транзакции. За съжаление, Signature Bank също не беше решение; Binance се нуждаеше от други банки.

По-конкретно, тя се нуждаеше от надеждна банкова сметка в евро. Тя намери решение в Литва, което ѝ осигури база в Европейския съюз и лесен процес на регистрация. През май 2020 г. Binance създаде литовско дружество, първоначално наречено Binance UAB, с единствен акционер Джао.

  • По-късно Binance представи компанията, преименувана на Bifinity, като свой "официален доставчик на плащания от фиат в криптовалута".

Bifinity се превърна във важна част от развитието на бизнеса на Binance. Наскоро тя получи лиценз за предоставяне на крипто услуги в Литва, въпреки предупрежденията на централната банка, което ще позволи на Binance да предлага услугите си в целия ЕС чрез литовската си база.

Миналата година Литас получи разрешение да управлява банка, специализирана в криптовалути, която Binance планира да открие в Европа. Този ход ще укрепи значително финансовата инфраструктура на борсата и ще ѝ позволи да се конкурира по-добре с основните играчи в индустрията.

За да се превърне в пълноправна банка, Binance трябва да докаже на регулаторните органи, че разполага със стабилни системи за съответствие и не участва в дейности по изпиране на пари. В миналото тя се е сблъсквала с неадекватни проверки на източниците на средства на клиентите, което е накарало някои държави да наложат санкции, а властите да разследват дейността ѝ. Поради това наскоро Binance трябваше да засили контрола за съответствие.

Решението е собствената ѝ банка

Откриването на собствена банка би представлявало значителна промяна за Binance от корените ѝ като независима борса за криптовалути. То би ѝ позволило да има по-голямо влияние върху традиционната финансова система и да използва спестяванията на клиентите си за търговия, кредитиране и инвестиране в други компании. Това би я направило по-подобна на големите инвестиционни банки.

Вначалото обаче това ще означава повече внимание от страна на регулаторните органи, които ще следят отблизо развитието на Binance Bank, за да гарантират, че няма пране на пари или заобикаляне на регулациите. Ако Binance иска да се превърне в наистина сериозна глобална инвестиционна банка, тя ще трябва да спечели пълното им доверие и да ги убеди, че контролира всички аспекти на огромния си бизнес.

Когато миналата година литовският парламент обсъждаше нов закон за затягане на правилата за криптокомпаниите в страната, Саулиус Галатилтис (главен изпълнителен директор на Бифинити) призова парламентарната комисия да избегне по-строгото законодателство. Той изтъкна данъчните плащания на Bifinity през миналата година, които са я превърнали в един от най-големите данъкоплатци в Литва.

"Този бизнес е глобален, в много страни по света", каза Галатис пред комисията при обсъждането на Bifinity. "Смятам, че бизнес, който оперира в световен мащаб и плаща данъци на местно ниво, трябва да бъде привлекателен за всяка държава", каза той. Галатилитис.

В крайна сметка Парламентът гласува за смекчен набор от правила. Министерството на финансите на Литва заяви, че Bifinity участва в официален процес на "предоставяне на коментари и предложения" по проектозакона, заедно с други институции и участници на пазара.

Повече информация за Bifinity можете да намерите тук: Binance стартира компания за платежни технологии, Bifinity | Binance Blog


Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.