S&P 500 ^GSPC
5,130.95
-0.12%
Tesla TSLA
$188.14
-7.16%
Nvidia NVDA
$852.37
+3.60%
Alphabet GOOG
$134.20
-2.81%
Apple AAPL
$175.10
-2.54%
Meta META
$498.19
-0.82%
Amazon AMZN
$177.58
-0.36%
Microsoft MSFT
$414.92
-0.14%

Szabályozók vs. Binance: kriptotőzsde az ügyfelek pénzeszközeinek és saját bevételeinek összekeverésével vádolják

Bandi Császár
23. 5. 2023
13 min read

A világ egyik legnagyobb kriptopénz-tőzsdéje, a Binance 2020-ban és 2021-ben összevonja ügyfelei pénzét a vállalat bevételeivel, ami ellentétes az amerikai pénzügyi szabályozásokkal, amelyek előírják az ügyfelek pénzének elkülönítve tartását.

Azegyik forrás szerint az érintett összegek milliárdos nagyságrendűek, amelyeket szinte naponta kevertek össze a tőzsde amerikai Silvergate Banknál vezetett számláin. A banki feljegyzések szerint 2021. február 10-én a Binance 20 millió dollárt kevert össze a vállalati számlájáról 15 millió dollárral egy olyan számláról, amelyre az ügyfelek pénzt küldtek.

A Binance pénzmozgásai arra utalnak, hogy nem volt megfelelő belső ellenőrzés annak biztosítására, hogy az ügyfelek pénzeszközei egyértelműen megkülönböztethetők és elkülöníthetők legyenek a vállalat bevételeitől. Három korábbi amerikai szabályozó hatóság egyetértett abban, hogy e pénzeszközök összekeverése az ügyfelek eszközeit veszélyeztette, mivel elfedte azok helyét.

"A Binance ügyfeleinek nem kellene törvényszéki vizsgálatra szorulniuk ahhoz, hogy megtudják, hol van a pénzük" - mondta John Reed Stark, az amerikai Értékpapír- és Tőzsdebizottság internetes csalásokat végrehajtó irodájának korábbi vezetője.

A tőzsde az elmúlt években gyorsan növekedett, és a kriptopénzpiac egyik kulcsszereplőjévé vált. A kriptovaluták széles skálájával lehet kereskedni minimális szabályozás mellett, ami egyaránt vonzza a mainstream befektetőket, valamint a csalókat és bűnözőket.

A tranzakciók hatalmas volumene miatt az ember azt várná, hogy szigorú szabályok és ellenőrzések vannak, de ennek éppen az ellenkezője volt igaz, és a Binance "kiberhigiéniaként" kommentálta a gyakorlatát. Tavalyig a Binance teljesen anonim kereskedést engedélyezett a felhasználók személyazonosságának ellenőrzése nélkül, ami az üzlet jellegét tekintve meglehetősen furcsa volt.

A Binance azonban tagadta, hogy az ügyfélbetéteket és a vállalati pénzeket ugyanazon a számlán összekeverte volna.

"Ezeket a számlákat nem arra használták, hogy felhasználói betéteket fogadjanak el; arra használták, hogy megkönnyítsék a felhasználók kriptovaluták vásárlását" - mondta Brad Jaffe szóvivő. "Soha nem volt semmilyen keveredés, mert ezek 100%-ban vállalati pénzek". Amikor a felhasználók pénzt küldtek a számlára, akkor nem pénzt helyeztek el, hanem a dollárhoz kötött, egyedi BUSD kriptopénzt vásároltak".

A Binance tőzsde tagadja, hogy rosszul kezelte volna ügyfelei pénzét. Brad Jaffe szóvivő szerint a cég nem használta az ügyfelek számláit betétek tárolására, csak kriptopénz-vásárlások közvetítésére.

Az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyelet korábbi szabályozói szerint azonban a Binance elítélte magát a hazugság miatt. Egészen a közelmúltig arról tájékoztatta az ügyfeleket a weboldalán, hogy dollárban küldhetnek "betéteket" a számlájukra, amelyeket aztán a Binance kriptovaluták formájában tart. Sőt, azt is közölte az ügyfelekkel, hogy a betéteket bármikor visszavehetik készpénzben. Ezzel az ilyen állítások jogos elvárást keltettek az ügyfelekben, hogy pénzeszközeik ugyanolyan védelmet élveznek, mint a hagyományos bankbetétek - javasolta egy szabályozó hatóság.

  • A Binance azonban azt mondta, hogy "a "betét" kifejezés egy kommunikációs kifejezés, nem utal a pénzeszközök technikai kezelésére".

Silvergate Bank főszereplésével

A 2019-2021 közötti banki és vállalati nyilvántartásokból, valamint a korábbi alkalmazottakkal készített interjúkból kiderült, hogy a Binance az amerikai székhelyű Silvergate Bankot használta pénzügyi műveleteinek fő támaszaként.

A Binance bevételei a források és a banki feljegyzések szerint a Kajmán-szigeteki székhelyű Binance Holdings tulajdonában lévő Silvergate számlára áramlottak. Az ügyfelek dollárjai a Binance vezérigazgatója, Changpeng Zhao által irányított Seychelle-szigeteki Key Vision Development Silvergate számlájára érkeztek.

2021 februárjában a Binance a források és a banki nyilvántartások szerint az ügyfelek pénzét és a vállalat bevételeit egy harmadik Silvergate számlán egyesítette, amely egy Zhao által ellenőrzött kajmán-szigeteki vállalathoz tartozott. Ezután a Binance erről a harmadik számláról pénzt utalt át egy dollárhoz kötött BUSD kriptopénzre. A blokkláncon található feljegyzések azt mutatják, hogy a Binance legalább 18 milliárd dollár értékben vásárolt BUSD-t 2020 januárja és 2021 decembere között.

Korábbi szabályozók szerint a számlák közötti és a kriptovalutákba történő átutalások lehetővé tehetik a Binance számára, hogy elrejtse a pénzeket az adóhatóságok elől azokban az országokban, ahol működik. Egy Binance-en belüli forrás szerint volt egy másik indíték is: Zhao bizalmatlan volt a bankokkal szemben, és egyszer azt mondta egy riporternek, hogy attól tart, hogy befagyasztják a cége számláit. Ezért a Binance készpénzt alakított át kriptovalutákká, és ezzel összekeverte az ügyfelek pénzét és a vállalat bevételét.

Öt hónappal a sanghaji tőzsde 2017. júliusi elindítása után Zhao a Tech ázsiai tévécsatornának adott interjújában azt mondta, hogy a Binance-nek nincsenek banki partnerei, mert az ügyfelek kizárólag kriptovalutákba helyezik a pénzt.

A helyzet azonban 2018-ban megváltozott, amikor a Binance több olyan helyi tőzsdét igyekezett elindítani, ahol az ügyfelek kriptovalutákat vásárolhattak hagyományos valutával. Zhao képviselőket küldött, hogy találjanak olyan bankokat és fizetési cégeket, amelyek hajlandóak a Binance-t ügyfélként elfogadni. De senki sem mert pénzt és bizalmat fektetni a kriptoiparba, ahol sok a bizonytalanság.

Hosszas és sikertelen keresés után végül a Silvergate Bank jött a segítségére. Az elmúlt években a San Diegó-i székhelyű kis bank az eredeti, helyi ügyfeleknek nyújtott ingatlanhitelezésről áttért a kriptovállalkozások kiszolgálására.

Idővel Zhao annyira megszerette a Silvergate-et, hogy 3 nagyobb számlát nyitott ott különböző vállalati célokra. Ezek a Binance Holdings, a Key Vision és a Merit Peak számlái voltak, amelyek a kriptotőzsde globális pénzügyi hálózatának magját képezték.

Samuel Lim, a Binance akkori Chief Compliance Officer-ének komoly aggályai voltak a tőzsde Silvergate-re való túlzott támaszkodásával kapcsolatban, az amerikai bankok azon követelményei miatt, hogy szigorúan figyelemmel kell kísérniük az ügyfelek tranzakcióit. Lim 2020-ban egy belső feljegyzésben azt írta a vezetőknek, hogy "a legjobb hosszú távú megoldás az, ha csökkentjük az amerikai bankoktól való függőségünket".

  • A CFTC márciusi keresete azzal vádolta Limet, hogy "a Binance megfelelőségi programját aláásó szándékos magatartásával" segített és felbujtott a Binance amerikai törvények megsértésében.

Lim aggodalmai nem voltak alaptalanok. A Binance gyors növekedésével egyre inkább függővé vált a Silvergate-től és annak szolgáltatásaitól. A Silvergate-nél vezetett számlák tették ki a Binance pénzmozgásainak nagy részét, és lehetővé tették a vállalat számára, hogy elfogadja az ügyfelek betéteit és kriptopénzre konvertálja azokat anélkül, hogy a hagyományos bankok szigorú ellenőrzésével kellene szembenéznie. A Binance számára ez volt az ideális szimbiózis, amely segítette gyors felemelkedését. Ugyanakkor gyenge pontot jelentett, amelyet a szabályozó hatóságok könnyen kihasználhattak volna, ha rájönnek a működésére.

Lim állítólag arra törekedett, hogy a Binance megszabaduljon az amerikai pénzügyi rendszertől való függőségétől, és sürgette a vállalat vezetőségét, hogy diverzifikálja a bevételi forrásait, és több partner bankkal működjön együtt. A Binance vezetői azonban többnyire figyelmen kívül hagyták az ajánlásait, és továbbra is a Silvergate-re támaszkodtak, amely kényelmes módot biztosított számukra a szabályozások megkerülésére és az egyre növekvő piaci részesedés megszerzésére.

Tény, hogy ezeket a pénzeszközöket minden számlán összekeverték, és végül a BUSD tokenre alakították át. Becslések szerint legalább 18 milliárd dollárt alakítottak át BUSD tokenekké.

A BUSD betiltása

Februárban azonban a New York-i szabályozó hatóságok a Paxos-t a BUSD kibocsátásának leállítására utasították, arra hivatkozva, hogy a Paxos elmulasztotta a kockázatértékelést és az átvilágítást.

A Paxos szóvivője azt mondta, hogy a vállalat "önként bejelentette a Binance-szel való kapcsolat megszüntetésének szándékát, és azóta sikeresen megszüntette az összes kereskedési kapcsolatát a Binance-szel".

Mióta a Paxos leállította a BUSD kibocsátását, a Binance Nansen szerint mintegy 3 milliárd dollárra csökkentette érmeállományát. De senki sem tudta megállapítani, hogy a Binance miért csökkentette ezeket a birtokokat, vagy hogyan alakította át azokat. A Merit Peak más forrásokból is kapott pénzt, többek között több százmillió dollárt a Binance amerikai számlájáról.

Aztán 2020-ban jött egy másik érdekes bejelentés, miszerint a Silvergate 2021 közepén bezárja a Binance Key Vision számláját (a 3 fő számla egyikét). A Silvergate arra alapozva hozta meg a döntést, hogy a Key Vision olyan tranzakciókat hajtott végre, amelyek nem illettek egy bankszámlához.

A Binance ezután a források és a felhasználói tranzakciókról készült képernyőképek szerint a Signature Banknál vezetett Key Vision számlát kezdte használni az ügyfelek pénzének fogadására. Sajnos a Signature Bank sem volt megoldás, a Binance-nek más bankokra volt szüksége.

Konkrétan egy megbízható, euróban vezetett bankszámlára volt szüksége. Litvániában talált megoldást, amely európai uniós bázist és egyszerű regisztrációs folyamatot biztosított számára. 2020 májusában a Binance egy litván céget alapított, eredetileg Binance UAB néven, amelynek Zhao volt az egyedüli részvényese.

  • A Binance később a Bifinity névre átnevezett vállalatot "hivatalos fiat-kriptó fizetési szolgáltatójaként" mutatta be.

A Bifinity a Binance üzleti fejlődésének fontos részévé vált. A közelmúltban a központi bank figyelmeztetései ellenére megkapta a litvániai kriptoszolgáltatások nyújtására vonatkozó engedélyt, ami lehetővé teszi a Binance számára, hogy litvániai bázisán keresztül az egész EU-ban kínálja szolgáltatásait.

Tavaly a Litas engedélyt kapott egy kriptovalutákra szakosodott bank működtetésére, amelyet a Binance Európában tervez megnyitni. A lépés jelentősen megerősítené a tőzsde pénzügyi infrastruktúráját, és lehetővé tenné, hogy jobban versenyezzen az iparág nagy szereplőivel.

Ahhoz, hogy teljes jogú bankká válhasson, a Binance-nak bizonyítania kell a szabályozó hatóságoknak, hogy robusztus megfelelési rendszerekkel rendelkezik, és nem folytat pénzmosási tevékenységet. A múltban az ügyfelek pénzforrásainak nem megfelelő ellenőrzésével szembesült, ami egyes országokat szankciók kiszabására és a hatóságokat tevékenységének vizsgálatára késztette. A Binance-nek ezért az utóbbi időben meg kellett erősítenie a megfelelőségi ellenőrzéseket.

A megoldás a saját bankja

A bank megnyitása jelentős elmozdulást jelentene a Binance számára a független kriptopénzváltóként működő gyökereitől. Lehetővé tenné számára, hogy nagyobb befolyással rendelkezzen a hagyományos pénzügyi rendszerre, és ügyfelei megtakarításait kereskedésre, hitelezésre és más vállalatokba való befektetésre használja fel. Ezáltal jobban hasonlítana a nagy befektetési bankokhoz.

Kezdetben azonban ez nagyobb figyelmet jelent majd a szabályozó hatóságok részéről, akik szorosan figyelemmel fogják kísérni a Binance Bank fejlődését, hogy elkerüljék a pénzmosást vagy a szabályozások kijátszását. Ha a Binance valóban komoly globális befektetési bankká akar válni, akkor el kell nyernie a teljes bizalmukat, és meg kell győznie őket arról, hogy hatalmas üzletének minden aspektusát uralja.

Amikor a litván parlament tavaly egy új törvényt vitatott meg, amely szigorítaná az országban működő kriptovállalatokra vonatkozó szabályokat, Saulius Galatiltis (a Bifinity vezérigazgatója) sürgette a parlamenti bizottságot, hogy kerüljék el a szigorúbb szabályozást. Kiemelte a Bifinity tavalyi adóbefizetéseit, amelyekkel Litvánia egyik legnagyobb adófizetőjévé vált.

"Ez az üzlet globális, a világ számos országában működik" - mondta Galatiltis a bizottságnak, amikor a Bifinityről beszélt. "Úgy gondolom, hogy egy olyan vállalkozásnak, amely globálisan működik és helyben fizet adót, minden ország számára vonzónak kell lennie" - mondta. Galatiltis.

A Parlament végül egy felhígított szabályrendszer mellett szavazott. A litván pénzügyminisztérium szerint a Bifinity más intézményekkel és piaci szereplőkkel együtt részt vett a törvénytervezettel kapcsolatos "észrevételek és javaslatok benyújtásának" hivatalos folyamatában.

A Bifinityvel kapcsolatos további információk itt találhatók: Bifinity | Binance Blog


Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.