S&P 500 ^GSPC
5,087.03
+2.11%
Nvidia NVDA
$785.38
+16.40%
Meta META
$486.13
+3.87%
Amazon AMZN
$174.58
+3.55%
Microsoft MSFT
$411.65
+2.35%
Tesla TSLA
$197.41
+1.36%
Apple AAPL
$184.37
+1.12%
Alphabet GOOG
$145.32
+1.03%

10 érdekes feltörekvő piaci ETF

Bertalan Görög
24. 5. 2023
5 min read

A feltörekvő piaci tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) az utóbbi években egyre népszerűbb befektetési lehetőséggé váltak sok befektető számára. Ezek az ETF-ek a fejlődő országok részvénypiacaira kínálnak kitettséget, amelyek gyakran nagy növekedési potenciállal és a fejlett piacokhoz képest alacsonyabb értékeléssel rendelkeznek. Azonban, mint minden befektetés, a feltörekvő piaci ETF-ek is magukban hordozzák előnyeiket és kockázataikat. Ebben a cikkben közelebbről megvizsgáljuk a feltörekvő piaci ETF-ágazatot, a befektetés előnyeit és kockázatait, valamint néhány megfontolandó alternatív lehetőséget.

A feltörekvő piaci ETF-ek megértése

A feltörekvő piaci ETF-ek olyan országok vállalataiba fektetnek be, amelyeket általában magas szintű gazdasági növekedés, növekvő vagyoni szint, valamint fiatal és növekvő népesség jellemez. A feltörekvő piacoknak tekintett országok közé tartozik Brazília, Oroszország, India, Kína, Dél-Afrika és sok más ország.

A legjobb feltörekvő piaci ETF-ek

A TheStreet Ratings modellje havonta értékeli az összes ETF kockázattal korrigált hozamát. Ez a 10 részvény ETF jelenleg a legmagasabbra értékelt a TheStreet Ratings módszertana szerint.

  • iShares India 50 ETF (INDY) - A+ (B-)
  • Global X MSCI China Energy (CHIE) - A (C+)
  • iShares MSCI India Small Cap (SMIN) - A (C+)
  • First Trust India NIFTY 50 Eq Wght (NFTY) -A (C+)
  • iShares MSCI Mexico (EWW) - A (C+)
  • Franklin FTSE Mexico (FLMX) - A (C+)
  • SPDR S&P Emg Markets Sm Cap ETF (EWX) - A- (B)
  • Direxion Daily MSCI India Bull 2X (INDL) - A- (C+)
  • WisdomTree India Earnings Fund (EPI) - A- (C+)
  • iShares MSCI Turkey (TUR) - A- (C+)

A feltörekvő piaci ETF-ekbe történő befektetés előnyei

A feltörekvő piaci ETF-ekbe történő befektetés egyik fő előnye a magas hozamlehetőség. A feltörekvő piacok gyorsabban növekednek, mint a fejlett országok, és az ezekbe a piacokra történő befektetés hozzáférést biztosíthat a gyorsan növekvő vállalatokhoz. Emellett a feltörekvő piaci ETF-ek diverzifikációs előnyöket kínálnak azáltal, hogy különböző országok és ágazatok vállalataiba fektetnek. Ez a diverzifikáció segíthet csökkenteni a portfólió kockázatát és növelheti a hozamot.

A feltörekvő piaci ETF-ekbe történő befektetés másik előnye, hogy olyan ágazatoknak is kitettséget biztosíthatnak, amelyek a fejlett piacokon nem könnyen elérhetőek. A feltörekvő piacokon például nagy és növekvő középosztály van, amely növeli a fogyasztási cikkek és szolgáltatások iránti keresletet. A feltörekvő piaci ETF-ekbe való befektetés kitettséget biztosíthat ezekben az ágazatokban.

A feltörekvő piaci ETF-ekbe történő befektetés kockázatai

A feltörekvő piaci ETF-ekbe történő befektetés egyik fő kockázata a velük járó magasabb volatilitás és kockázat. A feltörekvő piacok kevésbé fejlettek, és politikai és gazdasági instabilitásnak lehetnek kitéve, ami éles piaci ingadozásokat okozhat. Emellett a feltörekvő piacokra történő befektetés drágább lehet, mivel az ETF-ek költséghányadai magasabbak lehetnek a hazai ETF-ekhez képest.

A feltörekvő piaci ETF-ekbe történő befektetés másik kockázata a devizakockázat. A különböző országok vállalataiba történő befektetés különböző valutáknak való kitettséget jelent, ami befolyásolhatja a hozamokat. Emellett egyes feltörekvő piaci ETF-ek olyan vállalatokba fektethetnek, amelyek nagymértékben függenek az exporttól, amelyre negatív hatással lehetnek az árfolyam-ingadozások.

A feltörekvő piaci ETF-ekbe történő befektetés alternatívái

A feltörekvő piaci ETF-eken kívül más befektetési lehetőségeket kereső befektetőknek további lehetőségek állnak rendelkezésre portfóliójuk diverzifikálására. Megfontolhatják például a nemzetközi részvény ETF-ekbe való befektetést, amelyek a világ különböző országainak részvényeibe fektetnek be. Egy másik lehetőség a globális ETF-ek, amelyek a piacok és ágazatok szélesebb körének kitettséget biztosítanak. A befektetők választhatják a növekedési ETF-eket is, amelyek olyan vállalatokba fektetnek be, amelyek várhatóan erőteljesen növekedni fognak a jövőben. Az alternatív ETF-opciók feltárásakor a befektetőknek figyelembe kell venniük befektetési céljaikat és kockázattűrő képességüket.

Végeredmény

A feltörekvő piaci ETF-ek magas hozamot és diverzifikációs előnyöket kínálnak, de magasabb volatilitással és árfolyamkockázattal járnak. Az alternatív lehetőségeket kereső befektetők számára a nemzetközi részvény ETF-ek, a globális ETF-ek és a növekedési ETF-ek diverzifikációt és különböző piacoknak és ágazatoknak való kitettséget biztosíthatnak. Az ETF-be történő befektetés megfontolásakor a befektetőknek fel kell mérniük befektetési céljaikat és kockázattűrő képességüket.


Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.