S&P 500 ^GSPC
5,260.42
+0.23%
Tesla TSLA
$176.28
-1.97%
Meta META
$488.72
-1.04%
Apple AAPL
$172.04
-0.74%
Amazon AMZN
$180.67
+0.47%
Nvidia NVDA
$906.59
+0.45%
Alphabet GOOG
$152.54
+0.39%
Microsoft MSFT
$421.02
-0.10%

3 extrémně zajímavá a specifická ETF ze sektorů, o kterých málokdo ví

Dominik Petrnoušek
26. 5. 2023
6 min read

ETFs jsou extrémně zajímavý nástroj. Zejména pak pro pasivní investory, kterým poskytují velkou diverzifikaci a nízké poplatky. A vybírat se dá z opravdu nepřeberné škály, ve které se občas skrývají i opravdu pěkné skvosty!

Na tři takové špeky se dnes podíváme! Ale nejprve - co jsou vůbec ta ETFka?

ETF (Exchange Traded Fund) jsou investiční fondy, které jsou obchodovatelné na burzách po celém světě. ETF investují do různých aktiv, jako jsou akcie, dluhopisy, komodity nebo měny, a umožňují investorům snadný a efektivní způsob, jak diverzifikovat své portfolio. ETF mají obvykle nižší náklady než tradiční investiční fondy a jsou obchodovatelné jako klasické akcie, což umožňuje investorům snadnou koupi a prodej během obchodních hodin burzy.

Defiance Quantum ETF $QTUM-0.5% 

Defiance Quantum ETF je fond, který se zaměřuje na akcie společností, které se zabývají kvantovými technologiemi. Tento ETF byl založen v roce 2018 a spravuje ho společnost Defiance ETFs.

Kvantové technologie se zabývají využitím kvantových jevů pro zpracování informací. Tyto technologie mají potenciál vylepšit různé oblasti, jako jsou například medicína, energetika, finanční služby a logistika. Kvantové počítače jsou například schopny řešit složité matematické problémy mnohem rychleji než klasické počítače, což by mohlo vést k rychlejšímu vývoji nových léků nebo optimalizaci logistických sítí.

QTUM ETF investuje do společností, které se podílejí na výzkumu a vývoji kvantových technologií, jako jsou například IBM, Alphabet, Honeywell International nebo D-Wave Systems. Fond také investuje do společností, které využívají kvantové technologie - Goldman Sachs, JPMorgan Chase nebo Alibaba Group.

QTUM ETF se skládá z více než 30 společností a jeho cílem je poskytnout investorům exponenciální růst a diverzifikaci portfolia. Fond má nízkou nákladovou strukturu a je obchodován na burze NYSE Arca. Jeho výkonnost je měřena indexem BlueStar Quantum Computing and Machine Learning Index.

Je důležité si uvědomit, že investice do QTUM ETF je spojena s určitým rizikem. Kvantové technologie jsou stále v rané fázi vývoje a mohou být náchylné k výkyvům. Navíc mohou být některé společnosti v portfoliu ETF vystaveny specifickým rizikům, jako jsou například patentová práva nebo regulační rizika. Je důležité pečlivě zvážit své investiční cíle a rizikovou toleranci před tím, než se rozhodnete investovat do QTUM ETF nebo jakéhokoliv jiného ETF.

Global X Video Games & Esports ETF $HERO+0.1% 

Global X Video Games & Esports ETF je ETF, který se zaměřuje na akcie společností, které se zabývají herním průmyslem a esportem. Tento ETF byl založen v roce 2019 společností Global X ETFs a investuje do společností z celého světa, které jsou zaměřeny na herní průmysl a esport.

HERO ETF investuje do společností, které se podílejí na výrobě her, herních konzolí, her pro mobilní zařízení, ale také do společností, které se zabývají esportem jako jsou například organizace esportových turnajů nebo vývojáři esportových her. Mezi největší pozice v portfoliu patří akcie společností jako jsou Activision Blizzard, Nvidia, Tencent, nebo Electronic Arts.

HERO ETF využívá rostoucí oblibu her a esportu, který je stále populárnější a generuje stále větší tržby. Podle odhadů společnosti Newzoo by měl trh s videohrami v roce 2023 dosáhnout hodnoty více než 200 miliard dolarů. Esportový průmysl se také rychle rozvíjí a podle odhadů by měl být v roce 2023 hodnocen na více než 250 miliard dolarů.

HERO ETF umožňuje investorům využít růstový potenciál herního průmyslu a esportu a zároveň diverzifikovat své portfolio. ETF má nízkou nákladovou strukturu a je obchodován na burze NASDAQ. Jeho výkonnost je měřena indexem Solactive Video Games & Esports Index.

Je důležité si uvědomit, že investice do HERO ETF je spojena s velkým rizikem. Herní průmysl a esport jsou stále relativně novými odvětvími a mohou být náchylné k výkyvům. Dalším velkým faktorem je zde třeba velká expozice vůči Asii.

iShares Cybersecurity and Tech ETF $IHAK+0.5% 

iShares Cybersecurity and Tech je ETF, který se zaměřuje na akcie společností, které se zabývají kybernetickou bezpečností a technologiemi. Tento ETF byl založen v roce 2018 společností BlackRock a investuje do společností z celého světa, které jsou zaměřeny na kybernetickou bezpečnost a technologie.

IHAK ETF investuje do společností, které se zaměřují na různé aspekty kybernetické bezpečnosti, jako jsou například kryptografie, detekce hrozeb, zabezpečení sítí a aplikací, ale také do společností, které se zabývají vývojem nových technologií jako jsou například umělá inteligence, cloudové služby, big data nebo internet věcí. Mezi největší pozice v portfoliu patří akcie společností jako jsou Palo Alto Networks, Cisco Systems, Microsoft, nebo Splunk.

IHAK ETF využívá stále rostoucí potřeby kybernetické bezpečnosti v dnešní digitální době, kdy se stávají kybernetické hrozby stále sofistikovanější a častější. Podle odhadů společnosti Cybersecurity Ventures by měly náklady na kybernetickou kriminalitu dosáhnout v roce 2023 hodnoty více než 8 bilionů dolarů. Tento trend by měl pokračovat i v budoucnosti, což by mohlo vést k dalšímu růstu společností zaměřených na kybernetickou bezpečnost a technologie.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.