S&P 500 ^GSPC
5,088.8
+0.03%
Tesla TSLA
$191.97
-2.76%
Apple AAPL
$182.52
-1.00%
Meta META
$484.03
-0.43%
Nvidia NVDA
$788.17
+0.36%
Microsoft MSFT
$410.34
-0.32%
Amazon AMZN
$174.99
+0.23%
Alphabet GOOG
$145.29
-0.02%

A mesterséges intelligencia szó szerint tönkreteszi a tőzsdéket. Manipuláció, álhírek és volatilitás, szokj hozzá!

Adorján Fülöp
25. 5. 2023
5 min read

A mesterséges intelligencia az egyik legforróbb technológiai téma, amelybe a befektetők most tömegesen fektetnek be. A mesterséges intelligenciával és gépi tanulással foglalkozó vállalatok hatalmas mennyiségű tőkét vonnak be, részvényeik pedig szárnyalnak. E befektetési lehetőség mögött azonban potenciális kockázatok rejlenek a részvénypiacok számára. Ezek egyikét láthattuk múlt hétfőn.

Hétfőn érkezett a hír, hogy robbanás történt a Pentagonban, ami azonnal terjedni kezdett a közösségi médiában. Ez a téves információ a mesterséges intelligenciától származott, és káoszt okozott a felhasználók körében, valamint rövid távú eladást az amerikai tőzsdén.

A hamis fotót, amelyen a Pentagonból felszálló füst látható, az állami média és más fiókok terjesztették, azt állítva, hogy robbanás történt a komplexumban.

Elég valódinak tűnt, nem igaz?

Nem kellett sok idő, hogy ez a kép elárassza az internetet. Szó szerint mindenki elhitte ezt a hamis fotót, és tovább osztotta, ami kisebb eladást váltott ki a tőzsdén 👇.

Úgy tűnik, az amerikai részvények rövid időre estek, amikor a fotó vírusként terjedt, de hamarosan helyreálltak, miután kiderült, hogy csak egy átverés volt. Néhány felhasználó rámutatott, hogy a hamis Pentagon-fotó nyilvánvalóan a mesterséges intelligencia manipulációjának jeleit mutatja, beleértve a kerítés torzított részeit.

A közösségi média által terjesztett félretájékoztatástól való félelem csak aláhúzza a kritikusok azon aggodalmát, hogy a fejlett mesterséges intelligencia rendszerek lehetővé teszik a rossz szereplők számára, hogy világszerte álhíreket terjesszenek és káoszt okozzanak az interneten.

Korábban a közösségi média felhasználóit olyan vírusképekkel tévesztették meg, amelyeken Ferenc pápa divatos Balenciaga-dzsekit viselt, Donald Trump volt elnök pedig egy letartóztatás során összecsapott a New York-i rendőrséggel.

Márciusban Elon Musk és több mint 100 szakértő hat hónapos moratóriumot sürgetett a fejlett mesterséges intelligencia fejlesztésére, amíg nem születnek szigorú biztonsági intézkedések. A szakértők olyan kockázatokra figyelmeztettek, mint a "propaganda és a hazugságok" terjedése, a munkahelyek elvesztése, "embertelen elmék fejlődése, amelyek végül túljárhatnak az eszünkön, túlélhetnek és leválthatnak minket", sőt "a civilizációnk feletti ellenőrzés elvesztése".

A "mesterséges intelligencia keresztapjának" nevezett Dr. Geoffrey Hinton annyira aggódott a technológia potenciális veszélyei miatt, hogy a múlt hónapban elhagyta a Google-t, hogy szabadon beszélhessen, anélkül, hogy ártana korábbi munkaadójának.

Hogyan érintheti a tőzsdéket?

Mindenekelőtt az álhírek, az álképek és az általános piaci manipuláció, de ezt nem kell mélyebben taglalnunk, a "Pentagon-bombázás" egy példa.

Hol van a következő probléma?

A FINRA tanulmánya szerint az AI algoritmikus kereskedők gyakran "ultragyors" kereskedést és összehangolt reakciókat mutatnak az eseményekre, ami nagyobb volatilitáshoz vezet a piacokon. A FINRA ezért iránymutatást adott ki az automatizált kereskedést működtető cégek számára a piacok integritásának biztosítása érdekében.

Ha minden algoritmikus kereskedő ugyanúgy reagál a gazdasági hírekre, a piaci árak meredeken mozoghatnak. Ez "flash crash"-eket okozhat, amikor a piacok hirtelen zuhanórepülésbe kezdenek, majd hamarosan újra talpra állnak.

A szakértők rámutatnak, hogy a kereskedéshez használt összetett mesterséges intelligencia rendszerek gyakran "fekete dobozok", amelyek viselkedése nem feltétlenül érthető vagy kiszámítható. Ez azzal a kockázattal jár, hogy ezek a rendszerek manipulálhatják a piacokat, vagy más nem szándékolt következményekkel járhatnak.

A szabályozók és a szakértők ezért nagyobb átláthatóságot és elszámoltathatóságot sürgetnek az automatizált kereskedésre használt mesterséges intelligencia alapú rendszerek esetében. Ezen algoritmusok jobb megértése és felügyelete segíthet a pénzügyi stabilitást fenyegető potenciális kockázatok mérséklésében.

Végül a rövid távú nyereségre való összpontosítás: egyesek szerint az AI-alapok felé mutató tendencia rövid távú gondolkodásra készteti a vagyonkezelőket. Ez elterelheti a figyelmet a vállalati egészségről és a fenntartható növekedésről, ami hosszú távon árt a részvénypiacoknak.

  • Ön mit gondol? Aggódik a részvénypiacok jövője miatt?

Kérjük, vegye figyelembe, hogy ez nem pénzügyi tanácsadás.


Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.