S&P 500 ^GSPC
5,084.27
+0.29%
Nvidia NVDA
$793.02
+2.11%
Tesla TSLA
$199.93
-1.04%
Amazon AMZN
$174.92
+1.02%
Meta META
$488.52
+0.93%
Apple AAPL
$180.08
-0.74%
Alphabet GOOG
$138.38
+0.69%
Microsoft MSFT
$409.35
+0.40%

Umetna inteligenca dobesedno uničuje delniške trge. Manipulacije, lažne novice in nestanovitnost, navadite se na to

Primoz Krajnc
25. 5. 2023
4 min read

Umetna inteligenca je ena najbolj vročih tehnoloških tem, v katero vlagatelji zdaj množično vlagajo. Podjetja za umetno inteligenco in strojno učenje zbirajo ogromne količine kapitala, njihove delnice pa strmo rastejo. Vendar se za to naložbeno priložnostjo skrivajo potencialna tveganja za delniške trge. Enega od njih smo videli pretekli ponedeljek.

V ponedeljek nas je dosegla novica, da je v Pentagonu prišlo do eksplozije, ki se je takoj začela širiti po družbenih medijih. Ta napačna informacija je izvirala iz umetne inteligence in je povzročila kaos med uporabniki ter kratkotrajno razprodajo na ameriškem borznem trgu.

Lažno fotografijo, na kateri se iz Pentagona dviga dim, so razširili državni mediji in drugi računi, ki so trdili, da je v kompleksu prišlo do eksplozije.

Videti je bilo dovolj resnično, kajne?

Ni trajalo dolgo, da je ta slika preplavila internet. Dobesedno vsi so verjeli tej lažni fotografiji in jo še naprej delili, kar je sprožilo manjšo razprodajo na borzi 👇

Očitno so ameriške delnice za kratek čas padle, ko je fotografija postala viralna, vendar so si kmalu opomogle, ko je bilo ugotovljeno, da gre za potegavščino. Nekateri uporabniki so opozorili, da so bili na lažni fotografiji Pentagona očitni znaki manipulacije z umetno inteligenco, vključno z izkrivljenimi deli ograje.

Strah pred napačnimi informacijami, ki jih širijo družbeni mediji, le še poudarja zaskrbljenost kritikov, da bodo napredni sistemi umetne inteligence omogočili slabim akterjem po vsem svetu, da širijo lažne novice in povzročajo kaos na spletu.

Pred tem so uporabnike družbenih medijev prevarale viralne slike papeža Frančiška v modni jakni Balenciaga in nekdanjega predsednika Donalda Trumpa, ki se je med aretacijo spopadel z newyorško policijo.

Marca so Elon Musk in več kot 100 strokovnjakov pozvali k šestmesečnemu moratoriju na razvoj napredne umetne inteligence, dokler ne bodo vzpostavljeni strogi varnostni ukrepi. Strokovnjaki so opozorili na tveganja, kot so širjenje "propagande in laži", izguba delovnih mest, razvoj "nečloveških umov, ki bi nas sčasoma lahko prelisičili, preživeli in nadomestili", ter celo "izguba nadzora nad našo civilizacijo".

Dr. Geoffrey Hinton, ki so ga imenovali "krstni oče umetne inteligence", je bil tako zaskrbljen zaradi potencialnih groženj te tehnologije, da je prejšnji mesec zapustil Google, da bi lahko svobodno govoril, ne da bi škodoval svojemu nekdanjemu delodajalcu.

Kako bi to lahko vplivalo na delniške trge?

Predvsem lažne novice, lažne fotografije in splošna tržna manipulacija, vendar se nam tega ni treba podrobneje lotevati, primer je "bombni napad na Pentagon".

Kje je naslednja težava?

Glede na študijo FINRA algoritemski trgovci z umetno inteligenco pogosto izkazujejo "ultrahitro" trgovanje in usklajene odzive na dogodke, kar vodi k večji nestanovitnosti na trgih. Organizacija FINRA je zato izdala smernice za podjetja, ki izvajajo avtomatizirano trgovanje, da bi zagotovila celovitost trgov.

Če se vsi algoritemski trgovci na gospodarske novice odzovejo na enak način, se lahko tržne cene hitro spremenijo. To bi lahko povzročilo "bliskovite zlome", ko trgi nenadoma strmo padejo in si kmalu spet opomorejo.

Strokovnjaki opozarjajo, da so kompleksni sistemi umetne inteligence, ki se uporabljajo za trgovanje, pogosto "črne škatle", katerih obnašanja ni mogoče v celoti razumeti ali predvideti. Zato obstaja tveganje, da bi ti sistemi lahko manipulirali s trgi ali imeli druge nenamerne posledice.

Regulatorji in strokovnjaki zato pozivajo k večji preglednosti in odgovornosti sistemov umetne inteligence, ki se uporabljajo za avtomatizirano trgovanje. Boljše razumevanje in nadzor teh algoritmov bi lahko pomagala zmanjšati morebitna tveganja za finančno stabilnost.

Nazadnje, osredotočenost na kratkoročne dobičke: nekateri trdijo, da trend skladov umetne inteligence vodi upravljavce premoženja h kratkoročnemu razmišljanju. To lahko preusmeri pozornost od zdravja podjetij in trajnostne rasti, kar dolgoročno škoduje delniškim trgom.

  • Kaj menite vi? Vas skrbi prihodnost delniških trgov?

Upoštevajte, da to ni finančni nasvet.


Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.