S&P 500 ^GSPC
5,078.17
+0.17%
Meta META
$487.05
+1.10%
Alphabet GOOG
$140.10
+0.97%
Apple AAPL
$182.63
+0.81%
Amazon AMZN
$173.54
-0.68%
Nvidia NVDA
$787.01
-0.49%
Tesla TSLA
$199.73
+0.17%
Microsoft MSFT
$407.48
-0.01%

A Microsoft a mesterséges intelligencia hype-hullámra reagálva szabályozásra szólít fel.

Ferkó Joó
26. 5. 2023
4 min read

A Microsoft Corporation $MSFT+0.0% reagál a mesterséges intelligencia körüli gyors növekedésre, és a vállalat elnöke, Brad Smith szabályozási javaslattal állt elő.

Tegnap láttunk, egyesek meglepetésére, egy hatalmas hullámzást a $NVDA-0.5% eredményei után, ami magával ragadott más hasonló vállalatokat, mint például az $AMD+1.1%.

A Microsoft Corporation $MSFT+0.0% természetesen szépen hozta a növekedést is, hiszen nem titok, hogy komoly ambíciói vannak arra, hogy vezető szerepet töltsön be az AI területén. Tegnap este jelent meg egy jelentés, amely 5 alapelvet határoz meg, amelyeket a kormánynak figyelembe kell vennie az AI szabályozásakor, mivel igyekszik biztosítani, hogy a törvények és a végrehajtás lépést tudjon tartani a gyorsan fejlődő technológiával.

MSFT

Microsoft

MSFT
$407.48 -$0.06 -0.01%
1 Day
+0%
5 Days
+0.9%
1 Month
+3.2%
6 Months
+25.89%
YTD
+11%
1 Year
+61.58%
5 Years
+268.9%
Max.
+423,312.4%

A Microsoft elnöke, Brad Smith által bejelentett 5 alapelv a következő:

  • A kormány által vezetett AI biztonsági keretrendszerek telepítése és kiépítése, mint például az amerikai Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Intézet AI Risk Management Framework (AI kockázatkezelési keretrendszer).
  • Biztonsági szünetek előírása, amikor az AI-t kritikus infrastruktúra kezelésére használják.
  • Jogi és szabályozási keret létrehozása az AI-alkalmazások, a fejlett alapmodellek és az infrastruktúra számára.
  • A tudományos és nonprofit kutatások átláthatóságának és finanszírozásának előmozdítása.
  • Köz- és magánszféra közötti partnerségek létrehozása a mesterséges intelligencia társadalmi hatásainak kezelésére, például a demokrácia és a munkaerő területén.

Smith azt javasolta, hogy a mesterséges intelligenciával kapcsolatos szolgáltatások vegyék át a pénzügyi szolgáltatási ágazat keretrendszerét: ismerd meg az ügyfeled, azaz KYC. Ebben az esetben azonban KY3C-nek kellene lennie, ami azt jelenti, hogy az AI fejlesztőknek ismerniük kell a felhőjüket, az ügyfeleiket és a tartalmukat, hogy csökkentsék a csalást vagy a megtévesztő használatot.

Smith tegnap egy washingtoni rendezvényen jelentette be az új keretrendszert. Ez az iparág egyik vezetőjének legújabb törekvése, hogy a kormányzat hozzon létre és érvényesítse a technológia felhasználásának határait, mivel az iparágban mások arra figyelmeztettek, hogy a szabályozatlan fejlesztés jelentős következményei miatt meg kell állni.

Szintén a múlt héten Sam Altman, a ChatGPT-gyártó OpenAI vezérigazgatója sürgette a szenátus egyik albizottságát , hogy vezessenek be védelmet és korlátokat a mesterséges intelligencia technológiára vonatkozóan.

Már tudjuk, hogy az év elején a Microsoft 10 milliárd dollárt fektetett az OpenAI-ba. " Partnerségünket az OpenAI-val közös ambíciónk alapján alakítottuk ki, hogy felelősségteljesen előmozdítsuk az élvonalbeli AI-kutatást és demokratizáljuk az AI-t mint új technológiai platformot" - mondta Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója egy blogbejegyzésben.

Mit gondolsz erről az 5 alapelvről? Az árak most magasak ebben a szektorban, de talán csak ezzel a céggel $MSFT+0.0% gondolkodom, hogy talán túlvásárolom kis összegekkel DCA formájában. Rengeteg vállalat nő a hype-on és újra esik, de a Microsoftnál úgy gondolom, hogy tényleg taposnak és az óriások élvonalában maradnak. :)


Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.