S&P 500 ^GSPC
5,130.95
-0.12%
Tesla TSLA
$188.14
-7.16%
Nvidia NVDA
$852.37
+3.60%
Alphabet GOOG
$134.20
-2.81%
Apple AAPL
$175.10
-2.54%
Meta META
$498.19
-0.82%
Amazon AMZN
$177.58
-0.36%
Microsoft MSFT
$414.92
-0.14%

Microsoft se na val navdušenja nad umetno inteligenco odziva s pozivom k ureditvi.

Primoz Krajnc
26. 5. 2023
3 min read

Microsoft Corporation $MSFT-0.1% se odziva na hitro rast umetne inteligence, predsednik podjetja Brad Smith pa je pripravil predlog za ureditev.

Včeraj smo bili na presenečenje nekaterih priča velikemu vzponu po rezultatih družbe $NVDA+3.6%, ki je s seboj potegnila tudi druga podobna podjetja, kot je $AMD+1.3%.

Za lepo rast je seveda poskrbela tudi korporacija Microsoft $MSFT-0.1%, saj ni skrivnost, da ima velike ambicije postati vodilna na področju umetne inteligence. Sinoči se je pojavilo poročilo, ki določa 5 načel, ki bi jih morala vlada upoštevati pri urejanju umetne inteligence, saj hiti zagotavljati, da bodo zakoni in izvrševanje lahko sledili hitro razvijajoči se tehnologiji.

MSFT

Microsoft

MSFT
$414.92 -$0.58 -0.14%
1 Day
+0%
5 Days
+0.9%
1 Month
+3.2%
6 Months
+25.89%
YTD
+11%
1 Year
+61.58%
5 Years
+268.9%
Max.
+423,312.4%

Pet načel, ki jih je objavil Microsoftov predsednik Brad Smith, je naslednjih:

  • Namestitev in izgradnja varnostnih okvirov za umetno inteligenco, ki jih vodi vlada, kot je okvir za upravljanje tveganj umetne inteligence ameriškega Nacionalnega inštituta za standarde in tehnologijo (U.S. National Institute of Standards and Technology).
  • Zahtevanje varnostnih prekinitev, kadar se umetna inteligenca uporablja za upravljanje kritične infrastrukture.
  • Oblikovanje pravnega in regulativnega okvira za aplikacije UI, napredne osnovne modele in infrastrukturo.
  • Spodbujanje preglednosti in financiranja akademskih in neprofitnih raziskav.
  • Ustvarjanje javno-zasebnih partnerstev za uporabo umetne inteligence pri obravnavi vpliva, ki ga bo imela na družbo, na področjih, kot sta demokracija in delovna sila.

Smith je predlagal, da storitve umetne inteligence prevzamejo okvir iz sektorja finančnih storitev: poznaj svojo stranko ali KYC. V tem primeru pa bi to moral biti KY3C, kar pomeni, da bi morali razvijalci umetne inteligence poznati svoj oblak, stranke in vsebino, da bi zmanjšali goljufije ali goljufivo uporabo.

Smith je novi okvir napovedal na včerajšnjem dogodku v Washingtonu. Gre za najnovejšo spodbudo vodilnega predstavnika panoge, da bi vlada oblikovala in uveljavila meje glede uporabe tehnologije, saj so drugi v panogi opozorili, da bi morale biti pomembne posledice nereguliranega razvoja previdne .

Prejšnji teden je Sam Altman, izvršni direktor podjetja OpenAI, ki ustvarja ChatGPT, pozval senatni pododbor, naj uvede zaščito in omejitve za tehnologijo umetne inteligence.

Z začetkom leta že vemo, da je Microsoft v OpenAI vložil 10 milijard dolarjev. "Partnerstvo z OpenAI smo oblikovali na podlagi skupne ambicije, da odgovorno pospešimo vrhunske raziskave umetne inteligence in demokratiziramo umetno inteligenco kot novo tehnološko platformo ," je na blogu zapisal izvršni direktor Microsofta Satya Nadella.

Kaj menite o teh petih načelih? Cene v tem sektorju so trenutno visoke, vendar morda samo pri tem podjetju $MSFT-0.1% razmišljam o tem, da bi morda prekupčeval z majhnimi zneski v obliki DCA. Veliko podjetij raste na hype in spet pade, vendar pri Microsoftu verjamem, da ga resnično tepejo in bodo ostali v ospredju velikanov. :)


Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.