3 изключително интересни и специфични ETF от интересни сектори, за които малко хора знаят

ETF-ите са изключително интересен инструмент. Особено за пасивните инвеститори, за които те осигуряват голяма диверсификация и ниски такси. А и има огромно разнообразие за избор, което понякога включва някои наистина хубави скъпоценни камъни!

Днес ще разгледаме три от тях! Но първо - какво изобщо представляват ETF-ите?

ETF (Exchange Traded Funds - борсово търгувани фондове) са инвестиционни фондове, които се търгуват на борси в цял свят. ETF-ите инвестират в различни активи, като акции, облигации, суровини или валути, и предоставят на инвеститорите лесен и ефективен начин за диверсифициране на портфейла им. ETF-ите обикновено имат по-ниски разходи от традиционните взаимни фондове и се търгуват като традиционните акции, което позволява на инвеститорите лесно да купуват и продават в часовете за търговия на борсата.

Defiance Quantum ETF $QTUM+0.2%

Defiance Quantum ETF е фонд, който се фокусира върху акциите на компании за квантови технологии. Този ETF е пуснат през 2018 г. и се управлява от Defiance ETFs.

Квантовите технологии се занимават с използването на квантовите явления за обработка на информация. Тези технологии имат потенциала да подобрят различни области като медицина, енергетика, финансови услуги и логистика. Например квантовите компютри са в състояние да решават сложни математически задачи много по-бързо от конвенционалните компютри, което може да доведе до по-бързо разработване на нови лекарства или оптимизиране на логистичните мрежи.

QTUM ETF инвестира в компании, участващи в изследването и разработването на квантови технологии, като IBM, Alphabet, Honeywell International и D-Wave Systems. Фондът инвестира и в компании, които използват квантови технологии - Goldman Sachs, JPMorgan Chase или Alibaba Group.

QTUM ETF се състои от над 30 компании и има за цел да осигури на инвеститорите експоненциален растеж и диверсификация на портфейла. Фондът има нисък коефициент на разходите и се търгува на борсата NYSE Arca. Резултатите от дейността му се измерват с индекса BlueStar Quantum Computing and Machine Learning Index.

Важно е да се отбележи, че инвестицията в ETF QTUM е свързана с известен риск. Квантовите технологии все още са в начален етап на развитие и могат да бъдат податливи на колебания. Освен това някои компании в портфейла на ETF може да са изложени на специфични рискове, като например патентни права или регулаторни рискове. Важно е внимателно да обмислите инвестиционните си цели и толерантността си към риска, преди да решите да инвестирате в ETF QTUM или в който и да е друг ETF.

Global X Video Games & Esports ETF $HERO+1.0%

Global X Video Games & Esports ETF е ETF, който се фокусира върху акциите на компании, участващи в индустрията на игрите и еспорта. Този ETF беше пуснат през 2019 г. от Global X ETFs и инвестира в компании от цял свят, които са фокусирани върху индустрията на игрите и еспорта.

HERO ETF инвестира в компании, които се занимават с производството на игри, игрови конзоли, мобилни игри, както и в компании, които се занимават с еспорт, като например организации за еспортни турнири или разработчици на еспортни игри. Някои от най-големите позиции в портфейла включват акции на компании като Activision Blizzard, Nvidia, Tencent и Electronic Arts.

ETF HERO се възползва от нарастващата популярност на игрите и еспорта, които стават все по-популярни и генерират повече приходи. Според оценки на Newzoo до 2023 г. пазарът на видеоигри се очаква да възлезе на повече от 200 млрд. долара. Индустрията на еспорта също се разраства бързо и се очаква през 2023 г. да бъде оценена на над 250 млрд. долара.

ETF HERO позволява на инвеститорите да се възползват от потенциала за растеж на индустрията на игрите и еспорта, като същевременно диверсифицират портфолиото си. ETF-ът има нисък коефициент на разходите и се търгува на борсата NASDAQ. Резултатите от дейността му се измерват с индекса Solactive Video Games & Esports Index.

Важно е да се отбележи, че инвестирането в ETF HERO е свързано с голям риск. Индустриите на видеоигрите и еспорта са все още сравнително нови и могат да бъдат податливи на колебания. Друг важен фактор тук например е голямата експозиция към Азия.

iShares Cybersecurity and Tech ETF $IHAK-0.3%

iShares Cybersecurity and Tech е ETF, който се фокусира върху акции на компании, които се занимават с киберсигурност и технологии. Основан през 2018 г. от BlackRock, този ETF инвестира в компании от цял свят, които се занимават с киберсигурност и технологии.

ETF IHAK инвестира в компании, които се фокусират върху различни аспекти на киберсигурността, като криптография, откриване на заплахи, мрежова и приложна сигурност, както и в компании, които разработват нови технологии, като изкуствен интелект, облачни услуги, големи данни и интернет на нещата. Някои от най-големите позиции в портфейла включват акции на компании като Palo Alto Networks, Cisco Systems, Microsoft и Splunk.

ETF IHAK се възползва от нарастващата нужда от киберсигурност в днешната цифрова ера, в която киберзаплахите стават все по-сложни и чести. Cybersecurity Ventures изчислява, че разходите за киберпрестъпления се очаква да достигнат над 8 трилиона долара до 2023 г. Очаква се тази тенденция да се запази и в бъдеще, което може да доведе до по-нататъшен растеж на компаниите, занимаващи се с киберсигурност и технологии.

Отказ от отговорност: Това по никакъв начин не е инвестиционна препоръка. Това е единствено мое обобщение и анализ, основани на данни от интернет и други източници. Инвестирането на финансовите пазари е рисково и всеки трябва да инвестира въз основа на собствените си решения. Аз съм просто аматьор, който споделя мнението си.

Прочетете цялата статия безплатно? Продължете 👇

Имате ли акаунт? Влезте в профила си или създайте нов.
No comments yet