S&P 500 ^GSPC
5,022.21
-0.58%
Nvidia NVDA
$840.35
-3.87%
Meta META
$494.17
-1.12%
Amazon AMZN
$181.28
-1.11%
Tesla TSLA
$155.45
-1.06%
Apple AAPL
$168.00
-0.81%
Microsoft MSFT
$411.84
-0.66%
Alphabet GOOG
$156.88
+0.56%

3 izjemno zanimivi in specifični ETF-ji iz zanimivih sektorjev, ki jih pozna le malo ljudi

Dragoslav Golob
26. 5. 2023
5 min read

Skladi ETF so izjemno zanimivo orodje. Zlasti za pasivne vlagatelje, ki jim zagotavljajo veliko razpršenost in nizke provizije. Poleg tega lahko izbirate med ogromno ponudbo, ki včasih vključuje res lepe dragulje!

Danes si bomo ogledali tri izmed njih! Toda najprej - kaj sploh so ETF-ji?

ETF-ji (Exchange Traded Funds) so investicijski skladi, s katerimi se trguje na borzah po vsem svetu. Skladi ETF vlagajo v različna sredstva, kot so delnice, obveznice, blago ali valute, in vlagateljem omogočajo enostaven in učinkovit način za razpršitev portfelja. ETF imajo običajno nižje stroške kot tradicionalni vzajemni skladi in z njimi je mogoče trgovati kot s tradicionalnimi delnicami, kar vlagateljem omogoča enostaven nakup in prodajo v času trgovanja na borzi.

Defiance Quantum ETF $QTUM-1.8%

Defiance Quantum ETF je sklad, ki se osredotoča na delnice podjetij s področja kvantne tehnologije. Ta ETF je bil uveden leta 2018, upravlja pa ga družba Defiance ETFs.

Kvantne tehnologije se ukvarjajo z uporabo kvantnih pojavov za obdelavo informacij. Te tehnologije lahko izboljšajo različna področja, kot so medicina, energetika, finančne storitve in logistika. Kvantni računalniki lahko na primer rešujejo zapletene matematične probleme veliko hitreje kot običajni računalniki, kar bi lahko privedlo do hitrejšega razvoja novih zdravil ali optimizacije logističnih omrežij.

Sklad QTUM ETF vlaga v podjetja, ki se ukvarjajo z raziskavami in razvojem kvantnih tehnologij, kot so IBM, Alphabet, Honeywell International in D-Wave Systems. Sklad vlaga tudi v podjetja, ki uporabljajo kvantno tehnologijo - Goldman Sachs, JPMorgan Chase ali Alibaba Group.

ETF QTUM je sestavljen iz več kot 30 podjetij, njegov cilj pa je vlagateljem zagotoviti eksponentno rast in razpršitev portfelja. Sklad ima nizko stroškovno razmerje in z njim se trguje na borzi NYSE Arca. Njegova uspešnost se meri z indeksom BlueStar Quantum Computing and Machine Learning Index.

Pomembno je opozoriti, da je naložba v ETF QTUM povezana z določenim tveganjem. Kvantne tehnologije so še vedno v zgodnjih fazah razvoja in so lahko nagnjene k nihanjem. Poleg tega so lahko nekatera podjetja v portfelju ETF izpostavljena posebnim tveganjem, kot so patentne pravice ali regulativna tveganja. Preden se odločite za naložbo v ETF QTUM ali katerikoli drug ETF, je pomembno, da skrbno preučite svoje naložbene cilje in toleranco do tveganja.

Global X Video Games & Esports ETF $HERO-0.4%

Global X Video Games & Esports ETF je ETF, ki se osredotoča na delnice podjetij, ki se ukvarjajo z industrijo iger na srečo in esporta. Ta ETF je leta 2019 uvedla družba Global X ETF in vlaga v podjetja po vsem svetu, ki se ukvarjajo z industrijo iger na srečo in esporta.

HERO ETF vlaga v podjetja, ki se ukvarjajo s proizvodnjo iger, igralnih konzol, mobilnih iger, pa tudi v podjetja, ki se ukvarjajo z esportom, kot so organizacije za esportne turnirje ali razvijalci esportnih iger. Nekatere največje pozicije v portfelju vključujejo delnice podjetij, kot so Activision Blizzard, Nvidia, Tencent in Electronic Arts.

ETF HERO izkorišča naraščajočo priljubljenost iger in esporta, ki postaja vse bolj priljubljen in ustvarja vse več prihodkov. Newzoo ocenjuje, da naj bi bil trg videoiger do leta 2023 vreden več kot 200 milijard dolarjev. Hitro raste tudi industrija esporta, ki bo po ocenah leta 2023 vredna več kot 250 milijard dolarjev.

ETF HERO vlagateljem omogoča, da izkoristijo potencial rasti industrije iger in esporta ter hkrati razpršijo svoj portfelj. ETF ima nizko stroškovno razmerje in z njim se trguje na borzi NASDAQ. Njegova uspešnost se meri z indeksom Solactive Video Games & Esports Index.

Pomembno je opozoriti, da je vlaganje v ETF HERO povezano z velikim tveganjem. Industrija video iger in esporta je še vedno razmeroma nova in je lahko podvržena nihanjem. Drug pomemben dejavnik pri tem je na primer velika izpostavljenost Aziji.

iShares Cybersecurity and Tech ETF $IHAK-0.9%

iShares Cybersecurity and Tech je ETF, ki se osredotoča na delnice podjetij, ki se ukvarjajo s kibernetsko varnostjo in tehnologijo. Ta ETF, ki ga je leta 2018 ustanovila družba BlackRock, vlaga v podjetja po vsem svetu, ki se ukvarjajo s kibernetsko varnostjo in tehnologijo.

ETF IHAK vlaga v podjetja, ki se osredotočajo na različne vidike kibernetske varnosti, kot so kriptografija, odkrivanje groženj, varnost omrežij in aplikacij, ter v podjetja, ki razvijajo nove tehnologije, kot so umetna inteligenca, storitve v oblaku, veliki podatki in internet stvari. Nekatere največje pozicije v portfelju vključujejo delnice podjetij, kot so Palo Alto Networks, Cisco Systems, Microsoft in Splunk.

ETF IHAK izkorišča vse večjo potrebo po kibernetski varnosti v današnji digitalni dobi, v kateri so kibernetske grožnje vse bolj prefinjene in pogoste. Družba Cybersecurity Ventures ocenjuje, da bodo stroški kibernetskega kriminala do leta 2023 dosegli več kot 8 bilijonov dolarjev. Ta trend se bo predvidoma nadaljeval tudi v prihodnosti, kar bi lahko vodilo v nadaljnjo rast podjetij s področja kibernetske varnosti in tehnologije.

Izjava o omejitvi odgovornosti: To nikakor ni naložbeno priporočilo. To je zgolj moj povzetek in analiza, ki temelji na podatkih iz interneta in drugih virov. Naložbe na finančnih trgih so tvegane in vsak naj vlaga na podlagi lastnih odločitev. Sem le amater, ki deli svoja mnenja.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.