S&P 500 ^GSPC 5,071.63 +0.02%
Tesla TSLA $162.13 +12.06%
Nvidia NVDA $796.77 -3.33%
Amazon AMZN $176.59 -1.64%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Alphabet GOOG $161.10 +0.74%
Meta META $493.50 -0.52%
Microsoft MSFT $409.06 +0.37%

3 akcie, které od začátku roku vyrostly o 50 % a nezastavují se

Kryštof Jáně
27. 5. 2023
5 min read

I přes to, že ekonomická situace ve světě není stále ideální (postupně se ale zlepšuje) jsou tu tituly, které to neřeší. Na vývoj celého trhu se dívají z výšin, kam se dostaly a čekají na další růst.

1. Confluent ($CFLT+1.2% )

Streamování dat je technologie, jejíž význam pro podniky rychle roste, protože spotřebitelé konzumují stále více informací ze svých digitálních zařízení a služeb.

Společnost Confluent je lídrem v oboru a na její platformu se hrnou některé z největších společností na světě.

Cloud computing umožňuje podnikům fungovat online, kde každá interakce v rámci jejich digitálního ekosystému vytváří data. Schopnost okamžitě použít tyto informace je "game changing" pro zákazníky. Maloobchodník může například spravovat zásoby v reálném čase, takže produkty na skladě nikdy nedojdou. 

CFLT
$28.88 $0.35 +1.23%

Online sportovní sázková platforma může nabízet živé sázky během hry, protože streamování dat jim umožňuje vypočítat kurzy, poskytnout je uživatelům a přijímat sázky – to vše během několika sekund.

Tato technologie má využití pro téměř každé odvětví. International Data Corp. předpovídá, že do roku 2025 ji bude používat 90 % z 1000 největších světových společností.

V prvním čtvrtletí roku 2023 společnost Confluent vygenerovala tržby ve výši 174,3 milionu USD, což je meziroční nárůst o 38 % a výrazně převyšuje jeho prognózu 168 milionů USD.

$CFLT+1.2% Earnings

Ale bylo by tu ještě působivější číslo: Počet firem, které utratily 1 milion dolarů nebo více na platformě Confluent, vzrostl o 53 % - více než třikrát rychleji, než rostla celková zákaznická základna společnosti.

I přes aktuální nárůst ceny akcií zůstává stále 70 % pod svým vrcholem kterého dosáhla v roce 2021.

2. DigitalOcean ($DOCN+0.9% )

DigitalOcean je poskytovatelem služeb cloud computingu, které svým zákazníkům umožňují ukládat data, hostovat webové stránky a dokonce vyvíjet software.

Od svých hlavních konkurentů, jako jsou Amazon Web Services (AWS) a Microsoft Azure, ho odděluje významný rozdíl: DigitalOcean se zaměřuje na malé a střední podniky s méně než 500 zaměstnanci.

Je to lukrativní segment cloudového trhu, protože DigitalOcean může rozvíjet vztah s podniky v jejich počáteční fázi a poté sklízet finanční odměny, když se jim začne dařit. (Prostě geniální...)

DOCN
$33.02 $0.31 +0.95%

Společnost nabízí personalizované služby, nízké ceny a jednoduchou cloudovou platformu s nástroji, které jde ovládat na jedno kliknutí a navrženými tak, aby vyhovovaly cílovým zákazníkům. Jiní poskytovatelé cloudu se více zaměřují na velké podniky a zákazníky, takže pro malé firmy obvykle nenabízejí konkurenční hodnotovou nabídku.

Společnost vygenerovala během Q1 tržby 165,1 milionu USD, což představuje meziroční nárůst o 30 %. To bylo v daném období rychlejší tempo růstu než dosáhly AWS (16 %), Microsoft Azure (27 %) a Google Cloud společnosti Alphabet (28 %).

$DOCN+0.9% revenue

Cena akcií společnosti DigitalOcean letos vyskočila o 57 %, ale stále je o 70 % nižší než na vrcholu na ceně $95. Společnost se pohybuje na poli cloudového průmyslu, který má hodnotu 98 miliard dolarů a by se mohl do roku 2026 zdvojnásobit.

3. Redfin ($RDFN-0.7%)

Společnost zabývající se technologiemi v oblasti nemovitostí měla posledních 18 měsíců potíže, protože americká centrální banka zahájila nejagresivnější zvyšování úrokových sazeb ve své historii, aby bojovala s prudce rostoucí inflací. 

To přímo ovlivňuje poptávku po bydlení, protože spotřebitelé si nemohou dovolit půjčovat tolik peněz, což vede ke zpomalení podnikání společnosti Redfin.

Nejprve byla společnost nucena ukončit svůj přímý nákup RedfinNow, kde nakupovala domy přímo od ochotných prodejců a snažila se je "flipovat" (opět prodávat) za účelem zisku.

RDFN
$5.33 -$0.04 -0.74%

Bylo příliš riskantní držet stovky domů v inventáři, zatímco prodeje domů zpomalovaly a ceny se vyrovnávaly. Uzavření segmentu bylo pro společnost příležitostí, aby se znovu zaměřila na své hlavní zprostředkovatelské podnikání a naplánovala cestu k ziskovosti.

Redfin zaměstnává 1 876 vedoucích agentů, kteří pokrývají 98 % trhu s bydlením v USA (geograficky), což umožňuje společnosti fungovat na úrovni, které se menší nezávislí realitní makléři nemohou rovnat.

V důsledku toho si účtuje poplatky za zalistování již ve výši 1 %, čímž se dostává hluboko bod běžnou sazbu 2,5 % a vytváří oboustranně výhodnou nabídku pro společnost Redfin a její prodejce.

$RDFN-0.7% Revenue

Kvůli absenci přímého nákupu domů se tržby Redfinu v 1. čtvrtletí propadly o 45 % ve srovnání se stejným čtvrtletím minulého roku (jak se očekávalo). Redfin je však nyní mnohem štíhlejší a zdravější podnik a očekává, že letos přinese kladné non-GAAP zisky před úroky, zdaněním, odpisy a amortizací (EBITDA).

To je především důvod, proč investoři poslali akcie Redfin v roce 2023 prudce nahoru a možná je to teprve začátek. 

Nejedná se o finanční poradenství. Poskytuji veřejně dostupné údaje a sdílím své názory na to, jak bych se v daných situacích sám zachoval. Investování je rizikové a každý za svá rozhodnutí nese odpovědnost.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.