S&P 500 ^GSPC 5,066.03 +1.11%
Nvidia NVDA $822.24 +3.40%
Meta META $493.94 +2.53%
Tesla TSLA $144.53 +1.75%
Microsoft MSFT $407.51 +1.63%
Alphabet GOOG $159.84 +1.20%
Apple AAPL $166.61 +0.46%
Amazon AMZN $178.01 +0.44%

Finans sektöründeki en iyi süper temettü hissesi bu mu?

Halil Toprak
27. 5. 2023
5 min read

Bazı şirketler yatırımcılar arasında diğerlerinden daha iyi bir üne sahiptir. Bunlar arasında, şimdiye kadarki en iyi dirençli hisse senetlerinden biri olarak kabul edilen Johnson & Johnson da yer alıyor. Ama gerçekten öyle mi? Ve şimdi onları neler bekliyor?

Johnson & Johnson dünyanın en büyük ve en iyi bilinen ilaç ve sağlık şirketlerinden biridir. Genel halk ve sağlık tesisleri için geniş bir ilaç, tıbbi cihaz ve tıbbi ekipman portföyünün üretimi ve satışına odaklanmaktadır.

JNJ
$149.33 $0.21 +0.14%

Capital Structure

Market Cap
359.35B
Enterpr. Val.
367.23B
Revenue
89.66B
Shares Out.
2.41B
Debt/Capital
0.30
FCF Yield
5.09%

Valuation / Dividends

P/E
20.07
EPS
7.43
P/S
4.00
P/B
5.26
Div. Yield
3.20%
Div. Payout
29.01%

Capital Eff. / Margins

ROIC
19.18%
ROE
56.74%
ROA
24.22%
Gross
69.79%
Operating
25.75%
Net Profit
45.25%
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9

Şirket çeşitli güçlü yönleriyle öne çıkmaktadır. Bunlar arasında tüketici bakımından ilaçlara ve tıbbi cihazlara kadar sağlık hizmetlerinin çeşitli alanlarını kapsayan geniş bir ürün portföyü bulunmaktadır.

Şirketin en iyi bilinen ürünleri arasında çeşitli markalar altında satılan çocuk bezleri, kitlesel pazar için üretilen bandajlar ve prostat kanseri ilacı Zytiga ve romatizmal hastalıklar için biyolojik tedavi Remicade gibi bir dizi farmasötik ürün bulunmaktadır.

Johnson & Johnson, gelişmiş ilaç üretim yöntemleri, hedefe yönelik kanser tedavileri ve diğer farmasötik süreçler konusunda bir dizi patente sahiptir. Yeni patentler alabilmek ve ürün tekliflerini geliştirebilmek için araştırmalara önemli kaynaklar harcamaktadır.

En iyi bilinen ürünleri arasında, kuruluşundan bu yana şirket için önemli bir gelir kaynağı olan Bebek şampuanı ve çocuk bezi gibi köklü tüketici ürünleri yer almaktadır. Önemli gelirler sağlayan ilaç bölümünün önemi son yıllarda giderek artmaktadır.

Segmentlere göre şirket geliri $JNJ+0.1%. Kaynak

Johnson & Johnson, portföyüne yeni ve daha iyi ürünler eklemesini sağlayan güçlü araştırma ve inovasyon ile karakterize edilir.

JNJ son zamanların ve genel olarak en büyük yenilikçisi olarak kabul edilmektedir. Kaynak

Bir şirketin istikrar veya mali sağlık açısından en iyisi olup olmadığını söylemek zordur. Ancak her durumda, $JNJ+0.1% son derece yüksek kaliteli ve segmentinin en iyilerinden biri olarak kabul edilebilir.

Şirket, geniş ürün yelpazesi, kalitesi, sağlam mali geçmişi ve istikrarı gibi güçlü yönlerinden yararlanabilir. Bu, güçlü bir pazar konumunu korumasına ve güçlü rekabet karşısında bile büyümesine yardımcı olur. Bu da Johnson & Johnson'ı kendi iş alanındaki en büyük ve en saygın markalardan biri haline getirmektedir.

Bir diğer faktör de, geçmişi de etkileyici olan temettüdür.

Gerçekten de şirketin temettü ödemesi etkileyicidir. Kaynak

Bu grafiğe baktığımda aklıma hemen bir şey geliyor. Yatırımcılar temettü büyümesi sağlayan hisse senetlerini değerlendirirken temettülerin artış hızına çok dikkat etmelidir. Bir şirket on yıllar boyunca temettü artırabilse de, yalnızca mütevazı artışlar yapıyorsa, bu çok fazla fark yaratmayacaktır.

Johnson & Johnson, yalnızca uzun bir temettü artırma geçmişine sahip olmasıyla değil, aynı zamanda temettüleri agresif bir şekilde artırmasıyla da öne çıkıyor. Son 10 yılda temettüler %85 oranında artmıştır, bu da yıllık %6,4'lük bir bileşik büyüme oranına denk gelmektedir.

Şirket, bazı ürünleriyle ilgili çok sayıda yasal zorluk ve davayla karşı karşıya kalmasına rağmen, son beş yılda yaklaşık %19'luk güçlü bir kâr marjını korumuştur.

Kâr marjı son beş yıldır sürekli olarak %19 civarında seyretmektedir. Kaynak

Elbette, her şeyin güllük gülistanlık olması gerekmediğini unutmamak önemlidir.

Johnson & Johnson 2022 yılı 4. çeyrek sonuçlarını açıkladığında, yatırımcılar genel satışlardaki düşüş nedeniyle hayal kırıklığına uğradı. Toplam satışlar bir önceki yıla göre %4,4 azalarak 23,7 milyar dolara geriledi. COVID-19 aşısının düşük satışları ve daha güçlü bir ABD doları öncelikle suçluydu.

Tüketici sağlığı sektörü ise yatay seyretti. Şirket, daha verimli bir işletme haline gelmek için tüketici sağlığı işletmesini 2023'ün ikinci yarısında Kenvue olarak adlandırılacak ayrı bir şirkete dönüştürmeyi planlıyor.

Johnson & Johnson'ın ilk çeyrek sonunda 2,63 milyar hissesi vardı ve bu da 420 milyar dolarlık bir piyasa değerine denk geliyordu. Net borç 2022 sonuçlarına göre yaklaşık 15 milyar dolardı ve şirketin toplam değeri yaklaşık 441 milyar dolardı. Kenvue'nun 56 milyar dolarlık değeri Johnson & Johnson'ın değerinin %13'ünü temsil ediyor, çünkü Kenvue ortalamanın altında bir marjla da olsa 2022 satışlarının yaklaşık %16'sından sorumlu.

Johnson & Johnson hakkında sizin görüşünüz nedir? Portföyünüzde var mı?

Sorumluluk Reddi: Bu hiçbir şekilde bir yatırım tavsiyesi değildir. Tamamen internet ve diğer kaynaklardan elde edilen verilere dayanan özet ve analizlerimdir. Finansal piyasalara yatırım yapmak risklidir ve herkes kendi kararlarına göre yatırım yapmalıdır. Ben sadece görüşlerimi paylaşan bir amatörüm.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.