S&P 500 ^GSPC
5,105.68
-0.49%
Tesla TSLA
$182.51
-2.99%
Apple AAPL
$170.79
-2.46%
Microsoft MSFT
$407.57
-1.77%
Amazon AMZN
$175.88
-0.96%
Alphabet GOOG
$133.04
-0.86%
Meta META
$495.44
-0.55%
Nvidia NVDA
$855.84
+0.41%

На масата е предложена предварителна сделка, САЩ засега са в несъстоятелност.

Teodor Aleksandrov
28. 5. 2023
1 min read

Републиканците в Камарата на представителите постигнаха предварително споразумение с Белия дом за справяне с тавана на дълга на страната и избягване на фалит.

  • Председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти заяви, че споразумението включва "исторически съкращения на разходите" и че планира да го внесе за гласуване в Камарата в сряда.
  • Президентът Джо Байдън заяви, че тя "представлява компромис, което означава, че не всеки получава това, което иска".

"Имаме принципно споразумение ", заяви председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти в Капитолия в събота. "Все още имаме много работа за вършене, но вярвам, че това е принципно споразумение, което е достойно за американския народ."

Маккарти заяви , че в събота е разговарял два пъти с президента Джо Байдън относно плана. "Очаквам да завърша написването на законопроекта, да го съгласувам с Белия дом и да разговарям отново с президента утре следобед", каза републиканецът от Калифорния, "след това ще публикувам текста утре и ще го гласувам в сряда ."

Сделката, съдържа историческо съкращаване на разходите, последващи реформи, които ще извадят хората от бедността и ще ги включат в работната сила и ще ограничат обхвата на правителството. Няма нови данъци и нови правителствени програми.

Байдън нарече сделката "важна стъпка напред, която намалява разходите, като същевременно защитава важни програми за работещите хора и развива икономиката за всички". Сделката защитава моите ключови приоритети и законодателните постижения на демократите в Конгреса", каза Байдън и добави, че тя "представлява компромис, което означава, че не всеки получава това, което иска".

Белият дом покани всички демократи от Камарата на представителите да присъстват на виртуален брифинг днес следобед, вероятно за да обясни какво съдържа сделката и да призове демократите да гласуват за нея.

Съобщенията отбелязаха началото на лобистка атака от страна на лидерите на Камарата на представителите и на Сената от двете партии, за да убедят своите членове да гласуват за пакета, който ще трябва да спечели достатъчно гласове в контролираната от републиканците Камара на представителите и контролирания от демократите Сенат, за да се повиши таванът на дълга на САЩ навреме, за да се спази крайният срок - 5 юни.

Поне един сенатор, републиканецът от Юта Майк Лий, вече заплаши, че ако не хареса съдържанието на предложението за тавана на дълга, ще използва процедурни маневри в Сената, за да го забави възможно най-дълго.

Гласуването за повишаване на лимита на дълга не дава право на допълнителни държавни разходи. То самопозволява на Министерството на финансите да изпълнява задължения, които са били одобрени от Конгреса в миналото, някои от тях преди десетилетия. Въпреки това много републиканци започнаха да разглеждат двугодишното гласуване за повишаване на лимита на дълга като възможност за извличане на отстъпки от демократите в замяна на техните гласове за избягване на дефолт по дълга.

Републиканците се опитват да използват влиянието си и скритата заплаха от провал, за да постигнат отделна, дългосрочна политическа цел. Да принудят правителството да намали дискреционните разходи. В този случай Маккарти иска базовите разходи за 2024 г. да бъдат върнати на нивата от 2022 г. Но той настоява и разходите за отбрана, които съставляват повече от 30%, да бъдат изолирани от всякакви съкращения. Това означава, че всички останали разходи ще трябва да бъдат съкратени още повече, за да се върне общата сума до нивата от 2022 г.

Републиканците искат да одобрят законопроект, който да включва като минимум основни съкращения на правителствените разходи, нови изисквания за работа в сферата на общественото подпомагане, реформа на енергийните разрешителни и премахване на неизразходваните извънредни средства от Ковида.

Последният опит за сключване на споразумение се състоя вчера, въпреки актуализираните указания на Министерството на финансите от петък следобед, според които крайният срок е 5 юни. Макхенри, главният преговарящ, който похвали министъра на финансите Джанет Йелън като "принципна жена, която е вярна на закона", заяви пред репортери, че новата дата слага край на всички оставащи въпроси за това кога ще настъпи фалитът. "Сега вече знаем и това оказва допълнителен натиск върху нас да се справим", каза той.

Йелън обясни, че през първите два дни на юни агенцията е имала "приблизително 130 млрд. долара плащания и трансфери ". През седмицата на 5 юни Министерството на финансите ще дължи "приблизително 92 млрд. долара плащания и трансфери" , пише Йелън в публично писмо до председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти.

Така че ето че получихме това, което чакахме, така че все още не е съвсем готово, но при всички положения е добра новина и със сигурност ще внесе повече спокойствие на пазарите. Така или иначе, аз лично смятам, че това ще бъде само временно, тъй като ще донесе ръст на пазара. Последващите цифри за силата на икономиката също ще се повишат, а с тях и инфлацията, а това е нещо, което ще даде на Фед възможност да повиши лихвените проценти. В интернет вече се появяват съобщения, че това само "отлага" проблема и така обсъжданата рецесия може да настъпи през втората половина на тази година.

Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.