S&P 500 ^GSPC
5,088.8
+0.03%
Tesla TSLA
$191.97
-2.76%
Apple AAPL
$182.52
-1.00%
Meta META
$484.03
-0.43%
Nvidia NVDA
$788.17
+0.36%
Microsoft MSFT
$410.34
-0.32%
Amazon AMZN
$174.99
+0.23%
Alphabet GOOG
$145.29
-0.02%

Na mizi je začasni dogovor, ZDA so za zdaj v stečaju.

Mladen Rudonja
28. 5. 2023
5 min read

Republikanci v predstavniškem domu so z Belo hišo dosegli začasni dogovor o zgornji meji dolga in preprečili neplačilo.

  • Predsednik predstavniškega doma Kevin McCarthy je dejal, da dogovor vključuje "zgodovinsko zmanjšanje porabe" in da ga namerava v sredo predložiti na glasovanje v predstavniškem domu.
  • Predsednik Joe Biden je dejal, da "predstavlja kompromis, kar pomeni, da vsi ne dobijo tistega, kar si želijo".

"Načeloma smo se dogovorili," je v soboto v Kapitolu dejal predsednik predstavniškega doma Kevin McCarthy. "Čaka nas še veliko dela, vendar menim, da je to načelen sporazum, ki je vreden ameriškega ljudstva."

McCarthy je dejal, da je v soboto o načrtu dvakrat govoril s predsednikom Joejem Bidenom. "Pričakujem, da bom končal pisanje zakona, ga preveril v Beli hiši in se jutri popoldne ponovno pogovoril s predsednikom," je dejal kalifornijski republikanec, "nato bom jutri objavil besedilo in o njem glasoval v sredo ."

Dogovor vsebuje zgodovinsko znižanje stroškov in pomembne reforme, ki bodo ljudi rešile iz revščine in jih zaposlile ter omejile domet vlade. Ni novih davkov in novih vladnih programov.

Biden je dogovor označil za "pomemben korak naprej, ki zmanjšuje porabo, hkrati pa ščiti ključne programe za delavce in povečuje gospodarstvo za vse". Dogovor ščiti moje ključne prednostne naloge in zakonodajne dosežke demokratov v kongresu," je dejal Biden in dodal, da "predstavlja kompromis, kar pomeni, da vsi ne dobijo tistega, kar želijo".

Bela hiša je vse demokrate v predstavniškem domu povabila na popoldanski virtualni sestanek, na katerem naj bi jim razložili, kaj je v sporazumu, in jih pozvali, naj glasujejo zanj.

Napovedi so pomenile začetek lobističnega napada voditeljev obeh strank v predstavniškem domu in senatu, da bi prepričali svoje člane, naj glasujejo za sveženj, ki bo moral v predstavniškem domu, ki ga obvladujejo republikanci, in senatu, ki ga obvladujejo demokrati, pridobiti dovolj glasov za pravočasen dvig zgornje meje ameriškega dolga, da se bo lahko upošteval rok 5. junija.

Vsaj en senator, republikanec iz Utaha Mike Lee, je že zagrozil, da bo s proceduralnimi manevri v senatu čim dlje zaviral predlog o zgornji meji dolga, če mu njegova vsebina ne bo všeč.

Glasovanje za dvig meje dolga ne pomeni odobritve dodatne vladne porabe. Ministrstvu za finance leomogoča, da izpolni obveznosti, ki jih je v preteklosti odobril kongres, nekatere od njih že pred desetletji. Vendar pa so številni republikanci dvoletno glasovanje o dvigu meje dolga začeli razumeti kot priložnost, da od demokratov izsilijo popuščanje v zameno za njihove glasove, da bi se izognili neplačilu dolga.

Republikanci skušajo izkoristiti svoj vpliv in implicitno grožnjo neuspeha za dosego ločenega, dolgoročnega političnega cilja. Prisiliti vlado, da zmanjša diskrecijsko porabo. V tem primeru McCarthy želi, da se osnovna poraba za leto 2024 vrne na raven iz leta 2022, vendar vztraja tudi pri tem, da je obrambna poraba, ki predstavlja več kot 30 %, zaščitena pred kakršnim koli zmanjšanjem. To pomeni, da bi bilo treba vse ostale izdatke še dodatno zmanjšati, da bi se skupni znesek vrnil na raven iz leta 2022.

Republikanci želijo potrditi predlog zakona, ki bi vključeval vsaj osnovna zmanjšanja vladne porabe, nove delovne zahteve za javno pomoč, reformo energetskih dovoljenj in ukinitev neporabljenih sredstev Covid za nujne primere.

Zadnje prizadevanje za sklenitev dogovora je potekalo včeraj, kljub posodobljenim navodilom ministrstva za finance v petek popoldne, po katerih je bil skrajni rok 5. junij. McHenry, glavni pogajalec, ki je pohvalil finančno ministrico Janet Yellen kot "načelno žensko, ki je zvesta zakonu", je novinarjem povedal, da je novi datum odpravil vsa preostala vprašanja o tem, kdaj bo prišlo do neplačila. "Zdaj to vemo in to je dodaten pritisk na nas, da bomo delovali," je dejal.

Yellenova je pojasnila, da je imela agencija v prvih dveh dneh junija "po ocenah 130 milijard dolarjev plačil in prenosov ". V tednu od 5. junija bo finančna uprava dolgovala "po ocenah 92 milijard dolarjev plačil in prenosov ", je Yellenova zapisala v javnem pismu predsedniku predstavniškega doma Kevinu McCarthyju.

Tu je torej tisto, kar smo čakali, torej še ni povsem končano, vendar je vseeno dobra novica, ki bo na trge zagotovo prinesla več miru. Kakor koli že, osebno menim, da bo to le začasno, saj bo prineslo rast trga. Tudi kasnejše številke o moči gospodarstva se bodo povečale in s tem tudi inflacija, to pa je nekaj, kar bo dalo Fed-u prostor za dvig obrestnih mer. Na spletu se že pojavljajo poročila, da se s tem problem le "odlaga" in da bo morda v drugi polovici letošnjega leta prišlo do recesije, o kateri se toliko govori.

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.