S&P 500 ^GSPC
5,137.08
+0.80%
Nvidia NVDA
$822.79
+4.00%
Meta META
$502.30
+2.48%
Alphabet GOOG
$138.10
-1.20%
Amazon AMZN
$178.22
+0.83%
Apple AAPL
$179.63
-0.62%
Microsoft MSFT
$415.50
+0.45%
Tesla TSLA
$202.64
+0.38%

Această companie de internet a pierdut 72% din valoare, dar analiștii o cumpără în masă

Andrei Ciobanu
29. 5. 2023
5 min read

Există o serie de companii care vând tot ce vă puteți gândi pe internet, în frunte cu Amazon $AMZN+0.8%, dar când vine vorba de bunuri care au cel puțin 20 de ani vechime sau sunt făcute manual, Etsy $ETSY-2.6% este cel mai bun vânzător.

După ce acțiunile de creștere au cedat în fața forței pieței bear de anul trecut, acestea au sărit de la începutul anului 2023.

Cu toate acestea, nu toate acțiunile de creștere se alătură clubului de creștere în creștere. Specialistul în comerț electronic Etsy $ETSY $ETSY-2.6% este una dintre aceste acțiuni care a scăzut până acum în acest an. Prețul acțiunilor companiei a scăzut cu 25% de la începutul anului.

Compania se confruntă, fără îndoială, cu unele probleme care sunt greu de ignorat. Cu toate acestea, analiștii nu au de gând să rateze această oportunitate. Ei cumpără acțiuni Etsy mai ales la nivelurile actuale, unde consideră că această companie este ridicol de ieftină.

ETSY

Etsy, Inc.

ETSY
$69.81 -$1.88 -2.62%
1 Day
-0.03%
5 Days
-7.83%
1 Month
+0.57%
6 Months
-3.37%
YTD
-12.9%
1 Year
-46.33%
5 Years
+19.67%
Max.
+135.4%

În primul trimestru, veniturile Etsy au crescut cu 10,6% de la an la an, ajungând la 640,9 milioane de dolari. Aceasta este o rată de creștere a veniturilor mult mai lentă decât modelul istoric al companiei - dar cel puțin linia de top se mișcă în direcția corectă.

Venitul net al companiei a scăzut la 74,5 milioane de dolari, în scădere cu 13,4% de la an la an. Totuși, având în vedere mediul economic dificil din ultimul an, nu este surprinzător să vedem un declin general. La urma urmei, același lucru s-a întâmplat cu mulți alți specialiști în comerț electronic. La o examinare mai atentă, însă, problema este mai degrabă legată de creșterea veniturilor.

Anul trecut, compania a majorat comisionul de tranzacție pentru vânzător de la 5% la 6,5%. Schimbarea a intrat în vigoare la 11 aprilie 2022. Având în vedere că vânzările de mărfuri ale companiei au scăzut în ultimul trimestru, cifra de afaceri ar fi scăzut dacă nu ar fi existat taxa de tranzacție majorată pe care compania a aplicat-o vânzătorilor începând cu al doilea trimestru al anului trecut.

Ne putem aștepta ca veniturile $ETSY-2.6% să se deplaseze în jos, cel puțin pentru o vreme. Platforma companiei se concentrează pe bunuri vintage și handmade care nu sunt cunoscute pentru că sunt ieftine.

Consumatorii vor reduce probabil cheltuielile pentru tipurile de bunuri de pe platforma Etsy în cazul unei recesiuni economice. Ca urmare a acestor factori, investitorii vând acțiuni ale companiei.

Avantajele companiei

1. Etsy are o calitate și o viteză mare în livrarea comenzilor individuale. De exemplu, dacă comandați un articol din Europa în SUA, îl veți primi în termen de 3 zile de la comandă, chiar și pentru o comandă relativ mică - (sub 100 de dolari, inclusiv transportul).

2. Piața articolelor handmade sau vintage (mai vechi) - este încă fără prea multă concurență. Compania estimează valoarea totală a acestei piețe la 2 trilioane de dolari, din care a capturat doar o mică parte. Acest lucru lasă destule lacune în specializarea Etsy.

3. Compania și-a construit un avantaj competitiv, și anume efectul de inerție. Cu cât sunt mai mulți cumpărători pe platforma sa, cu atât devine mai atractivă pentru vânzătorii care caută în mod special bunuri mai vechi și produse handmade, astfel încât valoarea site-ului său crește pe măsură ce tot mai mulți oameni îl folosesc.

Vânzările companiei au crescut semnificativ în ultimii ani, deoarece toată lumea a început să facă cumpărături online. Nu este singura companie care încă își revine din acei ani. În ciuda faptului că anii de pandemie nu au afectat compania din interior, aceasta se luptă acum, ca multe altele, cu scăderea profiturilor. Acest lucru este logic atunci când magazinele normale sunt deschise și clienții nu sunt nevoiți să facă cumpărături exclusiv online.

Piața pe care operează Etsy este încă foarte atractivă și nu are o concurență atât de mare ca, să zicem, Amazon $AMZN+0.8%. Magazinele online specializate au vremuri luminoase în fața seboiului, iar $ETSY-2.6% nu va face excepție.

Acțiunile oferă un randament frumos la prețurile de astăzi, care se situează în jurul nivelului de 85 de dolari. Dacă prețul atinge maximele din ultimii ani, un investitor va câștiga peste 250% la prețurile de astăzi, iar acesta este un randament decent.

Analiștii preconizează o creștere semnificativă, de ordinul zecilor de procente. Majoritatea covârșitoare a fost de acord să cumpere, iar din cei 31 de analiști care nu au dorit să cumpere, 13 au fost de partea HOLD. Doar 2 au decis să vândă Etsy.

Compania nu se mai bazează doar pe magazinul său, care reprezintă 75% din veniturile companiei, majoritatea provenind din Statele Unite, ci începe să își dezvolte și linia de servicii. Acestea generează în prezent 25% din veniturile sale, ceea ce conferă Etsy o excelentă diversificare a activității sale.

Aveți $ETSY-2.6% în portofoliul dumneavoastră sau această companie nu vi se potrivește?

Nu este o afacere de consultanță financiară. Furnizez date disponibile în mod public și îmi împărtășesc opiniile despre cum m-aș comporta eu însumi în aceste situații. Investițiile sunt riscante și fiecare este responsabil pentru deciziile sale.

Citiți articolul complet gratuit?
Dă-i drumul 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.