S&P 500 ^GSPC
5,088.8
+0.03%
Tesla TSLA
$191.97
-2.76%
Apple AAPL
$182.52
-1.00%
Meta META
$484.03
-0.43%
Nvidia NVDA
$788.17
+0.36%
Microsoft MSFT
$410.34
-0.32%
Amazon AMZN
$174.99
+0.23%
Alphabet GOOG
$145.29
-0.02%

Ez az internetes cég elvesztette értékének 72%-át, de az elemzők nagy tételben vásárolják meg

Vida Fazekas
29. 5. 2023
6 min read

Számos cég árul mindent, amit csak el tudsz képzelni az interneten, élén az Amazon $AMZN+0.0%, de amikor a legalább 20 éves vagy kézzel készített árukról van szó, az Etsy $ETSY+0.0% a legkeresettebb.

Miután a növekedési részvények megadták magukat a tavalyi medvepiac erejének, 2023 eleje óta ugrálnak.

Nem minden növekedési részvény csatlakozik azonban az emelkedő növekedési klubhoz. Az e-kereskedelemre specializálódott Etsy $ETSY+0.0% egyike azoknak a részvényeknek, amelyek idén eddig estek. A vállalat árfolyama az év eleje óta 25%-kal csökkent.

A vállalat kétségtelenül olyan problémákkal küzd, amelyeket nehéz figyelmen kívül hagyni. Az elemzők mégsem hagyják ki ezt a lehetőséget. Vásárolják az Etsy részvényeket, különösen a jelenlegi szinteken, ahol nevetségesen olcsónak találják ezt a vállalatot.

ETSY

Etsy, Inc.

ETSY
$73.98 $3.36 +4.76%
1 Day
+0.05%
5 Days
-7.83%
1 Month
+0.57%
6 Months
-3.37%
YTD
-12.9%
1 Year
-46.33%
5 Years
+19.67%
Max.
+135.4%

Az első negyedévben az Etsy bevétele 10,6%-kal, 640,9 millió dollárra nőtt éves szinten. Ez jóval lassabb bevételnövekedési ütem, mint a vállalat történelmi modellje - de legalább a felső sor jó irányba mozog.

A vállalat nettó nyeresége 74,5 millió dollárra csökkent, ami 13,4%-os visszaesést jelent az előző évhez képest. Az elmúlt év kihívásokkal teli gazdasági környezetét tekintve azonban nem meglepő az általános csökkenés. Végül is ugyanez történt sok más e-kereskedelmi szakemberrel is. Közelebbről megvizsgálva azonban a probléma inkább a bevételek növekedésével van.

Tavaly a vállalat 5%-ról 6,5%-ra emelte az eladói tranzakciós díjat. A változás 2022. április 11-én lépett életbe. Tekintettel arra, hogy a vállalat áruforgalma az elmúlt negyedévben csökkent, a felső sor csökkenhetett volna, ha nincs a megemelt tranzakciós díj, amelyet a vállalat a tavalyi második negyedévtől kezdve az eladókra szabott.

Arra számíthatunk, hogy az $ETSY+0.0% bevételei lefelé mozognak, legalábbis egy ideig. A vállalat platformja a vintage és kézzel készített árukra összpontosít, amelyek nem az olcsóságukról híresek.

A fogyasztók gazdasági visszaesés esetén valószínűleg csökkenteni fogják az Etsy platformon található árutípusokra fordított kiadásaikat. E tényezők miatt a befektetők eladják a vállalat részvényeit.

A vállalat előnyei

1. Az Etsy nagyszerű minőséggel és gyorsasággal szállítja ki az egyedi megrendeléseket. Ha például Európából rendelsz egy terméket az Egyesült Államokba, akkor azt a megrendeléstől számított 3 napon belül megkapod, még egy viszonylag kis megrendelés esetén is - (100 dollár alatt, szállítással együtt).

2. A kézzel készített vagy vintage (régebbi) tárgyak piaca - még mindig nem nagy a verseny. A vállalat 2 billió dollárra becsüli ennek a piacnak a teljes értékét, aminek csak egy apró töredékét sikerült megragadnia. Ez rengeteg rést hagy az Etsy specializációjában.

3. A vállalat versenyelőnyt épített ki, mégpedig a tehetetlenségi hatást. Minél több vásárló van a platformján, annál vonzóbbá válik a kifejezetten régebbi és kézzel készített árukat kereső eladók számára, így a weboldalának értéke annál nagyobb lesz, minél többen használják.

A vállalat eladásai az elmúlt években jelentősen megnőttek, mivel mindenki elkezdett online vásárolni. Nem ez az egyetlen vállalat, amely még mindig talpra áll azokból az évekből. Annak ellenére, hogy a világjárványos évek belülről nem ártottak a vállalatnak, most sok más vállalathoz hasonlóan csökkenő nyereséggel küzd. Ez logikus, amikor a normál üzletek nyitva vannak, és a vásárlóknak nem kell kizárólag online vásárolni.

A piac, amelyen az Etsy működik, még mindig nagyon vonzó, és nincs akkora konkurencia, mint mondjuk az Amazon $AMZN+0.0%. A speciális online áruházak előtt fényes idők állnak seboi, és az $ETSY+0.0% sem lesz kivétel.

A részvény szép hozamot kínál a mai árfolyamokon, amelyek a 85 dolláros szint körül vannak. Ha az árfolyam eléri az elmúlt évek csúcsát, akkor a befektető a mai árakon több mint 250%-ot fog keresni, és ez tisztességes hozam.

Az elemzők jelentős, több tíz %-os növekedést jósolnak. A túlnyomó többség a vétel mellett foglalt állást, és a 31 elemző közül, akik nem akartak vásárolni, 13 a HOLD mellett foglalt állást. Mindössze 2 döntött úgy, hogy eladja az Etsy-t.

A vállalat már nem csak az áruházára támaszkodik, amely a cég bevételének 75%-át adja, és amelynek nagy része az Egyesült Államokból származik, hanem elkezdte kiépíteni a szolgáltatási üzletágat is. Ezek jelenleg a bevételeinek 25%-át termelik, így az Etsy kiválóan diverzifikálja üzletágát.

Van $ETSY+0.0% a portfóliódban, vagy ez a vállalat nem megfelelő?

Nem pénzügyi tanácsadói tevékenységről van szó. Nyilvánosan elérhető adatokat közlök, és megosztom a véleményemet arról, hogy én magam hogyan kezelném ezeket a helyzeteket. A befektetés kockázatos, és mindenki felelős a döntéseiért.

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.