S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

Pokračující informace kolem senzace Nvidia a AI

Lukáš Anděl
29. 5. 2023
5 min read

Dnes jsem četl další dvě nové informace ze stánku $NVDA+0.1% Pojď me se na ně postupně podívat. Je to aktuální téma, které je velmi populární a pomalu začínám vidět, jak se tvoří dva tábory. Jeden jásá a vidí růst jako oprávněný, podložený výsledky. Druzí, kteří jsou opatrní a očekávají "splasknutí bubliny"

Začneme Jensen Huang, CEO společnosti Nvidia, který hovořil o potenciálu nástrojů AI na pondělní konferenci.

Ptáte se, mohu se stát programátorem i bez potřebných znalostí? ,,Každý může být programátorem s nástroji umělé inteligence", řekl Jensen Huang. ,,Programovací bariéra je neuvěřitelně nízká, každý je teď programátor - stačí něco říct počítači." dodal na konferenci.

Tržní kapitalizace výrobce čipů letos vzrostla na téměř 1 bilion dolarů, protože podniky napříč průmyslovými odvětvími se snažily přijmout nástroje AI. Procesory společnosti Nvidia pohánějí bouřlivé úsilí o AI, jako je ChatGPT od OpenAI, který pomohl nastartovat současné šílenství AI, když byl veřejně spuštěn na konci roku 2022.

,,V každé počítačové éře jste mohli dělat různé věci, které dříve nebyly možné, a umělá inteligence se určitě kvalifikuje," pokračoval v tvrzení.

Každopádně tyto obavy, jaké pracovní místa se mohou navždy změnit když se technologie ujme už jsme zaznamenali.

NVDA

Nvidia

NVDA
$903.56 $1.06 +0.12%
1 Day
+0%
5 Days
+10.88%
1 Month
+26.54%
6 Months
+91.82%
YTD
+84.15%
1 Year
+280.88%
5 Years
+2,276.74%
Max.
+216,151.8%

Dále Nvidia $NVDA+0.1%   představila řadu nových produktů zaměřených na AI, výrobce čipů pokračuje na vlně generativní AI.

Řada zahrnuje vysoce výkonný superpočítač nazvaný Nvidia DGX GH200 a platformu nazvanou Nvidia ACE, která uvede do práce generativní umělou inteligenci. Mimo jiné toto pomůže i v tvorbě počítačových her a také při plánování a budování obsahu reklam. Její nové superpočítače DGX GH200 kombinují 256 superčipů GH200, které mohou fungovat jako jediná grafická procesorová jednotka (GPU). Výsledkem je systém, který má téměř 500krát větší paměť než jeden ze systémů Nvidia DGX A100.

„Generativní umělá inteligence, velké jazykové modely a doporučovací systémy jsou digitálními motory moderní ekonomiky,“ uvedl v prohlášení generální ředitel Jensen Huang.

Superčipy GH200, které pohánějí nový superpočítač, fungují kombinací GPU Grace GPU Nvidia Arm a GPU Nvidia H100 Tensor Core v jednom balení. Google $GOOG+0.2% $GOOGL+0.0%  Cloud, Facebook Meta $META-1.7%  a Microsoft $MSFT-0.2% patří mezi první společnosti, které získají přístup k superpočítačům, uvedla Nvidia. Výrobce čipů také uvedl, že staví svůj vlastní superpočítač, na kterém běží čtyři systémy DGX 200 současně, aby poháněl svůj vlastní výzkum.

Microsoft a Google jsou v čele balíčku, a to díky spojení Microsoftu s OpenAI a letům výzkumu AI společnosti Google. Mezitím vlastník Facebooku Meta buduje generativní týmy AI a Apple $AAPL-1.1% zajišťuje personál pro své vlastní úsilí.

Nvidia také myslela na velký sektor hráčů her a odhalila svůj ACE generativní model umělé inteligence. Tato služba umožní herním společnostem používat generativní umělou inteligenci pro velké hry s více postavami ovládané počítačem, což jim poskytne jedinečné linie dialogu a způsoby interakce s hráči, které by normálně museli vývojáři naprogramovat individuálně.

A nakonec při oznámením hardwaru nezapomněla na oznámení, že se spojila s reklamním gigantem WPP, aby vytvořili obsahový engine, který využívá její technologii Omniverse a generativní schopnosti umělé inteligence k pomoci při vytváření reklamního obsahu.

,,Cílem je snížit časové a cenové náklady na produkci reklam tím, že klientům WPP umožníme opřít se o technologii Nvidia", uvedl Jensen Huang

Když už mluvíme o Omniverse, tak výrobci elektroniky, jako jsou Foxconn, Pegatron a Wistron, používají technologii Omniverse k vytváření digitálních dvojčat ve svých továrních halách, takže mohou získat představu o tom, jak je nejlépe rozmístit, než provedou jakékoli fyzické změny.

No, já osobně tuto vlnu vnímám tak, že jsem rád za pokrok, za možnosti co nám v budoucnu může toto přinést. Na druhou stranu, bych byl opatrný a nesázel bych na to vše, rozhodně né veškeré finance. Je to teď velký boom, ale i ten začne narážet na překážky, regulace. Mám rád technologie a i přesto, že mi možná "ujel vlak" jelikož nejsem zainvestovaný a při těchto cenách nechci naskakovat, budu novinky v tomto sektoru s nadšením sledovat. 😃

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.