S&P 500 ^GSPC 5,055.21 +0.89%
Nvidia NVDA $816.94 +2.74%
Meta META $493.82 +2.51%
Tesla TSLA $145.52 +2.44%
Microsoft MSFT $406.67 +1.42%
Alphabet GOOG $159.03 +0.68%
Apple AAPL $166.46 +0.38%
Amazon AMZN $177.02 -0.12%

5 TOP akcií do kterých investovat v roce 2023

Kryštof Jáně
30. 5. 2023
7 min read

Na trhu najdete tisíce různých firem, do kterých můžete investovat. Pokud k tomu přidáte ETF nebo další trhy (forex, komodity) vznikne nepřeberné množství příležitostí, kde začít. Pro mnohé investory to může být matoucí, ale dnes se podíváme na TOP 5, podle analytiků nejlepších společností (akcií), které by Vás neměly minout.

Je těžké vybrat 5 nejlepších společností a v praxi je to nemožné. Nikdo nemá křišťálovou kouli aby přesně určil, která akcie poroste a která se naopak propadne.

I přes to se na tento list dostaly společnosti, u kterých vidím potenciál dlouhodobého růstu.

1. Pinterest ($PINS+0.8%

Pinterest je sociální síť a webová platforma, která umožňuje uživatelům sdílet a objevovat inspiraci v podobě sdíleného obsahu. Hlavním principem Pinterestu je vytváření digitálních "nástěnek", na které uživatelé přidávají obrázky a videa, které je zajímají nebo je inspirují.

Tyto nástěnky mohou být tematicky zaměřené na různá témata, jako jsou móda, cestování, kulinářství, design, zahradničení a mnoho dalších.

PINS
$33.00 $0.26 +0.81%

Pinterest zaznamenal významný propad hlavně proto, že jeho uživatelská základna se trochu zmenšila, když byla po celém světě zrušena pandemická omezení, ale nedávné výsledky ukazují, že se růst obnovil. Navíc je zde stále velký potenciál dlouhodobého růstu uživatelů.

Nejzajímavější věcí z pohledu dlouhodobého investora je, že Pinterest má obrovskou příležitost, pokud jde o monetizaci svých uživatelů, zejména když společnost upustí od svého tradičního modelu zaměřeného na reklamu a bude hledat i jiné způsoby, jak by mohla více monetizovat svou aplikaci.

Podobný problém se řešil i u mnohem větších společností jako je $GOOG+0.7% nebo $META+2.5% a částečně se podařil vyřešit. Budoucí monetizace skrývá mnohé doposud nevyužité příležitosti.

2. Block ($SQ+3.0%)

Block, dříve známý jako Square, se vyvinul ze specializované hardwarové společnosti na zpracování plateb v masivní finanční ekosystém pro obchodníky a jednotlivce.

Na straně obchodníků Block zpracoval za poslední čtyři čtvrtletí objem plateb ve výši přibližně 186 miliard USD a nabízí také sadu dalších finančních služeb pro podniky.

Block má také svou aplikaci Cash s 51 miliony aktivních uživatelů měsíčně, stejně jako funkce, které zahrnují osobní převody peněz, přímé vklady a debetní karty, možnost nakupovat a prodávat akcie, Bitcoiny a další produkty.

SQ
$73.78 $2.18 +3.04%

Block také získal hudební aplikaci Tidal a také platformu Afterpay buy-now, pay-later, což se začíná odrážet na výsledcích společnosti. Jak se jeho ekosystém vyvíjí, podnikání by mělo jen sílit.

Dlouhodobý trend směřující k přijímání bezhotovostních plateb má před sebou sice ještě dlouhou cestu, ale s mnoha dalšími možnými zlepšeními má do budoucna obrovský potenciál. 

3. Realty Income ($O+0.1%)

Realty Income je realitní investiční fond neboli REIT a primárně investuje do samostatně stojících maloobchodních nemovitostí s jedním nájemcem.

Realty Income vlastní více než 11 700 nemovitostí v USA a Evropě. Firma je odolná vůči recesi a méně náchylná k narušení elektronického obchodování než mnoho jiných maloobchodních společností. Struktura pronájmu s trojitou sítí Realty Income navíc pomáhá vytvářet stálý a předvídatelný tok příjmů.

O
$53.38 $0.06 +0.10%

Od svého IPO na NYSE v roce 1994 dosáhla společnost Realty Income 14,6 % ročních celkových výnosů, čímž snadno překonala index S&P 500. Vyplatila více než 600 po sobě jdoucích měsíčních dividend. To je pro investory dobrá zpráva, jelikož jim na účet přistanou peníze každý měsíc. (K dubnu 2023 je její výnos asi 4,9 %). Společnost od roku 1994 zvýšila svou dividendu 119krát!

Realty Income je společnost, kterou sám vlastním ve svém portfoliu již přes 2 roky. Za celou dobu držení si nemohu stěžovat. Aktuální situace sice není úplně příznivá, ale díky tomu mohu dokupovat za nižší ceny. Měsíční reinvestice dividend zatím nevynáší tolik, ale uvidíme za pár let.

4. Shopify ($SHOP+3.8%)

Shopify provozuje platformu, která umožňuje firmám všech velikostí prodávat své produkty online. Zvláště se zaměřuje na posílení postavení menších podniků a růst s nimi navázáním dlouhodobých vztahů.

Shopify nabízí pro podniky plán předplatného začínající na 39 USD měsíčně. Můžete si tak vybrat z mnoha přilehlých služeb, které pomáhají podnikům hladce fungovat, jako jsou řešení zpracování plateb a logistika. Přístup Shopify „one-stop shop“ umožňující e-commerce jej dostal na TOP hráče na trhu. 

SHOP

Shopify

SHOP
$73.24 $2.69 +3.81%

Nyní má prostřednictvím svého ekosystému více tržeb z elektronického obchodu než kterákoli jiná společnost kromě Amazonu $AMZN-0.1%. Shopify by však mohlo být teprve na začátku. Platforma vygenerovala za poslední čtyři čtvrtletí tržby 5,6 miliardy dolarů, ale to je jen zlomek z odhadovaných 153 miliard dolarů (a rostoucí) tržní příležitosti, protože více maloobchodníků se zaměřuje na online prodej.

E-commerce je stále v relativně raných fázích a tvoří méně než 15 % maloobchodního prodeje ve Spojených státech. Shopify má druhý největší podíl na tomto trhu, což mu dává výkonný ekosystém s výhodami oproti konkurentům.

Vzhledem k tomu, že akcie prudce klesly během nedávného poklesu trhu kvůli obavám z recese a známkám zpomalení spotřebitelských výdajů, Shopify se stal společností, nad kterou jsem se pozastavil.

5. MercadoLibre ($MELI+1.6%)

Mercado Libre je jedna z největších e-commerce platforem v Latinské Americe. Jedná se o argentinskou společnost, která poskytuje online tržiště pro prodej a nákup zboží a služeb. Platforma Mercado Libre je podobná společnostem jako Amazon nebo eBay, ale s převážně zaměřením na latinskoamerický trh.

Provozuje rychle rostoucí platební platformu s názvem Mercado Pago, logistickou službu známou jako Mercado Envios, platformu pro obchodní půjčky a další.

MELI
$1,390.47 $22.24 +1.63%

Ve čtvrtém čtvrtletí roku 2022 zaznamenala společnost objem prodaného zboží ve výši 9,6 miliardy USD a Mercado Pago zpracovává více než 140 miliard USD v ročním objemu, přičemž asi dvě třetiny pocházejí mimo platformu elektronického obchodování společnosti.

Nejlepší na tom je, že všechny tyto části firmy jsou v relativně raných fázích. Objem zboží MercadoLibre je zhruba 6 % objemu zboží Amazonu a objem plateb Mercado Pago je méně než 10 % toho, co zpracovává PayPal. Díky tomu se před námi objevují skvělé výhled na budoucí růst.

MercadoLibre není jen Amazon Latinské Ameriky – je to Amazon, PayPal, Square, Shopify a další, všechny složené do jednoho. To je skvělá diverzifikace a příležitost pro tuhle firmu ovládnou další zahraniční trhy při ještě větším upevnění stávající pozice.

Nejedná se o finanční poradenství. Poskytuji veřejně dostupné údaje a sdílím své názory na to, jak bych se v daných situacích sám zachoval. Investování je rizikové a každý za svá rozhodnutí nese odpovědnost.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.