S&P 500 ^GSPC
5,096.27
+0.52%
Amazon AMZN
$176.76
+2.08%
Nvidia NVDA
$791.12
+1.87%
Alphabet GOOG
$139.78
+1.71%
Microsoft MSFT
$413.64
+1.45%
Meta META
$490.13
+1.26%
Apple AAPL
$180.75
-0.37%
Tesla TSLA
$201.88
-0.08%

NÖVEKEDÉSI POTENCIÁLLAL RENDELKEZŐ TECHNOLÓGIAI RÉSZVÉNYEK

Bertalan Görög
30. 5. 2023
8 min read

A befektetők ma már rengeteg olyan információhoz férnek hozzá, amelyek segíthetnek a legjobb részvények kiválasztásában. Valójában olyan sok információ áll rendelkezésre, hogy ez gyakran túlterheltséghez és zűrzavarhoz vezethet, ahelyett, hogy egyértelmű jelzést adna.

Ezért talán az lenne a legjobb, ha ragaszkodna egy nem bonyolult módhoz, és hagyná, hogy a részvényválasztási szakértők vezessék Önt. És a Wall Streeten jelenleg a legjobb közülük a Jeffries elemzője,Mark Lipacis. A TipRanks, egy olyan platform szerint, amely nyomon követi és méri bárki teljesítményét, aki pénzügyi tanácsokat ad online, Lipacis ajánlásainak 72%-a sikeres volt az elmúlt évben. Ugyanakkor ajánlásai átlagosan 29,7%-os hozamot hoztak. Ezek a mutatók az ötcsillagos szakértőt az utca legjobb elemzőjévé tették.

A közelmúltban Lipacis pozitív értékelést írt egy pár félvezetőipari vállalat részvényeiről, és úgy véli, hogy ezek további növekedésre vannak felkészülve. Nézzük meg tehát, hogy mitől emelkednek ki ezek a részvények a többi közül.

GlobalFoundries $GFS+3.9%

Az első félvezető részvény, amelyet megnézünk, a GlobalFoundries, az amerikai chipipar jelentős szereplője, amely nagy multinacionális jelenléttel rendelkezik. A vállalat székhelye a New York-i Máltán található, és az Egyesült Államokban, az EU-ban és Kelet-Ázsiában működik, jelentős jelenléttel Szingapúrban. A vállalat termékeit intelligens mobileszközökben, IoT-alkalmazásokban, személyi számítógépekben, valamint az autóiparban, a repülőgépiparban és a védelmi iparban használják.

Sok amerikai chipgyártóval ellentétben a GlobalFoundries megőrizte erős jelenlétét hazájában - a nyugati parton található tervező- és kutatóközpontokkal, valamint az északkeleti régióban található gyártó- és öntödei létesítményekkel. Ez előnyt jelent a vállalat számára a Kínával - a fő technológiai versenytársával - szemben növekvő geopolitikai feszültségek idején, Tajvannal - a világ legnagyobb chipexportőrével - szemben. A GlobalFoundries emellett aktívan védi szellemi tulajdonát, és nemrégiben pert indított az IBM technológiai és üzleti óriáscég ellen az üzleti titkokkal való állítólagos visszaélés miatt.

A hazai pálya előnye és a biztonságos titkok jól jönnek, de a befektetők eredményeket akarnak látni. A GlobalFoundries 1Q23-as számai jók voltak, de nem minden hír tetszett a befektetőknek.

Az 1,84 milliárd dolláros negyedéves nyereség 5%-kal csökkent az előző évhez képest, de éppen csak meghaladta az előrejelzést, amelyet 10 millió dollárral meg is előzött. A GlobalFoundries részvényenkénti 52 centes nem GAAP szerinti eredménye 10 centtel nőtt az előző évhez képest, és 3 centtel verte meg a becsléseket. Szintén említésre méltó, hogy a vállalat 3,23 milliárd dolláros likviditási tartalékról számolt be.

A részvény azonban az eredmények közzététele után esett. A befektetőket aggasztotta a korrigált EBITDA elmaradása (655 millió dollár az elemzők 694,7 millió dolláros várakozásával szemben), valamint a vállalat vezetőségében nemrégiben bejelentett változások, amelyek során új emberek vették át a pénzügyi igazgatói és a CBO pozíciót.

Mark Lipacis vezető elemző azonban nem aggódik. A sajtót áttekintve Lipacis azt írta, hogy a vállalat egyik fontos előnye a "szárazföldi" jelenlét az Egyesült Államokban: "A GFS-t vezető analóg és vegyes jeleket gyártó öntödének tekintjük az Egyesült Államokban, amely profitál az IoT-keresletből és a fab-lite modellre áttérő ügyfelekből. Továbbra is úgy látjuk, hogy a GFS az ellátási lánc államosítása felé mutató tendencia egyik haszonélvezője. Ennek eredményeképpen arra számítunk, hogy a GFS fenntartja prémium értékelési többszörösét."

GFS
$54.67 $2.03 +3.86%
Capital Structure
Market Cap
29.4B
Enterpr. Val.
30.8B
Valuation
P/E
29.0
P/S
3.9
Dividends
Yield
-
Payout
-

Ezen álláspont alapján a Lipacis a GFS részvényét vételre értékeli, és 73 dolláros célárat határoz meg, ami egy év alatt 22%-os emelkedési potenciált jelent.

A Wall Street vezető elemzője ebben a tekintetben aligha számít kiugrónak. A GFS-részvények 12 friss elemzői értékeléssel rendelkeznek, amelyek közül 11 "Vétel", 1 "Tartás", azaz a konszenzusos értékelés "Erős vétel".

Texas Instruments $TXN+2.6%

A következő a Texas Instruments, egy dallasi székhelyű vállalat, amely nagy múltra tekint vissza a technológia területén. Az 1930-ban elektronikai gyártóként alapított vállalat az 1960-as években erős márkává vált a fogyasztói elektronikában, amely népszerű számológépcsaládjairól és a "Speak & Spell" oktatójáték-sorozatáról ismert. Ma a vállalat az analóg technológia, az elektronika és a processzorchipek jelentős ipari beszállítójaként ismert, és az autóipar és a repülőgépipar csúcstechnológiai igényeinek egyik fő beszállítója. A TI továbbra is megállja a helyét az oktatási ágazatban, és számos grafikus számológéppel van jelen a piacon.

Mindez a világ egyik legnagyobb technológiai vállalatának hátterét képezi. A TI 155 milliárd dolláros piaci kapitalizációval büszkélkedhet, tavaly pedig valamivel több mint 20 milliárd dolláros forgalmat bonyolított le. A vállalat emellett komoly eredményeket ért el a részvényesek számára történő értékvisszatérítés terén. A vállalat 2004 óta 19 egymást követő évben emelte az osztalékot, miközben 47%-kal csökkentette a forgalomban lévő részvények számát. Ugyanebben az időszakban a TI a szabad cash flow 11%-os éves növekedését könyvelhette el.

A legutóbbi, 23. negyedévben azonban a TI vegyes eredményeket ért el. A 4,38 milliárd dolláros bevételek közel 11%-kal maradtak el a 22. negyedévtől, de 10 millió dollárral jobbak voltak a vártnál. Az 1,85 dolláros részvényenkénti nyereség elmaradt az előző időszak 2,18 dolláros eredményétől, de 7 centtel, azaz 3,6%-kal felülmúlta az előrejelzéseket.

A vállalat így sem érte el az előrejelzését. A második negyedéves bevételi előrejelzés 4,17 és 4,53 milliárd dollár közötti tartományban volt meghatározva, szemben a 4,46 milliárd dolláros konszenzussal. Ami az eredményt illeti, a második negyedéves előrejelzés 1,62 és 1,88 dollár közötti egy részvényre jutó eredményt vár; a konszenzus 1,87 dollárt várt.

Mark Lipacis az eredmények közzététele után a TI motorházteteje alá pillantva továbbra is optimista. Megjegyzi, hogy az éves összehasonlításban gyengébbek az eredmények, de még mindig bizakodó a hosszú távú kilátásokat illetően.

"Azért emeltük ki a TXN-t, mint a legjobb nagy kapitalizációjú analóg részvényeinket az eredmények előtt, mert egyike volt azon kevés analóg vállalatoknak, amelyeknél jelentősen csökkentek a CY23-as részvényenkénti eredmény becslések (~20%), és ez volt az alsó negyedévben teljesítő részvény.... Továbbra is a TXN-t favorizáljuk, mivel a trendvonal alatt teljesít, és úgy véljük, hogy a belső gyártási stratégiája a részvények növekedését fogja elősegíteni... Az eredmény után is vevők maradunk" - jegyezte meg Lipacis.

TXN
$167.33 $4.29 +2.63%
Capital Structure
Market Cap
148.8B
Enterpr. Val.
158.7B
Valuation
P/E
23.2
P/S
8.6
Dividends
Yield
3.1%
Payout
70.0%

Ennek eredményeképpen Lipacis megismételte a Vételi minősítést és a 215 dolláros célárat, ami 22%-os felértékelődési lehetőséget sugall a részvények számára a következő 12 hónapban.

A nagy technológiai nevek soha nem hagyják ki a Wall Street figyelmét, és a Texas Instruments 19 elemzői értékeléssel rendelkezik, köztük 8 vevő, 9 tartja és 2 eladó - a konszenzus szerint a mérsékelt vételi minősítés.


Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.