S&P 500 ^GSPC
5,130.95
-0.12%
Tesla TSLA
$188.14
-7.16%
Nvidia NVDA
$852.37
+3.60%
Alphabet GOOG
$134.20
-2.81%
Apple AAPL
$175.10
-2.54%
Meta META
$498.19
-0.82%
Amazon AMZN
$177.58
-0.36%
Microsoft MSFT
$414.92
-0.14%

TEHNOLOŠKE ZALOGE S POTENCIALOM RASTI

Kristijan Kopitar
30. 5. 2023
6 min read

Vlagatelji imajo danes dostop do številnih informacij, ki jim lahko pomagajo pri izbiri najboljših delnic. Pravzaprav je informacij toliko, da lahko pogosto povzročijo preobremenjenost in zmedo, namesto da bi zagotovile jasen signal.

Zato je morda najbolje, da se držite nezapletenega načina in pustite, da vas vodijo strokovnjaki za izbiro delnic. Na Wall Streetu je trenutno najboljši med njimi Jeffriesov analitikMark Lipacis. Po podatkih platforme TipRanks, ki spremlja in meri uspešnost vseh, ki na spletu zagotavljajo finančne nasvete, je bilo v zadnjem letu uspešnih 72 % Lipacisovih priporočil. Hkrati so njegova priporočila v povprečju prinesla 29,7-odstotni donos. Zaradi teh kazalnikov je ta strokovnjak s petimi zvezdicami najboljši analitik na ulici.

Pred kratkim je Lipacis napisal pozitivne ocene o paru delnic podjetij za polprevodnike in meni, da so pripravljena na nadaljnjo rast. Zato si oglejmo, po čem te delnice izstopajo nad ostalimi.

GlobalFoundries $GFS-1.9%

Prva delnica polprevodniških podjetij, ki si jo bomo ogledali, je GlobalFoundries, pomemben igralec v ameriški industriji čipov z veliko mednarodno prisotnostjo. Družba ima sedež na Malti v New Yorku, posluje pa v ZDA, EU in vzhodni Aziji z veliko prisotnostjo v Singapurju. Izdelki podjetja se uporabljajo v pametnih mobilnih napravah, aplikacijah interneta stvari, osebnih računalnikih ter v avtomobilski, vesoljski in obrambni industriji.

Za razliko od številnih ameriških proizvajalcev čipov je podjetje GlobalFoundries ohranilo močno prisotnost v svoji domovini - z oblikovalskimi in raziskovalnimi centri na zahodni obali ter proizvodnimi in livarskimi obrati na severovzhodu države. To daje podjetju prednost v času naraščajočih geopolitičnih napetosti s Kitajsko - glavno tehnološko konkurentko - pred Tajvanom - največjim svetovnim izvoznikom čipov. Poleg tega podjetje GlobalFoundries dejavno varuje svojo intelektualno lastnino in je pred kratkim vložilo tožbo proti tehnološkemu in poslovnemu velikanu IBM zaradi domnevne zlorabe poslovnih skrivnosti.

Domača prednost in varne skrivnosti pridejo prav, vendar vlagatelji želijo videti rezultate. Številke družbe GlobalFoundries za prvo četrtletje leta 23 so bile dobre, vendar vlagateljev niso razveselile vse novice.

Četrtletni dobiček v višini 1,84 milijarde dolarjev se je na letni ravni zmanjšal za 5 %, vendar je bil tik nad napovedmi, ki jih je presegel za 10 milijonov dolarjev. Na koncu je bil dobiček družbe GlobalFoundries, ki ni bil izračunan po metodologiji GAAP, v višini 52 centov na delnico, za 10 centov višji v primerjavi z letom prej in je za 3 cente presegel napovedi. Podjetje je poročalo tudi o likvidnostnih rezervah v višini 3,23 milijarde dolarjev.

Vendar je delnica po objavi rezultatov padla. Vlagatelji so bili zaskrbljeni zaradi izpada prilagojene EBITDA (655 milijonov dolarjev v primerjavi s pričakovanji analitikov v višini 694,7 milijona dolarjev) in nedavne napovedi sprememb v vodstveni ekipi podjetja, saj so novi ljudje prevzeli položaj finančnega in poslovnega direktorja.

Vendar glavni analitik Mark Lipacis ni zaskrbljen. Ob pregledu tiska je Lipacis dejal, da je pomembna prednost podjetja njegova "onshore" prisotnost v ZDA, in zapisal: "GFS vidimo kot vodilno analogno in mešano signalno livarno v ZDA, ki ima koristi od povpraševanja na področju interneta stvari in strank, ki prehajajo na model fab-lite. Še naprej menimo, da je podjetje GFS koristnik trenda nacionalizacije dobavne verige. Zato pričakujemo, da bo podjetje GFS ohranilo premijski mnogokratnik vrednotenja."

GFS
$54.62 -$1.04 -1.87%
Capital Structure
Market Cap
30.2B
Enterpr. Val.
30.2B
Valuation
P/E
29.9
P/S
4.1
Dividends
Yield
-
Payout
-

Na podlagi tega stališča Lipacis ocenjuje delnico GFS kot nakupno in določa ciljno ceno 73 USD, kar pomeni 22-odstotni potencial rasti v obdobju enega leta.

Vodilni analitik z Wall Streeta je v tem pogledu komaj kaj posebnega. Delnice družbe GFS so analitiki nedavno ocenili z 12 ocenami, od katerih jih je 11 "kupi" in 1 "drži", pri čemer je skupna ocena "močno kupi".

Texas Instruments $TXN+0.8%

Naslednje je podjetje Texas Instruments s sedežem v Dallasu, ki ima dolgo zgodovino na področju tehnologije. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1930 kot proizvajalec elektronike, v šestdesetih letih prejšnjega stoletja pa je postalo močna blagovna znamka na področju potrošniške elektronike, znana po priljubljenih linijah kalkulatorjev in seriji izobraževalnih igrač "Speak & Spell". Danes je podjetje znano kot glavni dobavitelj analogne tehnologije, elektronike in procesorskih čipov za industrijsko gospodarstvo ter je pomemben dobavitelj za visokotehnološke potrebe avtomobilske in vesoljske industrije. TI še vedno ohranja položaj v izobraževalnem sektorju in ima na trgu več grafičnih kalkulatorjev.

Vse to je ozadje enega največjih tehnoloških podjetij na svetu. TI se ponaša s 155 milijardami dolarjev tržne kapitalizacije, lani pa je njegova prodaja znašala nekaj več kot 20 milijard dolarjev. Podjetje ima tudi dobre rezultate pri vračanju vrednosti delničarjem. Od leta 2004 je podjetje 19 let zaporedoma zvišalo dividende in hkrati zmanjšalo število delnic v obtoku za 47 %. V istem obdobju je TI dosegel tudi 11-odstotno letno povečanje prostega denarnega toka.

Vendar je TI v zadnjem četrtletju, o katerem je poročal, tj. v prvem četrtletju leta 23, dosegel mešane rezultate. Najvišji prihodki v višini 4,38 milijarde dolarjev so bili skoraj 11 % nižji kot v 1. četrtletju 22. leta, vendar so bili za 10 milijonov dolarjev boljši od pričakovanj. Dobiček na delnico v višini 1,85 USD je bil nižji od 2,18 USD v predhodnem obdobju, vendar je presegel napovedi za 7 centov ali 3,6 %.

Kljub temu podjetje ni izpolnilo svojih napovedi. Napoved prihodkov za drugo četrtletje je bila postavljena v razponu od 4,17 do 4,53 milijarde USD, medtem ko je bilo soglasje 4,46 milijarde USD. Kar zadeva dobiček, napovedi za drugo četrtletje predvidevajo dobiček na delnico v razponu od 1,62 do 1,88 dolarja; soglasje je bilo 1,87 dolarja.

Mark Lipacis, ki je po objavi rezultatov pogledal pod pokrov podjetja TI, ostaja optimističen. Ugotavlja, da so rezultati na letni ravni slabši, vendar je še vedno prepričan o dolgoročnih rezultatih.

"Ob objavi rezultatov smo TXN izpostavili kot našo najboljšo izbiro analognih podjetij z veliko tržno kapitalizacijo, saj je bilo to eno redkih analognih podjetij, pri katerem so se ocene dobička na delnico za leto 2013 znatno znižale (~20 %), poleg tega pa je bilo od začetka leta do danes v spodnjem kvartilu uspešnosti... Podjetju TXN smo še naprej naklonjeni, saj dosega rezultate pod trendom in verjamemo, da bo njegova notranja proizvodna strategija pripomogla k povečanju deleža ... Po objavi rezultatov ostajamo kupci," je zapisal Lipacis.

TXN
$172.44 $1.39 +0.81%
Capital Structure
Market Cap
156.8B
Enterpr. Val.
165.1B
Valuation
P/E
24.4
P/S
9.0
Dividends
Yield
2.9%
Payout
70.0%

Posledično je Lipacis ponovil oceno "kupuj" in ciljno ceno 215 dolarjev, kar kaže na možnost 22-odstotnega povečanja vrednosti delnice v naslednjih 12 mesecih.

Velika tehnološka imena nikoli ne uidejo pozornosti Wall Streeta, za družbo Texas Instruments pa je v spisu 19 ocen analitikov, od tega 8 nakupnih, 9 zadržanih in 2 prodajni - konsenzualna ocena je zmerno nakupno.


Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.