S&P 500 ^GSPC 5,048.42 -0.46%
Meta META $441.38 -10.56%
Tesla TSLA $170.18 +4.97%
Nvidia NVDA $826.32 +3.71%
Microsoft MSFT $399.04 -2.45%
Alphabet GOOG $157.95 -1.96%
Amazon AMZN $173.67 -1.65%
Apple AAPL $169.89 +0.51%

2 akcie pod $70, které můžete nakoupit a nikdy neprodat

Kryštof Jáně
31. 5. 2023
5 min read

Občas chcete mít v portfoliu nějakou stabilní složku, která Vás podrží i v těch nejhorších časech. Pokud do toho navíc vyplácí dividendu již několik desetiletí, tak je to skvělá volba pro ty, kteří chtějí diverzifikovat, nechtějí zbytečně riskovat a necílí na 50% růst každý rok.

1. The Coca-Cola Company ($KO+0.3%)

Oblíbenou akcii Warrena Buffetta není třeba dlouze představovat. Jedná se o jednu z největších firem, která vyrábí nejen světoznámý nápoj Coca-Cola, ale vlastní také značky jako je Fanta, Sprite, Nestea a Cappy.

V Buffettově portfoliu sídlí již několik k desetiletí a za tu dobu z něj udělal boháče. Berkshire vlastní podíl v hodnotě 24 miliard dolarů, což je třetím největším podílem, který má Buffett v portfoliu.

KO
$61.74 $0.19 +0.31%

Dnešní svět Coca-Cole pomáhá se stále větší základnou zákazníků. Jejich produkty jsou opravdu všude - od restaurací až po automaty nebo stánky s potravinami. V nedávné době firma musela kvůli inflaci zvyšovat ceny svých produktů, ale s poklesem poptávky se nesetkala. 

To svědčí nejen o neskutečné síle značky, ale také o tom, že lidé si na tyto produkty za dlouhá léta zvykli a berou je jako každodenní chléb. Sám Buffett je známý tím, že si každé ráno dá Colu.

V dnešní době je firma jednou z těch největších na světě. Roční obrat je 43 miliard dolarů a tohle monstrum se v nedávné době podívalo na nová maxima cen svých akcií.

Společnost většinu svých produktů nestáčí do lahví; místo toho prodává koncentráty stáčírnám, což z Coca-Coly dělá podnik, který ke svému provozu nepotřebuje mnoho peněz. Díky tomu může vracet velkou část svých ročních zisků akcionářům. Společnost vyplácela a zvyšovala dividendu po dobu 61 po sobě jdoucích let.

Analytici stanovují výhledovou cenu na $70, což je od dnešních cen +17 %.

Dnes se akcie obchodují za zhruba 60 USD za kus, což dává investorům 3% dividendový výnos. Analytici se domnívají, že společnost v roce 2023 vydělá 2,61 USD na akcii a v příštích třech až pěti letech poroste zisk v průměru o 7 % ročně. To je poměr ceny a zisku (P/E) 23. To je drobná prémie za takto skvělou firmu.

2. Enbridge ($ENB+1.7%)

Enbridge je jednou z největších energetických společností v Severní Americe. Působí v oblasti dopravy, distribuce a výroby energie, převážně v podobě surové ropy, zkapalněného zemního plynu a obnovitelných zdrojů energie. Pro své klienty zajišťuje infrastrukturu pro přepravu jejich produktů.

Firma provozuje rozsáhlou síť ropovodů, které přepravují surovou ropu, zkapalněný zemní plyn a zemní kapaliny napříč Kanadou a Spojenými státy. Společnost také má zájmy v oblasti obnovitelné energie, jako je solární, větrná a bioenergie.

ENB

Enbridge

ENB
$36.26 $0.60 +1.68%

Její vedení zemního plynu přepravuje zhruba 20 % veškerého plynu v Americe. Enbridge také vlastní Enbridge Gas, největší plynárenskou společnost podle objemu v Severní Americe. Společnost má rostoucí základnu obnovitelných zdrojů energie, včetně solární energie, větrných elektráren, geotermálního tepla a čističek odpadních vod. Celkově Enbridge generuje více než 38 miliard dolarů ročních příjmů.

Společnost vyplácela a zvyšovala dividendu po dobu 27 po sobě jdoucích let. Dividendový výnos je 7,35 % při dnešní ceně akcií ($35,61). Zatímco energetický průmysl může být citlivý na ekonomické výkyvy, společnost jako Enbridge je spíše jako mýtná silnice pro energetické zdroje. Není tak citlivá na ceny na komoditních trzích, což Enbridge v posledních třech desetiletích pomohlo pokračovat v růstu jeho výplat i přes občasné výkyvy cen.

Management v letech 2023 až 2025 investuje 17 miliard dolarů do projektů, které posilují všechny aspekty jejich podnikání, včetně obnovitelné energie. V důsledku toho vedení věří, že Enbridge by po roce 2025 mohl růst o 5 % ročně co se týče zisků.

Každá z těchto společností je svým způsobem zajímavá a není od věci se na ně blíže podívat. $KO+0.3% mám v portfoliu a nemohu si jí vynachválit. Jistě se mezi Vámi najde spoustu investorů, kteří vlastní akcie Coca-Coly. Je to taková známá klasika, ale spíš by mě zajímalo, jestli jste věděli o společnosti $ENB+1.7% a jestli jí má někdo zařazenou v portfoliu. Dividendový výnos je také velice lákavý a při pohledu na graf si jde všimnout pěkné stability. Nečekejte tady žádné velké výkyvy jako na malých technologických společnostech. Tohle je trochu jiné kafe.

Nejedná se o finanční poradenství. Poskytuji veřejně dostupné údaje a sdílím své názory na to, jak bych se v daných situacích sám zachoval. Investování je rizikové a každý za svá rozhodnutí nese odpovědnost.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.