S&P 500 ^GSPC
5,137.08
+0.80%
Nvidia NVDA
$822.79
+4.00%
Meta META
$502.30
+2.48%
Alphabet GOOG
$138.10
-1.20%
Amazon AMZN
$178.22
+0.83%
Apple AAPL
$179.63
-0.62%
Microsoft MSFT
$415.50
+0.45%
Tesla TSLA
$202.64
+0.38%

2 acțiuni sub 70 de dolari pe care le poți cumpăra și nu le poți vinde niciodată

Andrei Ciobanu
31. 5. 2023
5 min read

Uneori doriți să aveți în portofoliu o componentă stabilă care să vă susțină chiar și în cele mai grele momente. Dacă, pe lângă asta, plătește dividende de câteva decenii, este o alegere excelentă pentru cei care vor să diversifice, nu vor să își asume riscuri inutile și nu vizează o creștere de 50% în fiecare an.

1. The Coca-Cola Company ($KO-0.8%)

Acțiunea preferată a lui Warren Buffett nu are nevoie de prea multe prezentări. Este una dintre cele mai mari companii care nu numai că produce faimoasa băutură Coca-Cola, dar deține și mărci precum Fanta, Sprite, Nestea și Cappy.

Se află în portofoliul lui Buffett de câteva decenii și l-a îmbogățit în acest timp. Berkshire deține o participație în valoare de 24 de miliarde de dolari, fiind a treia cea mai mare participație pe care Buffett o are în portofoliu.

KO
$59.53 -$0.49 -0.82%
1 Day
+0.01%
5 Days
+3.03%
1 Month
+2.17%
6 Months
+1.46%
YTD
+2.22%
1 Year
+1.76%
5 Years
+36.07%
Max.
+23,149.18%

Lumea de astăzi ajută Coca-Cola cu o bază de clienți în continuă creștere. Produsele lor sunt cu adevărat pretutindeni , de la restaurante la automate și standuri alimentare. Recent, compania a fost nevoită să crească prețurile produselor sale din cauza inflației, dar nu s-a confruntat cu o scădere a cererii .

Acest lucru arată nu numai puterea incredibilă a mărcii, ci și faptul că oamenii s-au obișnuit cu aceste produse de-a lungul anilor și le iau ca pe pâinea lor cea de toate zilele. Se știe că Buffett însuși bea o Coca-Cola în fiecare dimineață.

Astăzi, compania este una dintre cele mai mari din lume. Cu vânzări anuale de 43 de miliarde de dolari, mastodontul și-a văzut recent prețul acțiunilor atingând noi maxime.

Compania nu își îmbuteliază majoritatea produselor, ci vinde concentrate către îmbuteliatori, ceea ce face din Coca-Cola o afacere care nu are nevoie de mulți bani pentru a funcționa. Acest lucru îi permite să returneze o mare parte din profiturile sale anuale acționarilor. Compania a plătit și acrescut dividendele timp de 61 de ani consecutivi.

Analiștii au estimat prețul forward la 70 de dolari, în creștere cu +17% față de prețurile de astăzi.

Astăzi, acțiunile se tranzacționează la aproximativ 60 de dolari bucata, oferind investitorilor un randament al dividendelor de 3%. Analiștii cred că societatea va câștiga 2,61 dolari pe acțiune în 2023 și va crește câștigurile cu o medie de 7% pe an în următorii trei până la cinci ani. Asta înseamnă un raport preț-beneficiu (P/E) de 23. Este o primă mică pentru o companie atât de bună.

2. Enbridge ($ENB+1.1%)

Enbridge este una dintre cele mai mari companii energetice din America de Nord. Aceasta operează în domeniul transportului, distribuției și generării de energie, în principal sub formă de țiței, gaze naturale lichefiate și energie regenerabilă. Oferă clienților săi infrastructura necesară pentru a-și transporta produsele.

Compania operează o rețea extinsă de conducte care transportă țiței, lichide de gaze naturale și lichide de gaze naturale în Canada și Statele Unite. Compania are, de asemenea, interese în domeniul energiei regenerabile, cum ar fi energia solară, eoliană și bioenergia.

ENB

Enbridge

ENB
$34.80 $0.38 +1.12%
1 Day
+0.01%
5 Days
+2.74%
1 Month
-2.6%
6 Months
+1.34%
YTD
-3.86%
1 Year
-7.79%
5 Years
-5.34%
Max.
+1,989.82%

Gazoductele sale de gaze naturale transportă aproximativ 20% din toate gazele din America. Enbridge deține, de asemenea, Enbridge Gas, cea mai mare companie de gaze după volum din America de Nord. Compania are o bază tot mai mare de surse de energie regenerabilă, inclusiv energie solară, eoliană, geotermală și tratarea apelor uzate. În total, Enbridge generează venituri anuale de peste 38 de miliarde de dolari.

Compania a plătit și a crescut dividendele timp de 27 de ani consecutivi. Randamentul dividendului este de 7,35% la prețul actual al acțiunilor (35,61 dolari). În timp ce industria energetică poate fi sensibilă la fluctuațiile economice, o companie precum Enbridge este mai degrabă un drum cu taxă pentru resursele energetice. Nu este la fel de sensibilă la prețurile de pe piețele de mărfuri, ceea ce a ajutat Enbridge să continue să își mărească plățile în ultimele trei decenii, în ciuda fluctuațiilor ocazionale ale prețurilor.

Conducerea investește 17 miliarde de dolari între 2023 și 2025 în proiecte care consolidează toate aspectele afacerii lor, inclusiv energia regenerabilă. Ca urmare, conducerea consideră că Enbridge ar putea crește cu 5% pe an în ceea ce privește câștigurile după 2025.

Fiecare dintre aceste companii este interesantă în felul său și nu este o idee rea să le analizăm mai îndeaproape. Eu am $KO-0.8% în portofoliul meu și nu mă satur de ea. Sunt sigur că sunt mulți investitori printre voi care dețin acțiuni Coca-Cola. Este un clasic atât de cunoscut, dar sunt mai curios dacă știați de $ENB+1.1% și dacă cineva o are în portofoliu. Randamentul dividendelor este, de asemenea, foarte atrăgător și, uitându-ne la grafic, se poate observa o stabilitate frumoasă. Nu vă așteptați la fluctuații mari aici, cum se întâmplă în cazul companiilor mici de tehnologie. Aceasta este o cafea puțin diferită.

Acesta nu este un sfat financiar. Ofer date disponibile în mod public și îmi împărtășesc opiniile despre cum m-aș comporta eu însumi în anumite situații. Investițiile sunt riscante și fiecare este responsabil pentru deciziile sale.


Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.