S&P 500 ^GSPC
5,137.08
+0.80%
Nvidia NVDA
$822.79
+4.00%
Meta META
$502.30
+2.48%
Alphabet GOOG
$138.10
-1.20%
Amazon AMZN
$178.22
+0.83%
Apple AAPL
$179.63
-0.62%
Microsoft MSFT
$415.50
+0.45%
Tesla TSLA
$202.64
+0.38%

ETF-uri de acumulare versus ETF-uri de distribuție. Nu faceți o greșeală în această decizie crucială!

Mihai Dragavei
31. 5. 2023
6 min read

Investițiile în ETF-uri sunt extrem de populare, în special în rândul investitorilor de retail. Dar, așa cum se întâmplă, există o capcană, iar acest caz nu face excepție. În special, este important să vă concentrați asupra unui punct care poate afecta în mod fundamental rezultatele dumneavoastră.

Repetiția este mama înțelepciunii, așa că haideți mai întâi să aruncăm o privire la ceea ce este chiar un ETF.

Un ETF (Exchange Traded Fund) este un fond de investiții care se tranzacționează ca o acțiune pe o bursă. Este o investiție colectivă în care un investitor se implică prin cumpărarea de acțiuni ale fondului. ETF-urile permit investitorilor să se expună la o gamă largă de active, cum ar fi acțiuni, obligațiuni, mărfuri și altele. Un ETF este conceput pentru a reflecta performanța unei anumite piețe sau a unui anumit sector. Acest lucru înseamnă că atunci când investiți într-un ETF, investiți, în esență, în întreaga piață sau sector, nu doar într-o singură companie. De exemplu, dacă investiți în ETF-ul S&P 500, investiți în cele mai mari 500 de companii americane.

Un ETF diferă de un fond mutual obișnuit prin faptul că se tranzacționează la o bursă ca o acțiune. Acest lucru înseamnă că puteți cumpăra și vinde ETF-uri în orice moment în timpul zilei de tranzacționare. Spre deosebire de fondurile mutuale, care au un singur preț pe zi, prețul unui ETF se modifică pe parcursul zilei în funcție de cererea și oferta de pe piață.

ETF-urile au, de obicei, costuri de intrare și comisioane mai mici decât fondurile convenționale. Acest lucru se datorează faptului că ETF-urile nu necesită atât de multă gestionare a activelor ca fondurile obișnuite, deoarece sunt tranzacționate la o bursă. În plus, deoarece ETF-urile sunt tranzacționate la bursă, ele pot fi mai ușor de tranzacționat și pot fi disponibile pentru investitorii cu un capital mai mic.

ETF-urile pot fi pasive sau active. ETF-urile pasive urmăresc un indice de piață și încearcă să reproducă performanța acestuia. ETF-urile active, pe de altă parte, utilizează o gestionare activă a activelor și încearcă să obțină o performanță peste medie.

Un alt avantaj al ETF-urilor este că sunt foarte lichide. Acest lucru înseamnă că pot fi cumpărate și vândute cu ușurință, deoarece au un volum mare de tranzacționare la bursă. Lichiditatea ETF-urilor se datorează faptului că există un număr mare de cumpărători și vânzători care doresc să tranzacționeze aceste acțiuni.

ETF-urile sunt de obicei larg diversificate, ceea ce înseamnă că investesc într-un număr mare de companii și active diferite. Acest lucru ajută la reducerea riscului investiției și la îmbunătățirea diversificării portofoliului.

ETF-urile sunt, de asemenea, transparente, deoarece sunt obligate să furnizeze informații despre activitățile și investițiile lor. Acest lucru le permite investitorilor să urmărească evoluția investiției lor și să țină evidența a ceea ce investesc.

În prezent, există un număr mare de ETF-uri care diferă în ceea ce privește accentul și stilul lor de investiții. Unii dintre cei mai mari furnizori de ETF-uri includ companii precum BlackRock, Vanguard și State Street Global Advisors.

https://www.youtube.com/watch?v=OwpFBi-jZVg

Și apoi cel mai important lucru - ETF-urile în sine pot fi de acumulare sau de distribuție. Și fiecare are specificități, avantaje și dezavantaje uriașe. Haideți să aruncăm o privire asupra lor!

Un ETF de acumulare este un fond care reinvestește toate dividendele și veniturile din investiții primite înapoi în fond. Acest lucru înseamnă că valoarea acțiunilor crește, dar nu se plătește niciun ban investitorilor sub formă de dividende. Investitorii primesc doar partea lor de profit atunci când își vând acțiunile.

Pe de altă parte, ETF-urile cu distribuție plătesc investitorilor lor dividende regulate, care sunt calculate pe baza randamentelor investiționale ale fondului. Aceste dividende pot fi plătite lunar, trimestrial sau anual.

Principala diferență între aceste două tipuri de ETF-uri este modul în care sunt gestionate randamentele investiționale ale fondului. În timp ce un ETF de acumulare reinvestește toate profiturile și câștigurile înapoi în fond, un ETF de distribuție plătește dividende regulate investitorilor. Acest lucru afectează valoarea investiției rezultate și impozitarea acesteia. Un ETF de acumulare este potrivit pentru investitorii care preferă să crească valoarea investiției lor, în timp ce un ETF de distribuție este potrivit pentru investitorii care preferă plata regulată a dividendelor. Totul depinde de situația și de strategia dumneavoastră!

Poate fi dificil de comparat randamentele unui ETF de distribuție cu cele ale unui ETF de acumulare. Un ETF de distribuție plătește toate dividendele sau dobânzile, în timp ce un ETF de acumulare reinvestește aceste randamente înapoi în fond - astfel încât investitorul beneficiază automat de dobânda compusă.

Prin urmare, este clar, la prima vedere, că un ETF de acumulare crește mai repede decât un ETF de distribuție, care nu reinvestește câștigurile.

D oar că este greu să le compari între ele în acest fel. Cea mai comună metodă de a asigura o comparație corectă între ETF-urile de distribuire și cele de acumulare este să presupunem că toate distribuțiile sunt reinvestite înapoi în ETF.

Impozitarea veniturilor din dividende poate juca, de asemenea, un rol în alegerea între cele două tipuri de ETF-uri. Dacă un investitor primește un dividend, trebuie să îl raporteze în declarația de impozit și, eventual, să plătească un impozit de 15% pe acesta. Prin urmare, ETF-urile cu acumulare pot fi mai avantajoase pentru investitori, deoarece nu plătesc dividende, reducând astfel potențiala obligație fiscală.

Ca să nu mai vorbim de hârțogăraia și pașii suplimentari care trebuie efectuați manual atunci când se reinvestesc dividendele. Așadar, dacă știți că primirea directă a banilor și, poate, construirea unui venit pasiv nu este cel mai important lucru pentru dumneavoastră, atunci este mai benefic și cu siguranță mai convenabil să alegeți opțiunea de acumulare directă .

Dacă obiectivul dvs. este de a construi o altă sursă de venit și nu doriți cel mult să vă "alimentați" bulgărele de zăpadă, atunci alegeți o distribuție .

Disclaimer: Aceasta nu este în niciun caz o recomandare de investiții. Este pur și simplu rezumatul și analiza mea bazată pe date de pe internet și din alte surse. Investițiile pe piețele financiare sunt riscante și fiecare ar trebui să investească în funcție de propriile decizii. Eu sunt doar un amator care își împărtășește opiniile.

Citiți articolul complet gratuit?
Dă-i drumul 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.