S&P 500 ^GSPC
5,078.17
+0.17%
Meta META
$487.05
+1.10%
Alphabet GOOG
$140.10
+0.97%
Apple AAPL
$182.63
+0.81%
Amazon AMZN
$173.54
-0.68%
Nvidia NVDA
$787.01
-0.49%
Tesla TSLA
$199.73
+0.17%
Microsoft MSFT
$407.48
-0.01%

Felhalmozási vs. forgalmazási ETF-ek. Ne hibázzon ebben a fontos döntésben!

György Sárosi
31. 5. 2023
7 min read

Az ETF-ekbe való befektetés rendkívül népszerű, különösen a lakossági befektetők körében. De ahogy az lenni szokott, van egy buktató, és ez az eset sem kivétel. Különösen egy olyan pontra kell összpontosítani, amely alapvetően befolyásolhatja az eredményeit.

Az ismétlés a bölcsesség anyja, ezért először nézzük meg, mi is az az ETF egyáltalán.

Az ETF (Exchange Traded Fund, azaz tőzsdén kereskedett alap) egy olyan befektetési alap, amellyel a tőzsdén részvényekhez hasonlóan kereskednek. Ez egy kollektív befektetés, amelybe a befektető az alap részvényeinek megvásárlásával száll be. Az ETF-ek lehetővé teszik a befektetők számára, hogy az eszközök széles skáláján, például részvények, kötvények, árucikkek és egyéb eszközökben részesüljenek. Az ETF-et úgy tervezték, hogy egy adott piac vagy szektor teljesítményét tükrözze. Ez azt jelenti, hogy amikor Ön ETF-be fektet, lényegében az egész piacba vagy ágazatba fektet be, nem csak egy vállalatba. Ha például az S&P 500 ETF-be fektet, akkor az 500 legnagyobb amerikai vállalatba fektet.

Az ETF abban különbözik a hagyományos befektetési alapoktól, hogy a tőzsdén kereskedik, mint egy részvény. Ez azt jelenti, hogy az ETF-eket a kereskedési nap folyamán bármikor vásárolhatja és eladhatja. A befektetési alapokkal ellentétben, amelyeknek naponta csak egy árfolyama van, az ETF-ek ára a nap folyamán a piaci kereslet és kínálat függvényében változik.

Az ETF-eknek általában alacsonyabbak a belépési költségei és díjai, mint a hagyományos alapoknak. Ez annak köszönhető, hogy az ETF-ek nem igényelnek annyi vagyonkezelést, mint a hagyományos alapok, mivel azokkal tőzsdén kereskednek. Ezenkívül, mivel az ETF-ek tőzsdén kereskednek, könnyebben lehet velük kereskedni, és a kisebb tőkével rendelkező befektetők számára is elérhetőek lehetnek.

Az ETF-ek lehetnek passzívak vagy aktívak. A passzív ETF-ek egy piaci indexet követnek, és annak teljesítményét próbálják leutánozni. Az aktív ETF-ek ezzel szemben aktív vagyonkezelést alkalmaznak, és megpróbálnak átlagon felüli teljesítményt elérni.

Az ETF-ek másik előnye, hogy nagyon likvidek. Ez azt jelenti, hogy könnyen lehet őket vásárolni és eladni, mivel magas a tőzsdei kereskedhetőségük. Az ETF-ek likviditása annak köszönhető, hogy nagyszámú vevő és eladó kíván kereskedni ezekkel a részvényekkel.

Az ETF-ek általában széles körben diverzifikáltak, ami azt jelenti, hogy nagyszámú különböző vállalatba és eszközbe fektetnek be. Ez segít csökkenteni a befektetés kockázatát és javítja a portfólió diverzifikációját.

Az ETF-ek átláthatóak is, mivel kötelesek tájékoztatást nyújtani tevékenységükről és befektetéseikről. Ez lehetővé teszi a befektetők számára, hogy nyomon követhessék a befektetésük alakulását, és nyomon követhessék, hogy mibe fektetnek.

Ma már számos ETF létezik, amelyek fókuszukban és befektetési stílusukban különböznek egymástól. Alegnagyobb ETF-szolgáltatók közé olyan vállalatok tartoznak, mint aBlackRock, a Vanguard és a State Street Global Advisors.

https://www.youtube.com/watch?v=OwpFBi-jZVg

És akkor a legfontosabb dolog - maguk az ETF-ek lehetnek felhalmozási vagy forgalmazási célúak. És mindegyiknek hatalmas sajátosságai, előnyei és hátrányai vannak. Vessünk egy pillantást rájuk!

A felhalmozási ETF olyan alap, amely az összes kapott osztalékot és befektetési jövedelmet visszaforgatja az alapba. Ez azt jelenti, hogy a részvények értéke növekszik, de a befektetőknek nem fizetnek ki pénzt osztalék formájában. A befektetők csak akkor kapják meg a nyereségből a részüket, amikor eladják a részvényeiket.

A forgalmazó ETF-ek ezzel szemben rendszeres osztalékot fizetnek a befektetőiknek, amelyet az alap befektetési hozamai alapján számolnak ki. Ezek az osztalékok havonta, negyedévente vagy évente fizethetők.

A fő különbség e kétféle ETF között az, hogy az alap befektetési hozamát hogyan kezelik. Míg a felhalmozási ETF minden nyereséget és bevételt visszaforgat az alapba, addig a forgalmazási ETF rendszeres osztalékot fizet a befektetőknek. Ez befolyásolja az így kapott befektetési összeget és annak adózását. A felhalmozási ETF olyan befektetők számára alkalmas, akik a befektetésük értékének növekedését részesítik előnyben, míg a forgalmazási ETF olyan befektetők számára alkalmas, akik a rendszeres osztalékfizetést részesítik előnyben. Minden az Ön helyzetétől és stratégiájától függ!

Nehéz lehet összehasonlítani a felosztó ETF hozamát a felhalmozó ETF hozamával. A felosztó ETF minden osztalékot vagy kamatot kifizet, míg a felhalmozó ETF ezeket a hozamokat visszaforgatja az alapba - így a befektető automatikusan részesül a kamatos kamatozásból.

Ezért első látásra egyértelmű, hogy egy felhalmozási ETF gyorsabban növekszik, mint egy forgalmazási ETF, amely nem fekteti vissza a hozamokat.

C sak nehéz így összehasonlítani őket egymással. A legelterjedtebb módszer a felosztó és felhalmozó ETF-ek közötti tisztességes összehasonlítás biztosítására az, hogy feltételezzük, hogyminden felosztást visszaforgatnak az ETF-be.

Az osztalékjövedelem adóztatása is szerepet játszhat a kétféle ETF közötti választásnál. Ha egy befektető osztalékot kap, azt be kell jelentenie az adóbevallásában, és esetleg 15%-os adót kell fizetnie utána. Ezért a felhalmozási ETF-ek előnyösebbek lehetnek a befektetők számára, mivel nem fizetnek osztalékot, csökkentve ezzel a potenciális adókötelezettséget.

Nem is beszélve a további papírmunkáról és lépésekről, amelyeket manuálisan kell elvégezni az osztalék újrabefektetésénél. Ha tehát tudja, hogy a közvetlen pénzfelvétel és esetleg a passzív jövedelem építése nem a legfontosabb az Ön számára, akkor előnyösebb és minden bizonnyal kényelmesebb az egyenes felhalmozási lehetőséget választani.

Ha a célod egy újabb jövedelemforrás kiépítése, és nem akarod legfeljebb "etetni" a hógolyódat, akkor válaszd a felosztást.

Jogi nyilatkozat: Ez semmiképpen sem befektetési ajánlás. Ez pusztán az én összefoglalóm és elemzésem, amely az internetről és más forrásokból származó adatokon alapul. A pénzpiaci befektetések kockázatosak, és mindenkinek a saját döntései alapján kell befektetnie. Én csak egy amatőr vagyok, aki megosztja a véleményét.

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.