S&P 500 ^GSPC
5,137.08
+0.80%
Nvidia NVDA
$822.79
+4.00%
Meta META
$502.30
+2.48%
Alphabet GOOG
$138.10
-1.20%
Amazon AMZN
$178.22
+0.83%
Apple AAPL
$179.63
-0.62%
Microsoft MSFT
$415.50
+0.45%
Tesla TSLA
$202.64
+0.38%

Akumulacijski in distribucijski ETF. Ne naredite napake pri tej ključni odločitvi!

Primoz Krajnc
31. 5. 2023
5 min read

Naložbe v ETF so zelo priljubljene, zlasti pri malih vlagateljih. Vendar pa se zgodi, da je v tem primeru tudi kakšen zalogaj. In ta primer ni izjema. Zlasti je pomembno, da se osredotočite na eno točko, ki lahko bistveno vpliva na vaše rezultate.

Ponavljanje je mati modrosti, zato si najprej oglejmo, kaj ETF sploh je.

ETF (Exchange Traded Fund) je investicijski sklad, s katerim se trguje kot z delnico na borzi. Gre za kolektivno naložbo, v katero se vlagatelj vključi z nakupom delnic sklada. ETF-ji vlagateljem omogočajo izpostavljenost širokemu naboru sredstev, kot so delnice, obveznice, blago in drugo. Sklad ETF je zasnovan tako, da odraža uspešnost določenega trga ali sektorja. To pomeni, da ko vlagate v ETF, v bistvu vlagate v celoten trg ali sektor in ne le v eno podjetje. Če na primer vlagate v ETF S&P 500, vlagate v 500 največjih ameriških podjetij.

ETF se od običajnega vzajemnega sklada razlikuje po tem, da se z njim trguje na borzi kot z delnico. To pomeni, da lahko ETF-je kupujete in prodajate kadar koli v trgovalnem dnevu. V nasprotju z vzajemnimi skladi, ki imajo samo eno ceno na dan, se cena ETF spreminja ves dan, odvisno od ponudbe in povpraševanja na trgu.

ETF imajo običajno nižje vstopne stroške in pristojbine kot običajni skladi. To je posledica dejstva, da ETF ne potrebujejo toliko upravljanja sredstev kot običajni skladi, saj se z njimi trguje na borzi. Poleg tega se z ETF-ji trguje na borzi, zato je z njimi lažje trgovati in so lahko na voljo vlagateljem z manjšim kapitalom.

ETF-ji so lahko pasivni ali aktivni. Pasivni ETF-ji sledijo tržnemu indeksu in poskušajo ponoviti njegovo uspešnost. Aktivni ETF-ji pa uporabljajo aktivno upravljanje sredstev in poskušajo doseči nadpovprečno uspešnost.

Druga prednost ETF-jev je, da so zelo likvidni. To pomeni, da jih je mogoče zlahka kupiti in prodati, saj imajo velik obseg borznega trgovanja. Likvidnost ETF-ov je posledica dejstva, da obstaja veliko število kupcev in prodajalcev, ki želijo trgovati s temi delnicami.

ETF-ji so običajno široko razpršeni, kar pomeni, da vlagajo v veliko število različnih podjetij in sredstev. To pomaga zmanjšati tveganje naložbe in izboljšati razpršenost portfelja.

Skladi ETF so tudi pregledni, saj morajo zagotavljati informacije o svojih dejavnostih in naložbah. To vlagateljem omogoča, da sledijo napredku svoje naložbe in spremljajo, v kaj vlagajo.

Danes obstaja veliko število skladov ETF, ki se razlikujejo po svoji usmeritvi in naložbenem slogu. Med največjimi ponudniki ETF so podjetja, kot so BlackRock, Vanguard in State Street Global Advisors.

https://www.youtube.com/watch?v=OwpFBi-jZVg

In potem najpomembnejša stvar - sami ETF-ji so lahko akumulacijski ali distribucijski. Vsak od njih ima ogromno posebnosti, prednosti in slabosti. Oglejmo si jih!

Akumulacijski ETF je sklad, ki vse prejete dividende in dohodke od naložb ponovno investira nazaj v sklad. To pomeni, da se vrednost delnice povečuje, vendar se vlagateljem ne izplača denar v obliki dividend. Vlagatelji prejmejo svoj delež dobička šele, ko prodajo svoje delnice.

Po drugi strani pa distribucijski ETF svojim vlagateljem redno izplačuje dividende, ki so izračunane na podlagi donosov naložb sklada. Te dividende se lahko izplačujejo mesečno, četrtletno ali letno.

Glavna razlika med tema dvema vrstama ETF-jev je v načinu upravljanja donosov naložb sklada. Medtem ko akumulacijski ETF vse dobičke in zaslužke ponovno vlaga v sklad, distribucijski ETF vlagateljem izplačuje redne dividende. To vpliva na končni znesek naložbe in njeno obdavčitev. Akumulacijski ETF je primeren za vlagatelje, ki raje povečujejo vrednost svoje naložbe, medtem ko je distribucijski ETF primeren za vlagatelje, ki raje redno izplačujejo dividende. Vse je odvisno od vašega položaja in strategije!

Težko je primerjati donose distribucijskega ETF z donosi akumulacijskega ETF. Distribucijski ETF izplača vse dividende ali obresti, medtem ko akumulacijski ETF te donose reinvestira nazaj v sklad - vlagatelj ima tako samodejno koristi od sestavljenih obresti.

Zato je na prvi pogled jasno, da akumulacijski ETF raste hitreje kot distribucijski ETF, ki donosov ne reinvestira.

T ežko jih je le na ta način primerjati med seboj. Najpogostejša metoda za zagotovitev poštene primerjave med distribucijskimi in akumulacijskimi ETF-ji je predpostavka, dase vsa izplačila ponovno investirajo nazaj v ETF.

Pri izbiri med obema vrstama ETF-ov lahko igra vlogo tudi obdavčitev dohodka iz dividend. Če vlagatelj prejme dividende, jih mora prijaviti v svoji davčni napovedi in morebiti plačati 15-odstotni davek nanje. Zato so lahko akumulacijski ETF-ji za vlagatelje ugodnejši, saj ne izplačujejo dividend, kar zmanjša morebitno davčno obveznost.

Da ne omenjamo dodatne dokumentacije in korakov, ki jih je treba ročno opraviti pri ponovnem investiranju dividend. Če torej veste, da vam neposredno prejemanje denarja in morda ustvarjanje pasivnega dohodka nista najpomembnejša, potem je ugodneje in vsekakor bolj priročno izbrati možnost neposredne akumulacije .

Če je vaš cilj zgraditi še en vir dohodka in ne želite kvečjemu "hraniti" svoje snežne kepe, potem izberite razdelitev.

Izjava o omejitvi odgovornosti: To nikakor ni naložbeno priporočilo. Gre zgolj za moj povzetek in analizo, ki temelji na podatkih iz interneta in drugih virov. Naložbe na finančnih trgih so tvegane in vsak naj vlaga na podlagi lastnih odločitev. Sem le amater, ki deli svoja mnenja.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.