S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

Az energiaszektor uralja a piacot, és ezekkel az ETF-ekkel Ön is részt vehet benne.

Bertalan Görög
1. 6. 2023
6 min read

Az elmúlt hónapokban láthattuk, hogy az energiaágazat nagyvonalú, de egyben meglehetősen vad is tud lenni. Ezt elég jól ki lehet kerülni az ETF-ekkel való diverzifikációval, amit most megnézünk.

SPDR S&P S&P Oil & Gas Exploration & Production ETF $XOP+0.2%

Az XOP egy olyan ETF, amely a nagy amerikai olaj- és gázkitermelő és -feltáró vállalatok részvényárfolyamának teljesítményére nyújt kitettséget. Az S&P Oil & Gas Exploration & Production Select Industry Index teljesítményét követi, amely olyan iparági vezetőket tartalmaz, mint az ExxonMobil, EOG Resources $EOG-0.6%, ConocoPhillips $COP-0.3%, Chevron $CVX+0.5% és Pioneer Natural Resources $PXD+0.7%.

Az indexen keresztüli diverzifikáció ellenére ez az ETF kockázatosabb alapnak számít, amely a múltban inkább átlagos vagy átlag alatti teljesítményt nyújtott.

Volatilitása valóban meglehetősen magas

A gazdaság e területét kereső befektetők számára azonban ez az alap egy kereskedhető és viszonylag olcsó lehetőséget kínál a 0,35%-os éves összköltséggel.

iShares Global Energy ETF $IXC+0.4%

Az iShares Global Energy ETF egy olyan ETF, amely az energiaszektorban működő vállalatok részvényeire összpontosít a világ minden tájáról.

Az alap célja, hogy a befektetők számára a globális energiapiacokon való kitettséget biztosítsa, és lehetővé tegye számukra, hogy a különböző régiókból, többek között Észak-Amerikából, Európából és az ázsiai-csendes-óceáni térségből származó vállalatok részvényeibe fektessenek be.

Az alap portfóliójában több mint 150 vállalat található, a legnagyobb részesedést az olaj- és gázkitermelő és -feltáró vállalatok teszik ki. Az alap legnagyobb állományai közé olyan vállalatok tartoznak, mint az Exxon Mobil $XOM+0.1%, a Chevron $CVX+0.5%, a Royal Dutch Shell $SHEL+0.6% és a BP $BP+0.8%.

Az IXC az S&P Global Energy Index teljesítményének tükrözésére épül, amely a világ 90 legnagyobb, az energia kitermelésével, feldolgozásával vagy elosztásával foglalkozó vállalatából álló referenciaindex. Az alap földrajzilag és ágazatonként diverzifikált, ami segít minimalizálni az egy piacra vagy ágazatra való koncentrációval járó kockázatokat.

Az IXC-vel aNYSE Arca tőzsdén kereskednek, és viszonylag alacsony költségek mellett könnyű hozzáférést biztosít a befektetőknek a globális energiaszektorhoz. Az alap viszonylag magas likviditással is rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a befektetők könnyen vásárolhatják és eladhatják az alap részvényeit.

Mivel az energiaszektor általában ciklikusnak tekinthető, és érzékeny a nyersanyagárak és a világgazdasági helyzet változásaira, az IXC alkalmas lehet a nagyobb kockázatvállalási hajlandósággal rendelkező vagy portfóliójukat diverzifikálni kívánó befektetők számára.

Az energiaszektor több okból is ciklikus. Először is, az energiaszektor nagymértékben függ a nyersanyagáraktól, különösen a kőolaj és a földgáz árától, amelyek rendkívül volatilisek, és jelentősen változhatnak a világgazdasági helyzet, a geopolitikai események, valamint a piaci kereslet és kínálat függvényében. Ha például túlkínálat van az olajpiacon, az olajárak jelentősen csökkenhetnek, ami negatív hatással lehet az energetikai vállalatok teljesítményére.

Másodszor, az energiaszektor nagyon érzékeny a világgazdaság és az általános gazdasági környezet változásaira. Gazdasági recesszió vagy az energiakereslet csökkenése esetén az energiavállalatok bevételei csökkenhetnek, ami negatív hatással lehet az ágazat teljesítményére. Ezzel szemben, ha gazdasági növekedés és az energiakereslet növekedése tapasztalható, az energiavállalatok profitálhatnak belőle és javulhat a teljesítményük. Ezt láthattuk a közelmúltban.

Harmadszor, az energiaszektor nagymértékben függ a politikai és szabályozási változásoktól is azokban az országokban, ahol a vállalatok működnek. Például az adókulcsok változása , a szigorúbb környezetvédelmi előírások vagy a bányászat korlátozása bizonyos területeken jelentős hatással lehet az energiavállalatok teljesítményére.

Invesco S&P 500 Equal Weight Energy ETF $RYE+0.2%

Ahogy a neve is jelzi, itt a dolgok másképp alakulnak. A RYE az energiaszektor vállalataira összpontosít, de a hagyományos szektor-fókuszú ETF-ekkel ellentétben a RYE egyensúlyt alkalmaz a portfólió vállalatai között.

Ez azt jelenti, hogy a portfólió minden egyes vállalata egyenlő súlyozással rendelkezik, így az energiaszektor kisebb vállalatai ugyanolyan hatással lehetnek az alap teljesítményére, mint a nagyobb vállalatok. A portfólió kiegyensúlyozottsága minimalizálja az egyetlen vállalatban vagy vállalatcsoportban való koncentráció kockázatát is.

A RYE úgy épül fel, hogy tükrözze az S&P 500 Equal Weight Energy Index teljesítményét, amely index a portfólió minden egyes vállalatának azonos számú részvényéből áll. Ez az index eltér a hagyományos S&P 500 Energiaindexétől, amelyet a vállalatok piaci kapitalizációja alapján súlyoznak. Az alapot a NYSE Arca tőzsdén is forgalmazzák, és mint korábban, most is lehetővé teszi a befektetők számára, hogy egy hagyományos brókeren keresztül könnyen hozzáférjenek az energiaszektorhoz.

Jogi nyilatkozat: Ez semmiképpen nem minősül befektetési ajánlásnak. Ez pusztán az én összefoglalóm és elemzésem, amely az internetről és más forrásokból származó adatokon alapul. A pénzügyi piacokon történő befektetés kockázatos, és mindenkinek a saját döntései alapján kell befektetnie. Én csak egy amatőr vagyok, aki megosztja a véleményét.

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.