S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

Какво ни донесе вчерашният ден в САЩ?

Игор Иванов
1. 6. 2023
1 min read

1, Споразумението за тавана на дълга отново влиза в сила

2, Доклад за свободните работни места през април

3, Някои официални лица предлагат да се пропуснат лихвените проценти

Законопроектът за повишаване на лимита на дълга и ограничаване на правителствените разходи беше приет късно в сряда в Камарата на представителите с голяма разлика, което го изпраща в Сената само няколко дни преди крайния срок в понеделник в САЩ. Законопроектът беше приет с 314-117 гласа с подкрепата както на демократите, така и на републиканците. Лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър заяви, че Сенатът "ще направи всичко по силите си, за да придвижи законопроекта бързо".

"В Камарата на представителите имаше много добро гласуване. Надявам се, че ще успеем да придвижим законопроекта бързо тук, в Сената, и да го предадем на бюрото на президента възможно най-скоро", каза Шумър.

Реакция на Белия дом. "Нито една от страните не получи всичко, което искаше. Това е отговорността на управлението", заяви президентът Джо Байдън в изявление непосредствено след гласуването. Байдън благодари на Маккарти за "добросъвестното водене на преговорите " и призова Сената да приеме законопроекта бързо.

В 16:00 ч. беше публикуван докладът за април "Изследване на откриването на работни места и текучеството на работна сила" (JOLTS), който показа огромно увеличение. JOLTS за април достигна 10,103 милиона, докато пазарът очакваше 9,4 милиона. Данните за март също бяха ревизирани нагоре от 9,59 млн. до 9,745 млн. Тази цифра показва, че пазарът на труда в САЩ се държи стабилно и все още има много възможности за работа. Публикацията може да се разглежда като "ястребска" по отношение на следващите политически ходове на Фед.

Кратко обяснение на това каква връзка може да има това с инфлацията. Когато все още има нови работни места, това означава, че има по-голямо търсене от страна на компаниите. Те могат да се опитат да привлекат служители, като предложат по-високо заплащане или други по-добри условия. Това води до увеличаване на разходите на фирмите и те могат да го отразят в цените на стоките и услугите си. Това води до инфлация.

Ето защо вчера видяхме, че пазарите се понижиха след този доклад, тъй като той повиши вероятността за повишаване на лихвения процент с 0,25% на следващото заседание.

Заедно с тази новина идват и коментарите на двама служители на Фед.

Филип Джеферсън - управител на Федералния резерв. Патрик Харкър - президент на Федералния резерв на Филаделфия, в сряда предложи централната банка да отложи повишаването на лихвените проценти на следващото си заседание.

"Решението да задържим лихвения си процент постоянен на предстоящата среща не трябва да се тълкува като означаващо, че сме достигнали максималния размер за този цикъл", заяви Джеферсън в реч на конференция във Вашингтон. "Пропускането на увеличение на лихвения процент на предстоящото заседание ще позволи на Комитета да се запознае с повече данни, преди да вземе решение за степента на допълнително затягане на политиката."

Харкър във Филаделфия заяви: "В момента се очаква да се случи нещо, което ще бъде отстранено: "Аз съм в лагера, който все повече навлиза в тази среща с мисълта, че наистина трябва да прескочим, а не да правим пауза ", добавяйки: "Трябва да стигнем до момент, в който смятаме, че политиката е рестриктивна, и мисля, че сме близо, ако не точно сега."

Харкър заяви, че иска да разгледа две ключови данни: първо, доклада за работните места, и второ, отчитането на инфлацията чрез индекса на потребителските цени в първия ден от следващото заседание на Фед, 13 юни.

"Мисля, че трябва да сме подготвени, че може да се наложи да направим повече, и аз напълно съзнавам, че трябва да го направим, и съм готов да го направя, но искам да му дам известно време."

Моето мнение, в резюме. Според докладите и анализаторите пазарите предвиждат растеж. "Комедията" за тавана на дълга е към своя край и ще бъде отложена с още 2 години. От страна на Фед обаче, както винаги, не бих бил толкова сигурен. Виждате, че Фед започва да се разделя на два лагера. Едната страна се притеснява какво може да донесе следващото повишение на лихвените проценти, а другата е решена да понижи инфлацията до обявената цел.

Е, все още има какво да се наблюдава. Лично аз се придържам към същия подход, като освобождавам средства на пазара постепенно. В момента не купувам технологичния сектор, а просто държа това, което имам в него. Купувам повече REITs и здравия сектор, който в момента е надолу и след като проблемът с инфлацията спре, вярвам, че ще се върне там.


Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.