S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

Ce ne-a adus ziua de ieri în SUA?

Dumitru
1. 6. 2023
5 min read

1, Acordul privind plafonul de îndatorare intră din nou în vigoare

2, Raportul privind locurile de muncă vacante din aprilie

3, Unii oficiali sugerează să se renunțe la ratele dobânzilor

Un proiect de lege pentru ridicarea limitei de îndatorare și plafonarea cheltuielilor guvernamentale a fost adoptat miercuri seara târziu de Camera Reprezentanților cu o marjă largă, trimițându-l la Senat cu doar câteva zile înainte de termenul limită de luni în SUA. Proiectul de lege a trecut cu 314-117, cu sprijinul atât al democraților, cât și al republicanilor. Liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, a declarat că Senatul "va face tot ceea ce ne stă în putere pentru a face ca proiectul de lege să avanseze rapid" .

"A fost un vot foarte bun în Cameră. Sper că putem muta rapid proiectul de lege aici, în Senat, și să îl ducem pe biroul președintelui cât mai curând posibil", a declarat Schumer.

Reacția Casei Albe. "Niciuna dintre părți nu a obținut tot ce și-a dorit. Aceasta este responsabilitatea guvernării", a declarat președintele Joe Biden într-o declarație imediat după vot. Biden i-a mulțumit lui McCarthy pentru că "a negociat cu bună credință" și a îndemnat Senatul să adopte rapid legea.

Raportul JOLTS (Job Openings and Labor Turnover Survey) pentru luna aprilie a fost publicat la ora 16.00 și a arătat o creștere masivă. Raportul JOLTS pentru luna aprilie a fost de 10,103 milioane, în timp ce piața se aștepta la 9,4 milioane. Citirea din martie a fost, de asemenea, revizuită în creștere de la 9,59 milioane la 9,745 milioane. Această cifră arată că piața forței de muncă din SUA se menține fermă și că există încă multe oportunități de angajare. Comunicatul poate fi văzut ca fiind de tip hawkish în ceea ce privește următoarele mișcări politice ale Fed.

O scurtă explicație a legăturii pe care aceasta o poate avea cu inflația. Atunci când există încă locuri de muncă noi, înseamnă că există mai multă cerere din partea companiilor. Acestea pot încerca să atragă angajații prin oferirea unor salarii mai mari sau alte condiții mai bune. Acest lucru duce la o creștere a costurilor pentru firme, iar acestea pot reflecta acest lucru în prețurile pentru bunuri și servicii. Acest lucru duce la inflație.

De aceea, am văzut că piețele au scăzut ieri după acest raport, deoarece a crescut probabilitatea unei creșteri a ratei de 0,25% la următoarea ședință.

Împreună cu această știre vin și comentariile a doi oficiali ai Fed.

Philip Jefferson - guvernatorul Rezervei Federale. Patrick Harker - președintele Rezervei Federale din Philadelphia a sugerat miercuri că banca centrală ar trebui să pună în așteptare majorarea ratelor la următoarea ședință de politică monetară.

"Decizia de a menține constantă rata dobânzii la următoarea ședință nu ar trebui interpretată ca însemnând că am atins rata maximă pentru acest ciclu", a declarat Jefferson într-un discurs la o conferință la Washington. "Renunțarea la o majorare a ratei la următoarea ședință ar permite Comitetului să vadă mai multe date înainte de a lua o decizie privind amploarea unei întăriri suplimentare a politicii."

Harker din Philadelphia a declarat: "Mă aflu în tabăra care vine din ce în ce mai mult la această ședință gândindu-se că ar trebui într-adevăr să sărim, nu să facem o pauză ", adăugând: "Trebuie să ajungem la un punct în care să credem că politica este restrictivă și cred că suntem aproape, dacă nu chiar acum" .

Harker a declarat că dorește să analizeze două puncte de date cheie: primul referitor la raportul privind locurile de muncă și al doilea o citire a inflației prin intermediul indicelui prețurilor de consum în prima zi a următoarei ședințe a Fed, 13 iunie.

"Cred că trebuie să fim pregătiți că s-ar putea să fim nevoiți să facem mai mult, iar eu sunt pe deplin conștient că trebuie să facem acest lucru și sunt dispus să fac acest lucru, dar vreau să acord ceva timp."

Opinia mea, pe scurt. Conform rapoartelor și analiștilor, piețele prognozează creștere. "Comedia" privind plafonul datoriei se apropie de sfârșit și va fi amânată cu încă 2 ani. Cu toate acestea, din partea Fed, ca întotdeauna, nu aș fi atât de sigur. Puteți vedea că Fed începe să se împartă în două tabere. O parte este îngrijorată de ceea ce ar putea aduce următoarea majorare a ratei dobânzii, iar cealaltă parte este hotărâtă să împingă inflația până la ținta declarată.

Ei bine, mai sunt încă multe de urmărit. Personal, rămân la aceeași abordare, eliberând fonduri pe piață treptat. Nu cumpăr sectorul tehnologic în acest moment, ci doar păstrez ceea ce am în el. Cumpăr mai multe REIT-uri și sectorul sănătos, care este în scădere în acest moment, iar odată ce problema inflației se va opri, cred că va reveni acolo sus.


Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.