S&P 500 ^GSPC 5,305.59 -0.05%
Tesla TSLA $178.36 +1.95%
Amazon AMZN $181.10 -1.33%
Nvidia NVDA $938.69 -0.96%
Microsoft MSFT $427.40 +0.49%
Meta META $466.61 -0.48%
Apple AAPL $191.80 +0.40%
Alphabet GOOG $178.33 -0.07%

Mit hozott a tegnapi nap az Egyesült Államokban?

György Sárosi
1. 6. 2023
5 min read

1, Az adósságplafonról szóló megállapodás ismét hatályba lép

2, Áprilisi jelentés az üres álláshelyekről

3, Egyes tisztviselők a kamatlábak kihagyását javasolják

Az adósságlimit emeléséről és a kormányzati kiadások felső határának megszabásáról szóló törvényjavaslat szerdán késő este nagy többséggel átment a képviselőházon, és ezzel a szenátushoz került, alig néhány nappal a hétfői határidő lejárta előtt az Egyesült Államokban. A törvényjavaslatot 314-117 arányban fogadták el a demokraták és a republikánusok támogatásával. Chuck Schumer, a szenátus többségi vezetője azt mondta, hogy a szenátus "mindent megtesz annak érdekében, hogy a törvényjavaslatot gyorsan továbbvigye" .

"Nagyon jó szavazás volt a Házban. Remélem, hogy a törvényjavaslatot itt a szenátusban gyorsan el tudjuk juttatni, és a lehető leghamarabb az elnök asztal ára kerül" - mondta Schumer.

A Fehér Ház reakciója. "Egyik fél sem kapott meg mindent, amit akart. Ez a kormányzás felelőssége" - mondta Joe Biden elnök közvetlenül a szavazás után kiadott nyilatkozatában. Biden megköszönte McCarthynak, hogy "jóhiszeműen tárgyalt", és sürgette a szenátust, hogy gyorsan fogadja el a törvényjavaslatot.

Délután 4 órakor jelent meg az áprilisi álláskeresési és munkaerő-forgalomról szóló jelentés (JOLTS), amely masszív növekedést mutatott. Az áprilisi JOLTS 10,103 millió volt, míg a piac 9,4 millióra számított. A márciusi értéket is felülvizsgálták, 9,59 millióról 9,745 millióra. Ez a szám azt mutatja, hogy az amerikai munkaerőpiac szilárdan tartja magát, és még mindig rengeteg a munkalehetőség. A közlemény a Fed következő politikai lépései szempontjából sólyomként értékelhető.

Egy gyors magyarázat arra, hogy ez milyen kapcsolatban lehet az inflációval. Ha még mindig vannak új munkahelyek, az azt jelenti, hogy a vállalatok részéről nagyobb a kereslet. Megpróbálhatják magasabb fizetés vagy egyéb jobb feltételek felajánlásával vonzani a munkavállalókat. Ez a cégeknél költségnövekedéshez vezet, és ezt az áruk és szolgáltatások áraiban is megjeleníthetik. Ez inflációhoz vezet.

Ezért láttuk tegnap a piacok esését a jelentés után, mivel az növelte a következő ülésen történő 0,25%-os kamatemelés valószínűségét.

Ezzel a hírrel együtt két Fed-tisztviselő kommentárja is érkezett.

Philip Jefferson - Federal Reserve kormányzó. Patrick Harker - a Philadelphiai Szövetségi Tartalékbank elnöke szerdán azt javasolta, hogy a jegybanknak a következő kamatemeléseket a következő kamatdöntő ülésen várakoztatnia kellene.

"Az a döntés, hogy a következő ülésen változatlanul tartjuk a kamatlábunkat, nem értelmezhető úgy, hogy elértük a maximális kamatlábat ebben a ciklusban" - mondta Jefferson egy washingtoni konferencián tartott beszédében. "A kamatemelés kihagyása a következő ülésen lehetővé tenné a bizottság számára, hogy több adatot lásson, mielőtt döntést hozna a további politikai szigorítás mértékéről."

Harker Philadelphiában mondta: "Hozzátette: " El kell jutnunk egy olyan pontra, ahol úgy gondoljuk, hogy a politika restriktív, és szerintem közel vagyunk hozzá, ha nem is most."

Harker elmondta, hogy két kulcsfontosságú adatpontot akar megvizsgálni: az elsőt a munkahelyi jelentésen, a másodikat pedig a fogyasztói árindexen keresztül az inflációs olvasatot a Fed következő ülésének első napján, június 13-án.

"Azt hiszem, fel kell készülnünk arra, hogy esetleg többet kell tennünk, és én teljesen tisztában vagyok azzal, hogy ezt kell tennünk, és hajlandó vagyok rá, de szeretnék egy kis időt hagyni" - mondta.

Az én véleményem, összefoglalva. A jelentések és az elemzők szerint a piacok növekedést prognosztizálnak. Az adósságplafon körüli "komédia" a végéhez közeledik, és további 2 évvel el fog tolódni. A Fed oldaláról azonban, mint mindig, most sem lennék ebben olyan biztos. Látható, hogy a Fed kezd két táborra szakadni. Az egyik oldal aggódik amiatt, hogy mit hozhat a következő kamatemelés, a másik oldal pedig eltökélt abban, hogy az inflációt a kitűzött célértékre szorítsa le.

Nos, van még mit figyelni. Én személy szerint maradok a régi megközelítésnél, fokozatosan engedem a pénzeszközöket a piacra. A technológiai szektort most nem veszem, csak tartom, ami van benne. Több REIT-et és az egészséges szektort veszem, ami most lent van, és amint az inflációs probléma megszűnik, úgy gondolom, hogy oda vissza fog menni.


Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.