S&P 500 ^GSPC 5,267.84 -0.74%
Nvidia NVDA $1,037.99 +9.32%
Tesla TSLA $173.74 -3.54%
Apple AAPL $186.88 -2.11%
Alphabet GOOG $175.06 -1.65%
Amazon AMZN $181.05 -1.14%
Microsoft MSFT $427.00 -0.82%
Meta META $465.78 -0.43%

Ray Dalio belehajol a kormányba, nem igazán így fogják megoldani az adósságplafon-problémát

Adorján Fülöp
1. 6. 2023
5 min read

Napjaink egyik leggazdagabb befektetője nem örül az amerikai adósságplafon emeléséről szóló előzetes megállapodásnak, mert szerinte a megállapodás semmit sem tesz az egyre növekvő államadósság valódi problémájának megoldására. Legutóbbi tweetjében minden egyes pontot lebontott, és tanári játékot játszott, miközben osztályzatokat osztogatott, és rövid kommentárt fűzött hozzá.

A milliárdos és a Bridgewater Associates alapítója a közösségi médiában azt írta, hogy a Joe Biden elnök és Kevin McCarthy képviselőházi elnök közötti megállapodás messze nem kielégítő.

"A javasolt alku nem fog érdemi változást hozni".

Biden és McCarthy a hétvégén jelentette be, hogy megállapodtak az adósságplafon 2025 januárjáig tartó ideiglenes elhalasztásáról, miközben 2024-re és 2025-re korlátozzák a szövetségi kiadásokat.

Ha a kongresszus jóváhagyja javaslatukat, akkor el kell kerülni a potenciálisan kritikus fizetésképtelenséget, amelyre Janet Yellen pénzügyminiszter június elején figyelmeztetett.

A törvényhozók azonban a pénzügyminisztérium adatai szerint 1960 óta összesen hetvenhat alkalommal döntöttek külön-külön a hitelfelvételi korlátok emeléséről vagy bővítéséről, ami arra késztette Dalio befektetőt, hogy korábban magát az adósságplafon koncepcióját is bírálja.

Összességében a befektető legenda úgy véli, hogy a szövetségi hitelfelvétel kétéves meghosszabbítása "ésszerű" politikai lépés, mivel elkerülhetővé tenné az adósságplafon-vita újbóli kiéleződését a 2024-es választási ciklusban, de ez csupán egy tisztázatlan kimenetelű kérdés elhalasztása.

https://twitter.com/RayDalio/status/1663660305212137472

Ray Dalio azt mondta a Twitteren:

A következő a véleményem dióhéjban: Megkértek, hogy kommentáljam az adósságplafonról szóló megállapodást. Ez volt az, amire számítottam, ami a legjobb, amit az adott helyzetben el lehetett érni, bár messze nem kielégítő a következő okok miatt:

1. Kétpártiság (A kétpártiság a politikai spektrumon átívelő együttműködést jelenti) - Értékelés = A (kiváló).

Mindenki összefogott a saját pártjában lévő radikálisok ellen. Ez nagy siker. Ez a radikálisokkal szemben egyesült, erős, pártokon átívelő centrum megerősödésének kezdete? Majd meglátjuk, hogy ez hogyan alakul.

2. Az amúgy is jelentős adóssághalom folyamatos felhalmozásának megoldása: minősítés = D (alulteljesítés).

A javasolt kiigazítás nem fog jelentős változást hozni a jövőben.

3. Egy okos kétpárti bizottság tervezése az adósság- és gazdasági reformról: osztályzat = B.

Elismerték, hogy kívánatos lenne ezt a 2024-es választások után megtenni, hogy elkerüljék a választási kampány közepén felmerülő konfliktusokat. Ezért a két évre való meghosszabbítás ésszerű volt, de ez csak a probléma halasztását jelenti. Összességében nem okozott meglepetést. A helyzetet tekintve a lehető legjobb eredmény, de nem nagyszerű. Meglátjuk, javul-e a helyzet, ha a 2024-es választások után egy okos, pártoktól független bizottságot neveznek ki. Reméljük, hogy így lesz.

Dalio posztjára reagálva Justin Amash, az amerikai képviselőház volt tagja egy nagyon érdekes véleményt adott 👇.

Miért örül Biden és McCarthy is ennyire ennek az "alkunak"?

McCarthy hitelesen állíthatja, hogy engedményeket kapott, de ezek többnyire trükkök, könyvelési trükkök vagy értelmetlen trükkök, így Biden nem bánja. Az alapkiadások szintje közel van az elmúlt évek megemelt szintjéhez. Még ha automatikusan meg is csökkentené a kiadások 1%-át, akkor is minden idők legmagasabb szintje közelében lennénk.

Biden valójában jobban fog járni, mintha az adósságplafon fix dollárösszeggel történő nettó emelése esetén, mert a törvény 2025-ig felfüggeszti a limitet. Ez a legnagyobb engedmény a "megállapodásban". McCarthy azonban nem bánja, mert személy szerint ő személy szerint jól jár, ha a jövőben kevesebb olyan csatározás lesz, amely miatt a konzervatívokkal kerül szembe.

Ez Biden és McCarthy győzelme, mindenki másnak pedig vesztesége. Ez a kiadási és adósságszint nem fenntartható. És ebből nem lehet kivezetni az adóval. Azéves hiány olyan nagy, hogy nincs olyan adókulcs, amely megközelítőleg is kitöltené a hiányt (matematikailag ehhez a 2017-es adócsökkentéseknél körülbelül tízszer nagyobb adóemelésre lenne szükség), és ha ezt megpróbálnánk megtenni, akkor szétzúznánk a gazdaságot (és nem ténylegesen adóbevételeket szereznénk).

https://twitter.com/justinamash/status/1663674361704857604

  • Mit gondolsz Biden és McCarthy javasolt megállapodásáról? Véleményed szerint ez csak a problémák elhalasztása?

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.