S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

Това ли е най-добрата дивидентна акция в индустрията за безсмъртни оръжия?

Ventseslav Vodenicharov
2. 6. 2023
1 min read

Оръжейната и отбранителната промишленост са популярни сред инвеститорите по много причини. Изборът на правилния играч обаче може да не е толкова лесен. Но един от тях превъзхожда всички останали от пръв поглед. Дали тази компания е най-добрият избор в този сектор?

Lockheed Martin $LMT+0.1% е американска мултинационална компания със седалище в Мериленд, която е специализирана в разработването и производството на аерокосмически системи. Компанията е основана през 1995 г. чрез сливането на Lockheed Corporation и Martin Marietta. Lockheed Martin е един от най-големите доставчици на решения в областта на отбраната и сигурността в света.

LMT
$467.35 $0.27 +0.06%

Capital Structure

Market Cap
112.14B
Enterpr. Val.
128.66B
Revenue
69.64B
Shares Out.
239.94M
Debt/Capital
0.74
FCF Yield
5.55%

Valuation / Dividends

P/E
17.11
EPS
27.32
P/S
1.61
P/B
16.90
Div. Yield
2.63%
Div. Payout
45.04%

Capital Eff. / Margins

ROIC
29.91%
ROE
84.70%
ROA
12.33%
Gross
12.10%
Operating
12.15%
Net Profit
9.73%
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9

Локхийд Мартин разполага с обширно портфолио от продукти и услуги, включително самолети, хеликоптери, сателити, ракетни системи, сигурност и информационни технологии и много други. Компанията работи в различни области като отбрана, космос, гражданска авиация и технологии за сигурност.

Локхийд Мартин също така има силни пазарни позиции и значителни връзки с правителството на САЩ. Компанията е един от най-големите доставчици на решения в областта на отбраната и сигурността за правителството на САЩ и има дългосрочни договори с американската армия. Lockheed Martin получава договори и от други правителства, включително от Обединеното кралство, Канада и Австралия.

Но това е и едно от основните предизвикателства - зависимостта на компанията от правителствените договори, което може да означава колебания в приходите в зависимост от промените в правителствените бюджети. Локхийд Мартин се сблъсква и с конкуренцията на други големи играчи на пазара, като Боинг $BA+1.3% или Нортроп Груман $NOC+0.3%

Друг риск е свързан с нормативната уредба и спазването на изискванията. Lockheed Martin трябва да спазва строги изисквания и стандарти за продукти за отбрана и сигурност, които могат да бъдат скъпи и трудни за изпълнение. Компанията е изправена и пред риска от увреждане на репутацията при нарушаване на разпоредбите.

Сектор и конкуренция

Оръжейната промишленост е специфичен сектор, който се характеризира с високи разходи за научноизследователска и развойна дейност, силна зависимост от държавни поръчки и строги изисквания за сигурност и защита на данните. Конкуренцията в този сектор е много силна и включва няколко големи играчи, които се фокусират върху иновативни продукти и технологии, за да спечелят предимство на пазара.

Размерът на оръжейния сектор е значителен. Източник:

Проблемът е в гореспоменатата конкуренция. Boeing се фокусира върху самолети и космически системи, като самолетите F/A-18E/F Super Hornet, самолетите KC-46 Tanker и космическите кораби CST-100 Starliner. Northrop Grumman се фокусира върху безпилотните летателни апарати, електронната война и космическите системи като самолетите Global Hawk, системите B-2 Spirit и космическите апарати Cygnus. Raytheon Technologies е специализирана в отбранителни електронни системи, ракетни системи и безпилотни летателни апарати като самолета MQ-9 Reaper и ракетите Patriot. General Dynamics се фокусира върху отбранителни системи като танкове Abrams, самолети F-16 Fighting Falcon и кораби.

Конкуренцията между тези компании е много силна и включва постоянен стремеж към иновации и разработване на нови продукти и технологии, за да се получи предимство на пазара. Тези компании се конкурират и за големи държавни поръчки, които могат да окажат значително влияние върху тяхната ефективност и рентабилност.

https://www.youtube.com/watch?v=EtWd2W1AhBQ

LMT се фокусира върху широк спектър от продукти и услуги в областта на отбраната и сигурността, включително самолети, ракетни системи, космически системи, сигурност и информационни технологии и много други. Компанията има силни позиции в самолетите, като F-35 Lightning II и F-22 Raptor, както и в космическите системи, като GPS III и сателитите Orion.

В конкурентната оръжейна индустрия за LMT е от решаващо значение да поддържа позициите си в областта на иновациите и технологиите, както и да се фокусира върху ефективността и разходите, за да поддържа конкурентни цени на своите продукти и услуги. LMT трябва също така да може да реагира на промените в правителствените бюджети и промените в пазарното търсене, за да запази способността си да печели и изпълнява договори.

Друг фактор, който влияе върху конкуренцията в оръжейната промишленост, е сигурността и защитата на данните. Клиентите в този отрасъл са много чувствителни към сигурността на своите данни и информация , така че LMT трябва да може да предоставя сигурни и надеждни продукти и услуги, които ефективно защитават чувствителната информация.

Поради високите разходи за научноизследователска и развойна дейност и производство оръжейната промишленост е много капиталоемка и цената, качеството и надеждността на продуктите и услугите, както и способността на доставчика да изпълнява изискванията на клиентите навреме и на очакваната цена, са от решаващо значение при избора на доставчик.

Това ли е най-добрата компания в оръжейната индустрия?

Трудно е да се каже еднозначно дали Lockheed Martin е най-добрата компания в оръжейната индустрия. Въпреки това тя има ясни качества. Едно от тях е широкото портфолио от силни връзки с държавите. Другото е финансовото им положение, например, от което произтичат забележителният дивидент и постигнатите резултати.

Историята на дивидентите на LMT е безупречна. Източник:

Текущият годишен дивидент от 12,00 щатски долара на акция осигурява на инвеститорите в LMT текуща доходност от 2,66%. Въз основа на прогнозата за бъдещата печалба на LMT от приблизително 27 USD, коефициентът на изплащане на акциите е 44%, което е благоприятно в сравнение с 5-годишната история на компанията.

Брой акции в обращение. Това трябва да е приятна гледка за настоящите акционери.

Обратно изкупуване - това е друга област, в която LMT се е подобрила през годините. Броят на акциите непрекъснато намалява, независимо от времевата рамка, която разглеждате.

Lockheed Martin е буквално генератор на FCF и се управлява от приятелски настроен към акционерите управленски екип.

Средногодишният свободен паричен поток е малко над 6,7 млрд. долара през 2020-2022 г. спрямо текущите задължения за изплащане на дивиденти в размер на 3,0 млрд. долара през 2022 г.

Компанията също така е изкупила обратно 13,1 млрд. долара от своите обикновени акции през тези години. През 2023 г. компанията очаква свободен паричен поток от ~6,2 млрд. щатски долара, което би трябвало да е повече от достатъчно за покриване на очакваните задължения за дивиденти. Компанията също така планира през 2023 г. отново да похарчи приблизително 4,0 млрд. долара за обратно изкупуване на акции, но за някои от тези обратни изкупувания вероятно ще се наложи компанията да се опре на силния си счетоводен баланс. Ръководството очаква компанията да се върне към растеж през 2024 г., главно поради нормализирането на доставките на изтребители F-35.

Като цяло Локхийд е изключително висококачествена компания с много силни страни без спорт. Имате ли я в портфолиото си?

Отказ от отговорност: Това по никакъв начин не е инвестиционна препоръка. Това е единствено мое обобщение и анализ, основани на данни от интернет и други източници. Инвестирането на финансовите пазари е рисково и всеки трябва да инвестира въз основа на собствените си решения. Аз съм просто аматьор, който споделя мнението си.

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.