S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

Ez a legjobb osztalékrészvény a halhatatlan fegyveriparban?

Adorján Fülöp
2. 6. 2023
8 min read

A fegyver- és védelmi ipar több okból is népszerű a befektetők körében. A megfelelő szereplő kiválasztása azonban nem biztos, hogy olyan egyszerű. Egy azonban első pillantásra minden mást felülmúl. Vajon egyértelműen ez a vállalat a legjobb választás ebben az ágazatban?

A Lockheed Martin $LMT+0.1% egy amerikai multinacionális vállalat, amelynek székhelye Marylandben található, és amely repülőgépipari rendszerek fejlesztésére és gyártására specializálódott. A vállalatot 1995-ben alapították a Lockheed Corporation és a Martin Marietta egyesülésével. A Lockheed Martin a világ egyik legnagyobb védelmi és biztonsági megoldások szállítója.

LMT
$467.35 $0.27 +0.06%

Capital Structure

Market Cap
112.14B
Enterpr. Val.
128.66B
Revenue
69.64B
Shares Out.
239.94M
Debt/Capital
0.74
FCF Yield
5.55%

Valuation / Dividends

P/E
17.11
EPS
27.32
P/S
1.61
P/B
16.90
Div. Yield
2.63%
Div. Payout
45.04%

Capital Eff. / Margins

ROIC
29.91%
ROE
84.70%
ROA
12.33%
Gross
12.10%
Operating
12.15%
Net Profit
9.73%
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9

A Lockheed Martin széleskörű termék- és szolgáltatási portfólióval rendelkezik, többek között repülőgépek, helikopterek, műholdak, rakétarendszerek, biztonsági és informatikai rendszerek és még sok minden más. A vállalat különböző területeken tevékenykedik, például a védelmi, űrkutatási, polgári repülési és biztonsági technológiák területén.

A Lockheed Martin erős piaci pozícióval és jelentős kapcsolatokkal rendelkezik az amerikai kormánnyal is. A vállalat az amerikai kormányzat egyik legnagyobb védelmi és biztonsági megoldásszállítója, és hosszú távú szerződéseket kötött az amerikai hadsereggel. A Lockheed Martin más kormányoktól is kap szerződéseket, többek között az Egyesült Királyságtól, Kanadától és Ausztráliától.

De ez egyben az egyik legnagyobb kihívás is - a vállalat függése a kormányzati szerződésektől, ami a kormányzati költségvetések változásainak függvényében ingadozást jelenthet a bevételekben. A Lockheed Martin a piac más nagy szereplői, például a Boeing $BA+1.3% vagy a Northrop Grumman $NOC+0.3% által támasztott versennyel is szembesül.

Egy másik kockázat a szabályozás és a megfelelés. A Lockheed Martinnak meg kell felelnie a védelmi és biztonsági termékekre vonatkozó szigorú követelményeknek és szabványoknak, amelyek végrehajtása költséges és kihívást jelenthet. A vállalatot a szabályozás megsértése esetén a hírnévvesztés kockázata is fenyegeti.

Ágazat és verseny

A fegyveripar sajátos ágazat, amelyet magas kutatási és fejlesztési költségek, a kormányzati szerződésektől való nagyfokú függés, valamint szigorú biztonsági és adatvédelmi követelmények jellemeznek. Ebben az ágazatban a verseny nagyon erős, és több jelentős szereplő is innovatív termékekre és technológiákra összpontosít, hogy piaci előnyre tegyen szert.

A fegyverkezési ágazat mérete jelentős. Forrás: B:

A problémát a fent említett verseny jelenti. A Boeing olyan repülőgépekre és űrrendszerekre összpontosít, mint az F/A-18E/F Super Hornet repülőgép, a KC-46 tanker repülőgép és a CST-100 Starliner űrhajó. A Northrop Grumman a pilóta nélküli légi járművekre, az elektronikus hadviselésre és az űrrendszerekre összpontosít, mint például a Global Hawk repülőgépek , a B-2 Spirit rendszerek és a Cygnus űrhajók. A Raytheon Technologies a védelmi elektronikai rendszerekre, rakétarendszerekre és pilóta nélküli légi járművekre, például az MQ-9 Reaper repülőgépre és a Patriot rakétákra specializálódott. A General Dynamics olyan védelmi rendszerekre összpontosít, mint az Abrams harckocsik , az F-16 Fighting Falcon repülőgépek és hajók.

Az e vállalatok közötti verseny nagyon erős, és magában foglalja az állandó törekvést az innovációra és az új termékek és technológiák kifejlesztésére, hogy piaci előnyre tegyenek szert. Ezek a vállalatok nagy kormányzati szerződésekért is versenyeznek, amelyek jelentős hatással lehetnek teljesítményükre és nyereségességükre.

https://www.youtube.com/watch?v=EtWd2W1AhBQ

Az LMT a védelmi és biztonsági termékek és szolgáltatások széles skálájára összpontosít, beleértve a repülőgépeket, rakétarendszereket, űrrendszereket, biztonsági és informatikai technológiákat és még sok más területet. A vállalat erős pozícióval rendelkezik a repülőgépek, például az F-35 Lightning II és az F-22 Raptor, valamint az űrrendszerek, például a GPS III és az Orion műholdak terén.

A versenyző fegyveriparban az LMT számára létfontosságú, hogy megőrizze pozícióját az innováció és a technológia terén, valamint a hatékonyságra és a költségekre összpontosítson, hogy termékei és szolgáltatásai versenyképes áron legyenek. Az LMT-nek képesnek kell lennie arra is, hogy reagáljon a kormányzati költségvetések változásaira és a piaci kereslet változásaira, hogy megőrizze képességét a szerződések elnyerésére és teljesítésére.

A fegyveriparban a versenyt befolyásoló másik tényező a biztonság és az adatvédelem. Ebben az iparágban az ügyfelek nagyon érzékenyek adataik és információik biztonságára, ezért az LMT-nek képesnek kell lennie biztonságos és megbízható termékeket és szolgáltatásokat nyújtani, amelyek hatékonyan védik az érzékeny információkat.

A kutatás és fejlesztés, valamint a gyártás magas költségei miatt a fegyveripar nagyon tőkeigényes, és a beszállítók kiválasztásakor döntő fontosságú a termékek és szolgáltatások ára, minősége és megbízhatósága, valamint a szállító azon képessége, hogy időben és a várt költségen képes-e teljesíteni a vevői igényeket.

Ez a legjobb vállalat a fegyveriparban?

Nehéz egyértelműen kijelenteni, hogy a Lockheed Martin a legjobb vállalat-e a fegyveriparban. Vannak azonban egyértelmű tulajdonságai. Az egyik ilyen az államokhoz fűződő erős kapcsolatok széles portfóliója. A másik például a pénzügyi helyzete, amiből a figyelemre méltó osztalék és a teljesítménye származik.

Az LMT osztaléktörténete kifogástalan. Forrás

A jelenlegi 12,00 dolláros részvényenkénti éves osztalék 2,66%-os jelenlegi hozamot biztosít az LMT befektetőinek. Az LMT körülbelül 27 dollárra becsült előrehozott nyereségéből kiindulva a részvény 44%-os előrehozott kifizetési arányt mutat, ami kedvezően hasonlít az 5 éves történetéhez.

A forgalomban lévő részvények száma. Ez biztosan szép látvány a jelenlegi részvényesek számára.

Visszavásárlások - ez egy másik terület, ahol az LMT az évek során javult. A részvények száma folyamatosan csökken, függetlenül attól, hogy milyen időtávot nézünk.

A Lockheed Martin szó szerint egy FCF-termelő, és egy részvényesbarát menedzsmentcsapat vezeti.

Az éves szabad cash flow átlagosan valamivel több mint 6,7 milliárd dollár volt 2020-2022-ben, szemben a jelenlegi 3,0 milliárd dolláros osztalékfizetési kötelezettséggel 2022-ben.

A vállalat ezekben az években 13,1 milliárd dollár értékben vásárolt vissza törzsrészvényeket. A vállalat 2023-ban ~6,2 milliárd dolláros szabad cash flow-ra számít, ami bőven elegendő lesz a várható osztalékfizetési kötelezettségek fedezésére. A vállalat azt is tervezi, hogy 2023-ban ismét mintegy 4,0 milliárd dollárt fordít részvény-visszavásárlásra, de e visszavásárlások egy része valószínűleg megköveteli, hogy a vállalat támaszkodjon erős mérlegére. A menedzsment várakozásai szerint a vállalat 2024-ben visszatér a növekedéshez, elsősorban az F-35-ös vadászgépek szállításainak normalizálódása miatt.

Mindent egybevetve, a Lockeed egy rendkívül magas színvonalú vállalat, számos erősséggel, sport nélkül. Van a portfóliójában?

Jogi nyilatkozat: Ez semmiképpen sem befektetési ajánlás. Ez pusztán az én összefoglalóm és elemzésem, amely az internetről és más forrásokból származó adatokon alapul. A pénzügyi piacokon történő befektetés kockázatos, és mindenkinek a saját döntései alapján kell befektetnie. Én csak egy amatőr vagyok, aki megosztja a véleményét.

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.