S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Нека направим крачка от САЩ към река Инд.

JP Morgan повишава икономическите перспективи на Индия за 2024 г.

Инвестиционната банка повиши прогнозата си за икономическия растеж за 2024 г. от 5% на 5,5%. Преразглеждането следва последните данни за брутния вътрешен продукт от тази седмица, които показаха, че икономиката на Индия се е ускорила с 6,1% през януари-март, в сравнение с 4,5% през предходното тримесечие.

Икономиката започна годината "много силно, защото растежът дойде много по-бързо от това, което беше пазарният консенсус", заяви главният икономист на DBS Bank Радхика Рао.

"Отбелязваме продължаващото засилване на индийския износ на услуги и това, че износът на стоки циклично се представя по-добре от очакваното", заяви в бележка JPMorgan.

Налице бяха и "няколко положителни изненади, включително в производството, строителството и селскостопанската продукция... Ръстът на инвестициите в дълготрайни активи също се представи по-добре", заяви Рао в четвъртък в предаването "Улични знаци Азия" на CNBC.

В същото време обаче JPMorgan остава предпазлива по отношение на перспективите за растеж на страната през следващата година. Въпреки че правителството обяви увеличение на капиталовите разходи, ще е необходимо време, за да се превърне това в по-широк цикъл на частни инвестиции. "През последните шест месеца наблюдаваме забележим спад на преките чуждестранни инвестиции в целия свят", каза Азиз, като добави, че те са намалели и в Индия и Китай. Инвестиционната банка също така очаква износът от Индия да намалее, тъй като глобалният растеж се забавя, а по-развитите икономики се насочват към рецесия.

И така, как го виждате, приятели? ...Преди около месец обсъждахме пазара тук и преобладаващото мнение беше, че вие виждате в това интересна възможност. Промени ли се нагласата или открихте и включихте в портфейла си някоя конкретна компания на този пазар? 😊


No comments yet