S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

Малко студен петъчен душ...

Пазарната легенда Джим Роджърс: Очаквам най-лошата меча тенденция в кариерата си.

Известният инвеститор Джим Роджърс се готви за най-суровия мечи пазар, който някога е виждал. Очаква се лихвените проценти да останат по-високи за по-дълго време, шезлонгът под щатския долар се клати, а суровините трябва да продължат да бъдат интересна инвестиция и занапред, казва той пред Real Vision.

Какво беше казано в интервюто за Real Vision, наред с други неща?

1. Следващият мечи тренд ще бъде най-лошият, който някога съм виждал. Това се дължи на дълга, който нараства с ракетен темп през последните 14 години. Дори кризата от 2008 г. беше предизвикана от големи дългове, но те бяха части от тях в сравнение със сегашните.

2. Продължавам да се притеснявам какво ще покажат отново политиците (във Вашингтон, в случая вероятно заради тавана на дълга, но това е дългосрочен въпрос). Мисля, че те нямат представа какво трябва да правят.

3. Много държави търсят алтернатива на щатския долар. Отчасти заради значителния дълг на САЩ, отчасти след опита от използването на американската валута като геополитическо оръжие (срещу Русия). Очаквам до 2-3 години нещо да се обърка на валутния пазар.

4. Все пак лихвите ще трябва да се повишат, за да се потуши инфлационният пожар. Светът никога не е виждал такова задлъжняване и "печатане на пари", както през последните години. Ще боли (трябва да боли) много, преди проблемите да бъдат разрешени.

5. Всички пазари ще имат проблеми - на акции, облигации, недвижими имоти, валута, накратко, всички. Ако искате да управлявате това в рамките на портфейла си, трябва да разберете какво е залог за понижение, но по-важното е за какво са добри паричните средства.

6. Не мисля, че светът ще премине към биткойн. Ще работим с цифрови пари в максимална степен, но това ще бъдат пари, контролирани от правителствата.

7. Най-добрата инвестиционна защита срещу инфлацията са реалните активи. А реалните активи са най-вече стоките. Все още не виждам по-евтина инвестиция от стоките.

За мен най-интересните опасения са свързани с щатския долар - това играе в моите бележки "за криптовалутите" :)


No comments yet