S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

Egy kis hideg zuhany pénteken...

Piaci legenda Jim Rogers: pályafutásom legrosszabb medve trendjére számítok.

A híres befektető, Jim Rogers az általa valaha látott legdurvább medvepiacra készül. A kamatlábak várhatóan hosszabb ideig magasabbak maradnak, az amerikai dollár alatt ringatózik a fedélzeti szék, és az árucikkek a jövőben is érdekes befektetésnek számítanak - mondta a Real Visionnek.

Mi hangzott el többek között a Real Vision interjújában?

1. A következő medve trend lesz a legrosszabb, amit valaha láttam. Ez az adósságnak köszönhető, amely az elmúlt 14 év során ugrásszerűen megnőtt. Még a 2008-as válságot is a nagy adósságok váltották ki, de azok töredékei voltak a mostaniakhoz képest.

2. Folyamatosan azon aggódom, hogy a politikusok (Washingtonban, jelen esetben esetleg az adósságplafon miatt, de ez egy hosszú távú kérdés) mit fognak megint mutatni. Szerintem fogalmuk sincs arról, hogy mit kellene tenniük.

3. Sok ország keres alternatívát az amerikai dollárral szemben. Részben a jelentős amerikai adósság miatt, részben az amerikai valuta geopolitikai fegyverként való használatának tapasztalata után (Oroszország ellen). 2-3 éven belül várhatóan valami baj lesz a devizapiacon.

4. A kamatlábaknak még emelkedniük kell, hogy eloltsák az inflációs tüzet. A világ még soha nem látott akkora adósságot és "pénznyomtatást", mint az elmúlt években. Sokat fog (kell) fájni, mielőtt a problémák megoldódnak.

5. Minden piacon lesznek problémák - részvény, kötvény, ingatlan, deviza, egyszóval minden piacon. Ha ezt a portfólión belül akarod kezelni, akkor meg kell értened, hogy mi az a lefelé történő fogadás, de ami még fontosabb, hogy mire jó a készpénz.

6. Nem hiszem, hogy a világ át fog állni a bitcoinra. Maximálisan digitális pénzzel fogunk dolgozni, de ez a kormányok által ellenőrzött pénz lesz.

7. A legjobb befektetési védelem az infláció ellen a reáleszközök. A reáleszközök pedig különösen a nyersanyagok. Továbbra sem látok olcsóbb befektetést az árucikkeknél.

Számomra a legérdekesebb aggodalmak az amerikai dollárral kapcsolatosak - ez a "kriptopénz-párti" jegyzeteimbe játszik bele :)


No comments yet