S&P 500 ^GSPC
5,137.08
+0.80%
Nvidia NVDA
$822.79
+4.00%
Meta META
$502.30
+2.48%
Alphabet GOOG
$138.10
-1.20%
Amazon AMZN
$178.22
+0.83%
Apple AAPL
$179.63
-0.62%
Microsoft MSFT
$415.50
+0.45%
Tesla TSLA
$202.64
+0.38%

Malo hladnega petkovega tuša...

Legenda trga Jim Rogers: Pričakujem najhujši medvedji trend v svoji karieri.

Slavni vlagatelj Jim Rogers se pripravlja na najhujši medvedji trg, kar jih je kdaj videl. Obrestne mere naj bi ostale višje dlje časa, ležalnik pod ameriškim dolarjem se ziblje, blago pa naj bi bilo tudi v prihodnje zanimiva naložba, je povedal v oddaji Real Vision.

Kaj je bilo med drugim povedano v intervjuju za Real Vision?

1. Naslednji medvedji trend bo najhujši, kar sem jih kdajkoli videl. Razlog za to je dolg, ki je v zadnjih 14 letih rasel z raketno hitrostjo. Tudi krizo leta 2008 so sprožili veliki dolgovi, vendar so bili ti v primerjavi s sedanjimi le delčki.

2. Ves čas me skrbi, kaj bodo politiki (v Washingtonu, v tem primeru morda zaradi zgornje meje dolga, vendar je to dolgoročno vprašanje) spet pokazali. Mislim, da nimajo pojma, kaj bi morali storiti.

3. Številne države iščejo alternativo ameriškemu dolarju. Delno zaradi precejšnjega dolga ZDA, delno po izkušnjah z uporabo ameriške valute kot geopolitičnega orožja (proti Rusiji). Pričakujem, da se bo na deviznem trgu v roku 2-3 let nekaj zapletlo.

4. Obrestne mere se bodo morale še vedno zvišati, da bi pogasili inflacijski požar. Svet še nikoli ni videl takšnega zadolževanja in "tiskanja denarja" kot v zadnjih letih. To bo (moralo biti) zelo boleče, preden bodo težave odpravljene.

5. Težave bodo imeli vsi trgi - delniški, obvezniški, nepremičninski, valutni, skratka vsi. Če želite to obvladovati v svojem portfelju, morate razumeti, kaj je stava na padec, še pomembneje pa je, čemu je dober denar.

6. Ne verjamem, da bo svet prešel na bitcoin. V največji možni meri bomo delali z digitalnim denarjem, vendar bo to denar, ki ga bodo nadzorovale vlade.

7. Najboljša naložbena zaščita pred inflacijo je realno premoženje. Realno premoženje pa je zlasti blago. Še vedno ne vidim cenejše naložbe od blaga.

Zame so najbolj zanimivi pomisleki glede ameriškega dolarja - to igra na moje zapise "za kriptovalute" :)


No comments yet