S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

Тези ETF-и са абсолютно задължителни за всеки пасивен инвеститор

Grozdan Grigorov
3. 6. 2023
1 min read

Пасивното инвестиране става все по-популярен начин за хеджиране и участие на фондовите пазари. Докато активните инвеститори се стремят да надминат пазара и да постигнат резултати над средните, пасивните инвеститори имат съвсем различна цел, която може да се проследи чрез тези два индекса.

Това е така, защото пасивните инвеститори обикновено "само" искат да следват пазара. Което, ако им се удаде, означава, че са изминали половината път. Един от най-популярните и ефективни начини за пасивно инвестиране е чрез ETF-и. Особено чрез два конкретни ETF - или по-скоро индекси, като изборът на ETF след това зависи от вас.

ETF-ите са инвестиционни фондове, които се търгуват на борси, подобно на акциите. ETF-ите проследяват представянето на определен пазар или индекс и предоставят на инвеститорите лесен и ефективен начин да диверсифицират портфейла си и да сведат до минимум рисковете, свързани с инвестирането в отделни акции.

Има само един цар

Точно както биткойнът е кралят на криптовалутите, така и S&P 500 е кралят на индексите.

S&P 500 (Standard & Poor's 500 ) е борсов индекс, съставен от 500-те най-големи компании, търгувани на американските борси. Тези компании включват широк спектър от индустрии, като технологии, здравеопазване, енергетика, финанси и др. S&P 500 се счита за един от най-добрите показатели за представянето на фондовия пазар в САЩ и дългосрочното му представяне е много добро.

Въпреки че придобива сегашния си размер (и име) през 1957 г., произходът му датира от 20-те години на миналия век. Средната годишна възвръщаемост от създаването му през 1928 г. до 31 декември 2022 г. е 9,82%. Средната годишна възвръщаемост от включването на 500-те акции в индекса през 1957 г. до 31 декември 2022 г. е 10,15%.

https://www.youtube.com/watch?v=beumv2JYdNM

Инвестирането в S&P 500 може да бъде добра инвестиция за инвеститори, които искат да диверсифицират портфейла си и да намалят риска, като инвестират в голям брой различни компании в различни отрасли. Има няколко начина за инвестиране в S&P 500, като най-популярни са ETF-ите.

Съществуватмного ETF-и, които проследяват представянето на индекса S&P 500, а някои от най-популярните включват SPDR S&P 500 ETF $SPY+0.7%, iShares Core S&P 500 ETF $IVV+0.7% и Vanguard S&P 500 ETF $VOO+0.7%. Тези ETF-и се търгуват на борсите и ви позволяват да инвестирате в широк кръг американски компании, включени в индекса S&P 500.

Важно е да се отбележи, че всеки ETF има свои собствени разходи и стратегия, така че е важно внимателно да разгледате различните възможности и да изберете ETF, който най-добре отговаря на вашите инвестиционни цели и предпочитания. По-конкретно имам предвид опции за натрупване и разпределение, различни местожителства и др.

ETF-и за натрупване срещу ETF-и за разпределение. Не допускайте грешка при вземането на това важно решение!

SPDR S&P 500 ETF $SPY+0.7% е най-големият и най-старият ETF, който проследява представянето на индекса S&P 500. SPY стартира през 1993 г. и оттогава се е превърнал в един от най-популярните ETF-и в света. SPY се търгува на борсата NYSE Arca и понастоящем има пазарна капитализация от приблизително 300 млрд. долара.

За съжаление, най-многото, което мога да напиша за него тук, е в името на интереса. Това е американски ETF, който инвеститорите не могат да закупят официално у нас. Разбира се, можете да се сдобиете с ETF от повечето брокери под формата на CFD - т.е. договор. За него обаче не важат различните предимства и задължения като за истински ETF. Алтернативата обаче са европейските варианти, които следят същия индекс.

iShares Core S&P 500 UCITS ETF $CSPX - Този ETF се управлява от BlackRock и проследява представянето на индекса S&P 500. CSPX предлага на инвеститорите лесен начин да инвестират в индекса с минимални разходи и се търгува на борсите в Европа. В допълнение, SPDR S&P 500 UCITS ETF $SPY5, Vanguard S&P 500 UCITS ETF $VUSA.

Има ли наистина само един крал?

По отношение на популярността S&P 500 наистина вероятно е кралят. Но има и друга много подобна опция. Още по-диверсифициран. Дори... по-добър?

All-World Index е индекс, който включва акции на компании от цял свят и измерва представянето на световния фондов пазар. Индексът се съставя от MSCI (Morgan Stanley Capital International) и включва над 3000 компании от различни държави и сектори.

Индексът All-World Index се претегля според пазарната капитализация на всяка компания, което означава, че по-голяма тежест се дава на по-големите компании с по-голяма пазарна капитализация. Това означава, че резултатите на индекса се влияят от резултатите на най-големите компании в света.

Индексът All-World е разделен на няколко регионални индекса, включващи индекси за Северна Америка, Европа, Азия и Тихия океан. Тези регионални индекси са допълнително разбити по държави и сектори, което позволява на инвеститорите да проследяват представянето на конкретни пазари и отрасли.

Инвестирането в All-World Index е възможно чрез, как иначе, ETF-и, които следят представянето на индекса. Някои от най-популярните ETF-и, които следят индекса All-World, включват iShares MSCI ACWI ETF $ACWI+0.6%, Vanguard Total World Stock ETF $VT и SPDR MSCI ACWI ex-US ETF $CWI+0.7%.

Инвестирането в индекса All-World позволява на инвеститорите да постигнат диверсификация по целия свят. Вие буквално купувате резултатите на човечеството.

И тук важи същото, както при предишните ETF-и - официално можем да правим само вариантите за ЕС. Например:

iShares Core MSCI ACWI UCITS ETF $SWDA - Управляван от BlackRock, този ETF е най-големият ETF, проследяващ индекса All-World в Европа. Освен това Xtrackers MSCI ACWI UCITS ETF $XDWD, Vanguard FTSE All-World UCITS ETF $VWRL

Отказ от отговорност: Това по никакъв начин не е инвестиционна препоръка. Това е единствено мое обобщение и анализ, основани на данни от интернет и други източници. Инвестирането на финансовите пазари е рисково и всеки трябва да инвестира въз основа на собствените си решения. Аз съм просто аматьор, който споделя мнението си.

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.