S&P 500 ^GSPC
4,981.84
+0.13%
Nvidia NVDA
$674.72
-2.85%
Alphabet GOOG
$143.84
+1.15%
Amazon AMZN
$168.59
+0.90%
Meta META
$468.03
-0.68%
Tesla TSLA
$194.77
+0.52%
Apple AAPL
$182.32
+0.42%
Microsoft MSFT
$402.18
-0.15%

Aceste ETF-uri sunt un element de bază absolut pentru orice investitor pasiv

Mihai Dragavei
3. 6. 2023
6 min read

Investițiile pasive devin o modalitate din ce în ce mai populară de acoperire și de participare la piețele bursiere. În timp ce investitorii activi caută să depășească piața și să obțină performanțe peste medie, investitorii pasivi au un obiectiv foarte diferit, care poate fi urmărit prin intermediul acestor doi indici.

Acest lucru se datorează faptului că, în general, investitorii pasivi doresc "doar" să urmărească piața. Ceea ce, dacă reușesc, se află la jumătatea drumului. Una dintre cele mai populare și mai eficiente modalități de a investi pasiv este prin intermediul ETF-urilor. În special prin intermediul a două ETF-uri specifice - sau mai degrabă indici, alegerea ETF-ului fiind apoi la latitudinea dumneavoastră.

ETF-urile sunt fonduri de investiții care se tranzacționează pe burse, similar cu acțiunile. ETF-urile urmăresc performanța unei anumite piețe sau a unui anumit indice și oferă investitorilor o modalitate ușoară și eficientă de a-și diversifica portofoliul și de a minimiza riscurile asociate cu investițiile în acțiuni individuale.

Există un singur rege

Așa cum Bitcoin este regele criptomonedelor, S&P 500 este regele indicilor.

S&P 500 (Standard & Poor's 500) este un indice bursier alcătuit din cele mai mari 500 de companii tranzacționate la bursele din SUA. Aceste companii includ o gamă largă de industrii, cum ar fi tehnologia, sănătatea, energia, sectorul financiar și altele. Indicele S&P 500 este considerat unul dintre cei mai buni indicatori ai performanței pieței bursiere americane, iar performanța sa pe termen lung a fost foarte bună.

Deși a căpătat dimensiunea (și numele) actuală în 1957, originile sale datează din anii 1920. Randamentul mediu anualizat de la înființarea sa în 1928 până la 31 decembrie 2022 este de 9,82%. Randamentul mediu anualizat de când cele 500 de acțiuni au fost admise în indice în 1957 până la 31 decembrie 2022 este de 10,15%.

https://www.youtube.com/watch?v=beumv2JYdNM

Investiția în indicele S&P 500 poate fi o investiție bună pentru investitorii care doresc să își diversifice portofoliul și să își reducă riscul investind într-un număr mare de companii diferite dintr-o varietate de industrii. Există mai multe modalități de a investi în indicele S&P 500, ETF-urile fiind cele mai populare.

Există multe ETF-uri care urmăresc performanța indicelui S&P 500, iar unele dintre cele mai populare sunt SPDR S&P 500 ETF $SPY+0.0%, iShares Core S&P 500 ETF $IVV+0.0% și Vanguard S&P 500 ETF $VOO+0.0%. Aceste ETF-uri sunt tranzacționate la bursă și vă permit să investiți într-o gamă largă de companii americane care sunt incluse în indicele S&P 500.

Este important de reținut că fiecare ETF are propriile cheltuieli și strategie, așa că este important să analizați cu atenție diferitele opțiuni și să alegeți ETF-ul care se potrivește cel mai bine obiectivelor și preferințelor dumneavoastră de investiții. Mai exact, mă refer la opțiunile de acumulare și de distribuție, diferitele domicilii etc.

ETF-uri de acumulare vs. ETF-uri de distribuție. Nu faceți o greșeală în această decizie crucială!

SPDR S&P 500 ETF $SPY+0.0% este cel mai mare și mai vechi ETF care urmărește performanța indicelui S&P 500. SPY a fost lansat în 1993 și de atunci a devenit unul dintre cele mai populare ETF-uri din lume. SPY este tranzacționat la bursa NYSE Arca și are în prezent o capitalizare de piață de aproximativ 300 de miliarde de dolari.

Din păcate, tot ce pot scrie despre el aici este de dragul interesului. Este un ETF american, pe care investitorii nu îl pot cumpăra oficial aici. Desigur, puteți obține ETF-uri de la majoritatea brokerilor sub forma unui CFD - adică a unui contract. Cu toate acestea, nu este supus diferitelor beneficii și obligații ca un ETF real. Alternativa este însă reprezentată de variantele europene, care urmăresc același indice.

iShares Core S&P 500 UCITS ETF $CSPX - Acest ETF este administrat de BlackRock și urmărește performanța indicelui S&P 500. CSPX oferă investitorilor o modalitate ușoară de a investi în indice cu costuri minime și este tranzacționat la bursele din Europa. În plus, SPDR S&P 500 UCITS ETF $SPY5, Vanguard S&P 500 UCITS ETF $VUSA.

Există cu adevărat un singur rege?

În ceea ce privește popularitatea, S&P 500 este, într-adevăr, probabil regele. Dar există o altă opțiune foarte asemănătoare. Chiar mai diversificată. Chiar... mai bună?

IndiceleAll-World este un indice care include acțiuni ale unor companii din întreaga lume și măsoară performanța pieței bursiere globale. Indicele este compilat de MSCI (Morgan Stanley Capital International) și include peste 3.000 de companii din diferite țări și sectoare.

Indicele All-World este ponderat în funcție de capitalizarea bursieră a fiecărei companii, ceea ce înseamnă că o pondere mai mare este acordată companiilor cu capitalizare bursieră mai mare. Acest lucru înseamnă că performanța indicelui este influențată de performanța celor mai mari companii din lume.

Indicele All-World este împărțit în mai mulți indici regionali, inclusiv indici pentru America de Nord, Europa, Asia și Pacific. Acești indici regionali sunt defalcați în continuare pe țări și sectoare, permițând investitorilor să urmărească performanța unor piețe și industrii specifice.

Investiția în indicele All-World este posibilă, cum altfel, prin intermediul ETF-urilor care urmăresc performanța indicelui. Printre cele mai populare ETF-uri care urmăresc indicele All-World se numără iShares MSCI ACWI ETF $ACWI+0.0%, Vanguard Total World Stock ETF $VT și SPDR MSCI ACWI ex-US ETF $CWI+0.0%.

Investirea în indicele All-World permite investitorilor să obțină o diversificare în întreaga lume. Cumpărați, la propriu, performanța umanității.

Din nou, aici se aplică același lucru ca și în cazul ETF-urilor anterioare - oficial putem face doar variantele UE. De exemplu:

iShares Core MSCI ACWI UCITS ETF $SWDA - Gestionat de BlackRock, acest ETF este cel mai mare ETF care urmărește indicele All-World în Europa. În plus, Xtrackers MSCI ACWI UCITS ETF $XDWD, Vanguard FTSE All-World UCITS ETF $VWRL

Disclaimer: Aceasta nu reprezintă în niciun caz o recomandare de investiții. Este pur și simplu rezumatul și analiza mea bazată pe date de pe internet și din alte surse. Investițiile pe piețele financiare sunt riscante și fiecare ar trebui să investească în funcție de propriile decizii. Eu sunt doar un amator care își împărtășește opiniile.

Citiți articolul complet gratuit?
Dă-i drumul 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.