S&P 500 ^GSPC 5,321.41 +0.25%
Tesla TSLA $186.60 +6.66%
Meta META $464.63 -0.90%
Microsoft MSFT $429.04 +0.87%
Apple AAPL $192.35 +0.69%
Nvidia NVDA $953.86 +0.64%
Alphabet GOOG $179.54 +0.61%
Amazon AMZN $183.15 -0.21%

Ezek az ETF-ek minden passzív befektető számára abszolút alapkövetelménynek számítanak.

Vida Fazekas
3. 6. 2023
7 min read

A passzív befektetés egyre népszerűbb módja a részvénypiacokon való fedezeti és részvételi lehetőségeknek. Míg az aktív befektetők arra törekszenek, hogy felülmúlják a piacot és átlagon felüli teljesítményt érjenek el, addig a passzív befektetőknek egészen más a céljuk, ami ezen a két indexen keresztül követhető nyomon.

A passzív befektetők ugyanis általában "csak" követni akarják a piacot. Ami, ha sikerül nekik, akkor már félúton vannak. A passzív befektetés egyik legnépszerűbb és leghatékonyabb módja az ETF-ek. Különösen két konkrét ETF-en - vagy inkább indexen - keresztül, az ETF kiválasztása aztán már csak Önön múlik.

Az ETF-ek olyan befektetési alapok, amelyekkel a részvényekhez hasonlóan tőzsdéken kereskednek. Az ETF-ek egy adott piac vagy index teljesítményét követik, és egyszerű és hatékony módot biztosítanak a befektetőknek portfóliójuk diverzifikálására, valamint az egyedi részvényekbe való befektetéssel járó kockázatok minimalizálására.

Csak egy király van

Ahogy a Bitcoin a kriptovaluták királya, úgy az S&P 500 az indexek királya.

AzS&P 500 (Standard & Poor's 500 ) egy részvényindex, amely az 500 legnagyobb, amerikai tőzsdéken kereskedett vállalatot tartalmazza. Ezek a vállalatok iparágak széles skáláját foglalják magukban , mint például a technológia, az egészségügy, az energiaipar, a pénzügyi szektor és még sok más iparág. Az S&P 500-at az amerikai részvénypiac teljesítményének egyik legjobb mutatójaként tartják számon, és hosszú távú teljesítménye nagyon jó.

Bár jelenlegi méretét (és nevét) 1957-ben nyerte el, eredete az 1920-as évekre nyúlik vissza. Az 1928-as alapítása óta 2022. december 31-ig elért átlagos évesített hozam 9,82%. Az 500 részvény 1957-es indexbe való felvétele óta 2022. december 31-ig elért átlagos évesített hozam 10,15%.

https://www.youtube.com/watch?v=beumv2JYdNM

Az S&P 500-ba való befektetés jó befektetés lehet azon befektetők számára, akik diverzifikálni szeretnék portfóliójukat és csökkenteni a kockázatot azáltal, hogy nagyszámú különböző iparágban működő vállalatba fektetnek be. Az S&P 500-ba való befektetésnek számos módja van, az ETF-ek a legnépszerűbbek.

Számos olyan ETF létezik, amely az S&P 500 index teljesítményét követi, és a legnépszerűbbek közé tartozik az SPDR S&P 500 ETF $SPY+0.2%, az iShares Core S&P 500 ETF $IVV+0.2% és a Vanguard S&P 500 ETF $VOO+0.3%. Ezekkel az ETF-ekkel a tőzsdéken kereskednek, és lehetővé teszik, hogy az S&P 500 indexben szereplő amerikai vállalatok széles körébe fektessen be.

Fontos megjegyezni, hogy minden egyes ETF-nek saját költségei és stratégiái vannak, ezért fontos, hogy alaposan mérlegelje a különböző lehetőségeket, és válassza ki azt az ETF-et, amelyik a legjobban megfelel az Ön befektetési céljainak és preferenciáinak. Konkrétan a felhalmozási és forgalmazási lehetőségekre, a különböző székhelyekre stb. gondolok.

Felhalmozási vs. forgalmazási ETF-ek. Ne hibázzon ebben a döntő fontosságú döntésben!

Az SPDR S&P 500 ETF $SPY+0.2% a legnagyobb és legrégebbi ETF, amely az S&P 500 index teljesítményét követi. Az SPY-t 1993-ban indították el, és azóta a világ egyik legnépszerűbb ETF-je lett. Az SPY-vel a NYSE Arca tőzsdén kereskednek, és jelenleg körülbelül 300 milliárd dollár piaci kapitalizációval rendelkezik.

Sajnos itt legfeljebb az érdekesség kedvéért tudok róla írni. Ez egy amerikai ETF, amelyet a befektetők hivatalosan nem vásárolhatnak itthon. Természetesen a legtöbb brókertől lehet ETF-et szerezni CFD - azaz kontraktus - formájában. Erre azonban nem vonatkoznak azok a különböző előnyök és kötelezettségek, mint egy valódi ETF-re. De az alternatívát az európai változatok jelentik, amelyek ugyanazt az indexet követik.

iShares Core S&P 500 UCITS ETF $CSPX - Ezt az ETF-et a BlackRock kezeli, és az S&P 500 index teljesítményét követi. A CSPX egyszerű módot kínál a befektetőknek, hogy minimális költséggel fektessenek az indexbe, és az európai tőzsdéken kereskednek vele. Ezen kívül az SPDR S&P 500 UCITS ETF $SPY5, Vanguard S&P 500 UCITS ETF $VUSA.

Tényleg csak egy király van?

Népszerűségét tekintve az S&P 500 valóban valószínűleg a király. De van egy másik, nagyon hasonló lehetőség is. Még diverzifikáltabb. Még... jobb?

AzAll-World Index egy olyan index, amely a világ minden tájáról származó vállalatok részvényeit tartalmazza, és a globális részvénypiac teljesítményét méri. Az indexet az MSCI (Morgan Stanley Capital International ) állítja össze, és több mint 3000 vállalatot tartalmaz különböző országokból és szektorokból.

Az All-World Indexet az egyes vállalatok piaci kapitalizációja szerint súlyozzák, ami azt jelenti, hogy a nagyobb piaci kapitalizációjú, nagyobb vállalatok nagyobb súlyt kapnak. Ez azt jelenti, hogy az index teljesítményét a világ legnagyobb vállalatainak teljesítménye befolyásolja.

Az All-World index több regionális indexre oszlik, beleértve az észak-amerikai, európai, ázsiai és csendes-óceáni indexeket. Ezek a regionális indexek országokra és szektorokra vannak lebontva, így a befektetők nyomon követhetik az egyes piacok és iparágak teljesítményét.

Az All-World Indexbe való befektetés - hogyan másképp - az index teljesítményét követő ETF-ek révén válik lehetővé. Az All-World indexet követő legnépszerűbb ETF-ek közé tartozik az iShares MSCI ACWI ETF $ACWI+0.0%, a Vanguard Total World Stock ETF $VT és az SPDR MSCI ACWI ex-US ETF $CWI-0.3%.

Az All-World Indexbe való befektetés lehetővé teszi a befektetők számára, hogy diverzifikációt érjenek el a világ minden táján. Ön szó szerint az emberiség teljesítményét vásárolja meg.

Itt is ugyanaz érvényes, mint az előző ETF-eknél - hivatalosan csak az EU-s változatokat tudjuk csinálni. Például:

iShares Core MSCI ACWI UCITS ETF $SWDA - A BlackRock által kezelt ETF a legnagyobb ETF, amely az All-World indexet követi Európában. Ezen kívül az Xtrackers MSCI ACWI UCITS ETF $XDWD, a Vanguard FTSE All-World UCITS ETF $VWRL $VWRL

Jogi nyilatkozat: Ez semmiképpen nem minősül befektetési ajánlásnak. Ez pusztán az én összefoglalóm és elemzésem, amely az internetről és más forrásokból származó adatokon alapul. A pénzügyi piacokon történő befektetés kockázatos, és mindenkinek a saját döntései alapján kell befektetnie. Én csak egy amatőr vagyok, aki megosztja a véleményét.

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.