S&P 500 ^GSPC
5,137.08
+0.80%
Nvidia NVDA
$822.79
+4.00%
Meta META
$502.30
+2.48%
Alphabet GOOG
$138.10
-1.20%
Amazon AMZN
$178.22
+0.83%
Apple AAPL
$179.63
-0.62%
Microsoft MSFT
$415.50
+0.45%
Tesla TSLA
$202.64
+0.38%

По-добър ли е Berkshire или SAP500? Изберете най-доброто пасивно инвестиционно средство

Игор Иванов
4. 6. 2023
1 min read

Пасивните инвестиции са много популярни сред инвеститорите. Като правило те използват ETF-и - и особено индекса S&P 500 - в които просто инвестират и не се притесняват за нищо друго. Но има гласове, които твърдят, че има дори по-добри алтернативи точно за тази цел.

Тази алтернатива е Berkshire Hathaway на легендарния инвеститор Уорън Бъфет $BRK-B-0.6%. Къде е нейното представяне спрямо индекса? По-добър избор ли е за инвеститорите?

Ето как Berkshire се представя спрямо S&P 500

Но първо нека разгледаме двете опции поотделно.

S&P 500

S&P 500 е един от най-известните и широко следени индекси на големите американски компании. Той се съставя от рейтинговата агенция Standard & Poor's и включва 500-те най-големи публично търгувани корпорации в САЩ. Представлява приблизително 80% от общата пазарна капитализация на фондовия пазар в САЩ.

Това е широко диверсифициран индекс, който обхваща всички основни сектори на икономиката - технологии, здравеопазване, финанси, медии и др. Развитието му се следи от инвеститорите като показател за цялостното състояние на икономиката на САЩ. Ръстът на индекса означава ръст на икономиката.

https://www.youtube.com/watch?v=beumv2JYdNM

Индексът S&P 500 съществува от десетилетия, като историята му датира от 50-те години на миналия век. Средното му годишно поскъпване е около 10 %, което надминава инфлацията. Поради това индексът носи на инвеститорите печалба в дългосрочен план.

Индексът е в основата на пасивното инвестиране. Съществуват индексни фондове, които се опитват да проследят неговото представяне. Тези фондове имат ниски такси и са напълно прозрачни. Считат се за сигурни инвестиции поради диверсификацията, но в исторически план надминават резултатите на активно управляваните фондове.

Berkshire Hathaway $BRK-B-0.6%

Berkshire Hathaway е инвестиционна холдингова компания, управлявана от легендарните инвеститори Уорън Бъфет и Чарли Мънгър. Стойността му надхвърля 720 млрд. долара и е шестата най-ценна компания в света.

Berkshire притежава дялове в десетки американски компании като Coca-Cola, American Express, Bank of America и Kraft Heinz. Тя притежава над 90% от няколко компании, които са част от Berkshire, като GEICO и Dairy Queen.

https://www.youtube.com/watch?v=ee5BzwBCERE

Уорън Бъфет е известен с инвестиционната си философия да открива подценени компании с потенциал за дългосрочен растеж, които след това държи много дълго време. Той възприема доста консервативен подход. Инвестициите на Berkshire се състоят от два основни компонента - акции в други компании и печеливши операции, притежавани директно от Berkshire. Печалбите на Berkshire идват главно от оценката на тези инвестиции, главно поради увеличението на пазарната цена на притежаваните от него акции.

Berkshire разполага с големи резерви от парични средства, които използва за закупуване на подценени компании по време на пазарни спадове. Основна силна страна са репутацията и опитът на Уорън Бъфет и Чарли Мънгър, които работят от десетилетия. Berkshire им позволява да контролират голяма част от стойността на активите и да ги инвестират в дългосрочен план с малък натиск от страна на акционерите за постигане на краткосрочни резултати.

Кое е по-добро?

Ако търсите по-нисък риск, по-голяма историческа сигурност и по-голяма диверсификация, тогава индексът. Но Berkshire е по-подходящ за определена група инвеститори...макар че и той се бори.

Бъфет е в трудна ситуация. Той разполага с твърде много пари в брой, които не може да похарчи. Той борави с толкова много пари, че те просто му връзват ръцете.

А проблемът, или по-скоро рискът, е самият Уорън Бъфет. От самото начало Berkshire се крепи на него. На неговото лидерство, на неговия надзор. Макар да се говори, че ръководството и наследникът му са с еднакво качество, рискът от фалит след неговото напускане все още е съвсем реален. Историята на S&P 500 показва, че в дългосрочен план нищо няма да се промени.

Така че, ако търсите потенциално по-печеливша инвестиция, то Berkshire може да е по-добър избор. Но ако търсите възможно най-голяма сигурност, тогава инвестицията чрез индексен ETF вероятно е по-добър залог. Както е при инвестициите, това е quid pro quo.

Отказ от отговорност: Това в никакъв случай не е инвестиционна препоръка. Това е единствено мое обобщение и анализ, основани на данни от интернет и други източници. Инвестирането на финансовите пазари е рисково и всеки трябва да инвестира въз основа на собствените си решения. Аз съм просто аматьор, който споделя мнението си.

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.