S&P 500 ^GSPC 5,307.01 -0.27%
Tesla TSLA $180.11 -3.48%
Alphabet GOOG $178.00 -0.86%
Apple AAPL $190.90 -0.75%
Meta META $467.78 +0.68%
Nvidia NVDA $949.50 -0.46%
Microsoft MSFT $430.52 +0.34%
Amazon AMZN $183.13 -0.01%

A Berkshire vagy az SAP500 jobb? Válassza ki a végső passzív befektetési eszközt

Bertalan Görög
4. 6. 2023
5 min read

A passzív befektetések nagyon népszerűek a befektetők körében. Rendszerint ETF-eket - és különösen az S&P 500 indexet - használnak, amelyekbe egyszerűen befektetnek, és semmi mással nem törődnek. Vannak azonban olyan hangok, amelyek azt állítják, hogy vannak még jobb alternatívák is pontosan erre a célra.

Ez az alternatíva a legendás befektető, Warren Buffett Berkshire Hathaway $BRK-B+0.1% nevű részvényalapja. Hol tart az indexhez viszonyított teljesítménye? Jobb választás a befektetők számára?

Íme, hogyan teljesít a Berkshire az S&P 500 indexhez képest

De előbb nézzük meg a két lehetőséget külön-külön.

S&P 500

Az S&P 500 a nagy amerikai vállalatok egyik legismertebb és legszélesebb körben követett indexe. A Standard & Poor's hitelminősítő ügynökség állítja össze, és az USA 500 legnagyobb nyilvánosan kereskedett vállalatát tartalmazza. Az amerikai részvénypiac teljes piaci kapitalizációjának mintegy 80%-át képviseli.

Széleskörűen diverzifikált index, amely a gazdaság minden főbb ágazatát - technológia, egészségügy, pénzügy, média stb. Fejlődését a befektetők az amerikai gazdaság általános állapotának mutatójaként figyelik. Az index növekedése a gazdaság növekedését jelenti.

https://www.youtube.com/watch?v=beumv2JYdNM

Az S&P 500 évtizedek óta létezik, története az 1950-es évekre nyúlik vissza. Évente átlagosan 10% körüli értéknövekedést ért el, ezzel megelőzte az inflációt. Az index tehát hosszú távon pénzt hozott a befektetőknek.

Az index a passzív befektetés alapja. Vannak olyan indexalapok, amelyek megpróbálják követni a teljesítményét. Ezeknek az alapoknak alacsonyak a díjai és teljesen átláthatóak. A diverzifikáció miatt biztonságos befektetésnek számítanak, de történelmileg felülmúlják az aktívan kezelt alapok teljesítményét.

Berkshire Hathaway $BRK-B+0.1%

A Berkshire Hathaway egy befektetési holdingtársaság, amelyet a legendás befektetők, Warren Buffett és Charlie Munger vezetnek. Több mint 720 milliárd dollárt ér, és a hatodik legértékesebb vállalat a világon.

A Berkshire több tucat amerikai vállalatban rendelkezik részesedéssel, például a Coca-Cola, az American Express, a Bank of America és a Kraft Heinz. Több, a Berkshire-hez tartozó vállalatban, például a GEICO-ban és a Dairy Queenben több mint 90%-os részesedéssel rendelkezik.

https://www.youtube.com/watch?v=ee5BzwBCERE

Warren Buffett arról a befektetési filozófiájáról ismert, hogy hosszú távú növekedési potenciállal rendelkező, alulértékelt vállalatokat talál, amelyeket aztán nagyon hosszú ideig tart. Meglehetősen konzervatív megközelítést alkalmaz. A Berkshire befektetései két fő összetevőből állnak: más vállalatok részvényeiből és a közvetlenül a Berkshire tulajdonában lévő nyereséges műveletekből. A Berkshire profitja főként ezeknek a befektetéseknek az értékeléséből származik, elsősorban a birtokában lévő részvények piaci árának emelkedése miatt.

A Berkshire nagy készpénztartalékkal rendelkezik, amelyet piaci visszaesés idején alulértékelt vállalatok megvásárlására használ fel. Nagy erőssége Warren Buffett és Charlie Munger évtizedek óta fennálló hírneve és tapasztalata. A Berkshire lehetővé teszi számukra, hogy nagy mennyiségű eszközértéket ellenőrizzék és hosszú távon fektessenek be, kevés részvényesi nyomást gyakorolva a rövid távú eredményekre.

Melyik a jobb?

Ha alacsonyabb kockázatot, nagyobb történelmi biztonságot és nagyobb diverzifikációt keresel, akkor az index. De a Berkshire jobban megfelel a befektetők egy bizonyos csoportjának...még akkor is, ha az is küzd.

Buffett nehéz helyzetben van. Túl sok készpénze van, amit nem tud elkölteni. Olyan sok pénzzel gazdálkodik, hogy az egyszerűen megköti a kezét.

A probléma, vagy inkább a kockázat pedig maga Warren Buffett. A Berkshire a kezdetektől fogva rajta állt. Az ő vezetésére, az ő felügyeletére. Miközben arról beszélnek, hogy a menedzsment és az utódja azonos minőségű, a távozása utáni csőd kockázata még mindig nagyon is valós. Az S&P 500 története azt sugallja, hogy hosszú távon semmi sem fog változni.

Ha tehát potenciálisan jövedelmezőbb befektetést keres, akkor a Berkshire lehet, hogy jobb választás. De ha a lehető legnagyobb biztonságot keresi, akkor valószínűleg egy index ETF-en keresztül történő befektetés a jobb választás. Mint minden befektetésnél, itt is van egy quid pro quo.

Jogi nyilatkozat: Ez semmiképpen sem befektetési ajánlás. Ez pusztán az én összefoglalóm és elemzésem az internetről és más forrásokból származó adatok alapján. A pénzügyi piacokon történő befektetés kockázatos, és mindenkinek a saját döntései alapján kell befektetnie. Én csak egy amatőr vagyok, aki megosztja a véleményét.

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.