S&P 500 ^GSPC 5,070.55 +1.20%
Nvidia NVDA $824.18 +3.65%
Meta META $495.78 +2.92%
Tesla TSLA $144.61 +1.80%
Microsoft MSFT $407.06 +1.52%
Amazon AMZN $179.52 +1.29%
Alphabet GOOG $159.92 +1.25%
Apple AAPL $166.82 +0.59%

Toto jsou nejzajímavější růstová ETF, které vám mohou pomoct zhodnotit portfolio o stovky procent

Dominik Petrnoušek
5. 6. 2023
5 min read

ETF fondy bývají povětšinou spojovány spíše s pasivním, klidným a postupným investováním. Ale ne vždy to tak nutně musí být. ETF mohou být zaměřené na všechno možné. A to i na agresivní růstové investice, což je něco, na co se tu právě teď společně podíváme!

Vanguard Growth ETF $VUG+1.7%

Vanguard Growth ETF je ETF (Exchange-Traded Fund), který se zaměřuje na růstové akcie velkých amerických společností. Tento fond byl založen společností Vanguard v roce 2004 a od té doby se stal populární volbou pro investory hledající diverzifikovanou expozici na růstové akcie.

Vanguard Growth ETF využívá - stejně jako všechna ETF - pasivní investiční strategii, což znamená, že se snaží replikovat výkon určitého trhu nebo indexu.

Když už jsme u toho - pojďme si pro jistotu připomenout, co jsou ETF obecně:

Exchange-Traded Fund, zkráceně ETF, je investiční fond, který se obchoduje na burze podobně jako běžné akcie. ETF kombinuje výhody akcií a podílových fondů, což znamená, že investoři mohou získat diverzifikaci portfolia, snadnou obchodovatelnost a nižší náklady na správu, které jsou typické pro podílové fondy, spolu s flexibilitou a likviditou, které nabízejí akcie. Kromě klasických akciových ETF existují také ETF zaměřené na jiné třídy aktiv, jako jsou dluhopisy, komodity a měny.

VUG sleduje výkon indexu CRSP US Large Cap Growth Index, který zahrnuje růstové akcie velkých amerických společností. Tento index se skládá z více než 300 společností, které mají vysoký potenciál růstu.

Složení indexu VUG. Zdroj

Mezi největší pozice v portfoliu VUG patří technologičtí giganti jako Apple $AAPL+0.6%, Microsoft $MSFT+1.5% a Amazon $AMZN+1.3%. Fond také investuje v dalších odvětvích, jako jsou zdravotnictví, spotřební zboží a finanční služby. VUG má nízké náklady na správu s poměrem nákladů k výnosům (expense ratio) 0,04%, což je velmi konkurenceschopné v porovnání s jinými aktivně spravovanými fondy.

Investoři, kteří hledají růstové akcie a chtějí diverzifikovanou expozici na velké americké společnosti, by mohli zvážit investici do Vanguard Growth ETF. Nicméně, stejně jako u všech investic, je důležité provést vlastní výzkum a zvážit své investiční cíle a rizikovou toleranci před investováním v tomto nebo kterémkoli jiném investičním fondu.

iShares Exponential Technologies ETF $XT

iShares Exponential Technologies ETF je  fond, který se zaměřuje na investice do společností, které využívají nové technologie a mají potenciál pro rychlý růst. Tento fond byl založen společností iShares v roce 2015 a nabízí diverzifikovanou expozici na různé oblasti, jako jsou umělá inteligence, robotika, blockchain, energetická účinnost a další.

Výkonnost ETF

XT investuje do více než 200 společností z celého světa, které se podílejí na vývoji nových technologií. Byť mezi největší pozice patří opět společnosti jako Apple, Amazon, Microsoft, Alphabet (mateřská společnost Google) a Facebook.

iShares Exponential Technologies ETF má nízké náklady na správu s poměrem nákladů k výnosům (expense ratio) 0,47%.

Opět je třeba mít na vědomí, že investujete do rizikových růstových společností, byť diverzifikovaně. Stejně jako u všech investic je důležité provést vlastní výzkum a zvážit své investiční cíle a rizikovou toleranci před investováním v tomto nebo kterémkoli jiném investičním fondu.

ARK Innovation ETF $ARKK+3.0% 

Dalším zajímavým růstovým ETF je ARK Innovation ETF $ARKK+3.0%. Tento fond byl založen společností ARK Invest v roce 2014 a zaměřuje se na investice do inovativních a vyspělých technologií s vysokým potenciálem růstu.

ARKK investuje do více než 50 společností, které se podílejí na vývoji nových technologií a výrobků, jako jsou například genetické terapie, autonomní vozidla, blockchain a další. Mezi největší pozice v portfoliu ARKK patří společnosti jako Tesla, Roku a Zoom.

Fond využívá aktivní investiční strategii, což znamená, že správce fondu - konkrétně legendární Cathie Wood - aktivně vybírá jednotlivé akcie na základě svých výzkumů a analýz. ARKK má vyšší náklady na správu s poměrem nákladů k výnosům (expense ratio) 0,75%, ale nabízí investorům potenciál vyšších výnosů v porovnání s pasivními investičními strategiemi.

ARKK může být zajímavou volbou pro investory, kteří hledají investice do inovativních technologií s vysokým potenciálem růstu a jsou ochotni přijmout vyšší riziko a větší volatilitu.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.