S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

Това са най-интересните ETF-и за растеж, които могат да помогнат на портфейла ви да поскъпне със стотици проценти

Grozdan Iliev
5. 6. 2023
1 min read

ETF-ите обикновено се свързват с пасивно, спокойно и постепенно инвестиране. Но не винаги е задължително да е така. ETF-ите могат да се фокусират върху най-различни неща. И дори на агресивни инвестиции за растеж, което е нещо, което ще разгледаме заедно точно сега!

Vanguard Growth ETF $VUG+1.1%

Vanguard Growth ETF е ETF(борсово търгуван фонд), който се фокусира върху акциите за растеж на големи американски компании. Този фонд е основан от Vanguard през 2004 г. и оттогава се е превърнал в популярен избор за инвеститорите, които търсят диверсифицирана експозиция на акции с растеж.

Както всичкиETF-и, Vanguard Growth ETF използва пасивна инвестиционна стратегия, което означава, че се стреми да възпроизведе представянето на определен пазар или индекс.

Докато сме в това - нека да разгледаме какво представляват ETF-ите като цяло в името на спора:

Борсово търгуван фонд, или накратко ETF, е инвестиционен фонд, който се търгува на борса подобно на обикновена акция. ETF-ите съчетават предимствата на акциите и взаимните фондове, което означава, че инвеститорите могат да получат диверсификацията на портфейла, лесното търгуване и по-ниските разходи за управление, които са типични за взаимните фондове, заедно с гъвкавостта и ликвидността, които предлагат акциите. В допълнение към традиционните ETF за акции, има и ETF, фокусирани върху други класове активи, като облигации, суровини и валути.

VUG проследява представянето на индекса CRSP US Large Cap Growth Index, който включва акции на големи американски компании с цел растеж. Този индекс се състои от повече от 300 компании, които имат висок потенциал за растеж.

Състав на индекса VUG. Източник:

Най-големите позиции в портфейла на VUG включват технологични гиганти като Apple $AAPL+1.7%, Microsoft $MSFT+0.7% и Amazon $AMZN-0.2%. Фондът инвестира и в други сектори като здравеопазване, потребителски стоки и финансови услуги. VUG има ниски разходи за управление с коефициент на разходите от 0,04%, което е много конкурентно в сравнение с други активно управлявани фондове.

Инвеститорите, които търсят акции с растеж и искат диверсифицирана експозиция на големи американски компании, могат да обмислят инвестиране в ETF Vanguard Growth. Както при всички инвестиции обаче, важно е да направите собствено проучване и да обмислите инвестиционните си цели и толерантността си към риск, преди да инвестирате в този или в друг взаимен фонд.

iShares Exponential Technologies ETF $XT

iShares Exponential Technologies ETF е фонд, който се фокусира върху инвестирането в компании, които използват нови технологии и имат потенциал за бърз растеж. Този фонд е основан от iShares през 2015 г. и предлага диверсифицирана експозиция към различни области като изкуствен интелект, роботика, блокчейн, енергийна ефективност и др.

Представяне на ETF

XT инвестира в повече от 200 компании по света, които участват в разработването на нови технологии. Отново компании като Apple, Amazon, Microsoft, Alphabet (компанията майка на Google) и Facebook са сред най-големите позиции.

ETF iShares Exponential Technologies има ниски разходи за управление с коефициент на разходите от 0,47%.

Отново имайте предвид, че инвестирате в рискови компании за растеж, макар и по диверсифициран начин. Както при всички инвестиции, важно е да направите собствено проучване и да обмислите инвестиционните си цели и толерантността си към риск, преди да инвестирате в този или друг инвестиционен фонд.

ARK Innovation ETF $ARKK+1.8%

Друг интересен ETF за растеж е ARK Innovation ETF $ARKK+1.8%. Този фонд е основан от ARK Invest през 2014 г. и се фокусира върху инвестирането в иновативни и високотехнологични компании с висок потенциал за растеж.

ARKK инвестира в повече от 50 компании, които участват в разработването на нови технологии и продукти, като например генетични терапии, автономни превозни средства, блокчейн и др. Някои от най-големите позиции в портфолиото на ARKK включват компании като Tesla, Roku и Zoom.

Фондът използва активна инвестиционна стратегия, което означава, че мениджърът на фонда - а именно легендарният Кати Ууд - активно подбира отделните акции въз основа на своите проучвания и анализи. ARKK има по-високи разходи за управление с коефициент на разходите от 0,75%, но предлага на инвеститорите потенциал за по-висока възвръщаемост в сравнение с пасивните инвестиционни стратегии.

ARKK може да бъде привлекателен вариант за инвеститори, които искат да инвестират в иновативни технологии с висок потенциал за растеж и са готови да приемат по-висок риск и по-голяма волатилност.

Отказ от отговорност: Това по никакъв начин не е инвестиционна препоръка. Това е единствено мое обобщение и анализ, базирани на данни от интернет и други източници. Инвестирането на финансовите пазари е рисково и всеки трябва да инвестира въз основа на собствените си решения. Аз съм просто аматьор, който споделя мнението си.

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.