S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

Ezek a legérdekesebb növekedési ETF-ek, amelyek segítségével portfóliója több száz százalékkal felértékelődhet

Ferkó Joó
5. 6. 2023
6 min read

Az ETF-eket általában a passzív, csendes és fokozatos befektetéssel hozzák összefüggésbe. De nem kell mindig így lennie. Az ETF-ek mindenféle dologra összpontosíthatnak. Sőt, még agresszív növekedési befektetésekre is, amit most együtt fogunk megvizsgálni!

Vanguard Növekedési ETF $VUG+1.1%

A Vanguard Growth ETF egy olyan ETF(tőzsdén kereskedett alap), amely az amerikai nagyvállalatok növekedési részvényeire összpontosít. Ezt az alapot 2004-ben alapította a Vanguard, és azóta népszerű választássá vált a növekedési részvények diverzifikált kitettségét kereső befektetők számára.

AVanguard Growth ETF - mint minden ETF - passzív befektetési stratégiátalkalmaz, ami azt jelenti, hogy egy adott piac vagy index teljesítményét igyekszik leutánozni.

Ha már itt tartunk - a vita kedvéért tekintsük át, hogy mik is az ETF-ek általában:

A tőzsdén kereskedett alap, vagy röviden ETF egy olyan befektetési alap, amely a törzsrészvényekhez hasonlóan kereskedik a tőzsdén. Az ETF-ek egyesítik a részvények és a befektetési alapok előnyeit, ami azt jelenti, hogy a befektetők a befektetési alapokra jellemző portfóliódiverzifikációt, a kereskedés egyszerűségét és az alacsonyabb kezelési költségeket kapják meg a részvények által kínált rugalmassággal és likviditással együtt. A hagyományos részvény ETF-ek mellett léteznek más eszközosztályokra, például kötvényekre, árukra és devizákra összpontosító ETF-ek is.

A VUG a CRSP US Large Cap Growth Index teljesítményét követi, amely a nagy amerikai vállalatok növekedési részvényeit tartalmazza. Ez az index több mint 300 olyan vállalatból áll, amelyek nagy növekedési potenciállal rendelkeznek.

A VUG index összetétele. Forrás

A VUG portfólió legnagyobb pozíciói között olyan technológiai óriások szerepelnek, mint az Apple $AAPL+1.7%, a Microsoft $MSFT+0.7% és az Amazon $AMZN-0.2%. Az alap más szektorokba is befektet, mint az egészségügy, a fogyasztási cikkek és a pénzügyi szolgáltatások. A VUG alacsony kezelési költségekkel rendelkezik, a költséghányad 0,04%, ami nagyon versenyképes más aktívan kezelt alapokkal összehasonlítva.

Azok a befektetők, akik növekedési részvényeket keresnek, és diverzifikáltan szeretnének kitettséget a nagy amerikai vállalatoknak, megfontolhatják a Vanguard Growth ETF-be való befektetést. Azonban, mint minden befektetés esetében, fontos, hogy saját kutatásokat végezzen, és mérlegelje befektetési céljait és kockázattűrő képességét, mielőtt ebbe vagy bármely más befektetési alapba fektetne.

iShares Exponential Technologies ETF $XT

AziShares Exponential Technologies ETF egy olyan alap, amely az új technológiákat kihasználó és gyors növekedési potenciállal rendelkező vállalatokba történő befektetésekre összpontosít. Ezt az alapot az iShares 2015-ben alapította, és diverzifikált kitettséget kínál különböző területeken, például a mesterséges intelligencia, a robotika, a blokklánc, az energiahatékonyság és más területeken.

Az ETF teljesítménye

Az XT világszerte több mint 200 olyan vállalatba fektet be, amelyek új technológiák fejlesztésében vesznek részt. Ismét olyan vállalatok tartoznak a legnagyobb pozíciók közé, mint az Apple, az Amazon, a Microsoft, az Alphabet (a Google anyavállalata) és a Facebook.

Az iShares Exponential Technologies ETF alacsony kezelési költségekkel rendelkezik, a költséghányad 0,47%.

Ismét tartsa szem előtt, hogy kockázatos növekedési vállalatokba fektet, bár diverzifikált módon. Mint minden befektetés esetében, fontos, hogy végezze el saját kutatását, és mérlegelje befektetési céljait és kockázattűrő képességét, mielőtt ebbe vagy bármely más befektetési alapba fektetne.

ARK Innovation ETF $ARKK+1.8%

Egy másik érdekes növekedési ETF az ARK Innovation ETF $ARKK+1.8%. Ezt az alapot az ARK Invest alapította 2014-ben, és az innovatív és nagy növekedési potenciállal rendelkező csúcstechnológiai vállalatokba történő befektetésekre összpontosít.

Az ARKK több mint 50 olyan vállalatba fektet be, amelyek új technológiák és termékek fejlesztésében vesznek részt, mint például a genetikai terápiák, az autonóm járművek, a blokklánc és sok más. Az ARKK portfóliójának legnagyobb pozíciói között olyan vállalatok szerepelnek, mint a Tesla, a Roku és a Zoom.

Azalap aktív befektetési stratégiát alkalmaz, ami azt jelenti, hogy az alapkezelő - konkrétan a legendás Cathie Wood - kutatásai és elemzései alapján aktívan választja ki az egyes részvényeket. Az ARKK-nak magasabbak a kezelési költségei a 0,75%-os költséghányaddal, de a passzív befektetési stratégiákhoz képest magasabb hozamlehetőséget kínál a befektetőknek.

Az ARKK vonzó lehetőség lehet azon befektetők számára, akik nagy növekedési potenciállal rendelkező innovatív technológiákba kívánnak befektetni, és hajlandóak magasabb kockázatot és nagyobb volatilitást vállalni.

Jogi nyilatkozat: Ez semmiképpen nem minősül befektetési ajánlásnak. Ez pusztán az én összefoglalóm és elemzésem, amely az internetről és más forrásokból származó adatokon alapul. A pénzügyi piacokon történő befektetés kockázatos, és mindenkinek a saját döntései alapján kell befektetnie. Én csak egy amatőr vagyok, aki megosztja a véleményét.

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.