S&P 500 ^GSPC 5,308.13 +0.09%
Nvidia NVDA $947.80 +2.49%
Tesla TSLA $174.95 -1.41%
Microsoft MSFT $425.34 +1.22%
Alphabet GOOG $178.46 +0.66%
Meta META $468.84 -0.65%
Amazon AMZN $183.54 -0.63%
Apple AAPL $191.04 +0.62%

To so najzanimivejši rastoči ETF-ji, ki lahko vašemu portfelju pomagajo do več sto odstotkov vrednosti

Primoz Krajnc
5. 6. 2023
4 min read

ETF se običajno povezujejo s pasivnim, mirnim in postopnim vlaganjem. Vendar ni vedno nujno, da je tako. ETF-ji se lahko osredotočajo na različne stvari. In celo na agresivne naložbe za rast, kar si bomo zdaj skupaj ogledali!

Vanguard Growth ETF $VUG+0.5%

Vanguard Growth ETF je ETF(sklad, s katerim se trguje na borzi), ki se osredotoča na rastoče delnice velikih ameriških podjetij. Ta sklad je leta 2004 ustanovila družba Vanguard in od takrat je postal priljubljena izbira za vlagatelje, ki iščejo razpršeno izpostavljenost delnicam z rastjo.

Sklad Vanguard Growth ETF uporablja - tako kot vsi skladi ETF - pasivno naložbeno strategijo, kar pomeni, da poskuša posnemati uspešnost določenega trga ali indeksa.

Ko smo že pri tem - za nameček si poglejmo, kaj so ETF-ji na splošno:

Sklad, s katerim se trguje na borzi, ali krajše ETF, je investicijski sklad, s katerim se trguje na borzi podobno kot z navadno delnico. Skladi ETF združujejo prednosti delnic in vzajemnih skladov, kar pomeni, da lahko vlagatelji pridobijo razpršenost portfelja, enostavnost trgovanja in nižje stroške upravljanja, ki so značilni za vzajemne sklade, skupaj s prilagodljivostjo in likvidnostjo, ki jo ponujajo delnice. Poleg tradicionalnih delniških ETF obstajajo tudi ETF, ki so osredotočeni na druge razrede sredstev, kot so obveznice, blago in valute.

VUG sledi uspešnosti indeksa CRSP US Large Cap Growth Index, ki vključuje rastoče delnice velikih ameriških podjetij. Ta indeks je sestavljen iz več kot 300 podjetij, ki imajo velik potencial rasti.

Sestava indeksa VUG. Vir:

Največje pozicije v portfelju VUG vključujejo tehnološke velikane, kot so Apple $AAPL+0.6%, Microsoft $MSFT+1.2% in Amazon $AMZN-0.6%. Sklad vlaga tudi v druge sektorje, kot so zdravstvo, osnovna potrošniška sredstva in finančne storitve. Sklad VUG ima nizke stroške upravljanja z 0,04-odstotnim stroškovnim razmerjem, kar je zelo konkurenčno v primerjavi z drugimi aktivno upravljanimi skladi.

Vlagatelji, ki iščejo rastoče delnice in želijo biti razpršeno izpostavljeni velikim ameriškim podjetjem, lahko razmislijo o naložbi v sklad Vanguard Growth ETF. Vendar je tako kot pri vseh naložbah pomembno, da pred naložbo v ta ali kateri koli drug vzajemni sklad opravite lastno raziskavo ter upoštevate svoje naložbene cilje in toleranco do tveganja.

iShares Exponential Technologies ETF $XT

SkladiShares Exponential Technologies ETF je sklad, ki se osredotoča na naložbe v podjetja, ki uporabljajo nove tehnologije in imajo potencial za hitro rast. Ta sklad je leta 2015 ustanovila družba iShares in ponuja raznoliko izpostavljenost različnim področjem, kot so umetna inteligenca, robotika, veriženje blokov, energetska učinkovitost in drugo.

Uspešnost ETF

XT vlaga v več kot 200 podjetij po vsem svetu, ki se ukvarjajo z razvojem novih tehnologij. Tudi tokrat so med največjimi pozicijami podjetja, kot so Apple, Amazon, Microsoft, Alphabet (Googlova matična družba) in Facebook.

ETF iShares Exponential Technologies ima nizke stroške upravljanja, saj znaša stroškovni količnik 0,47 %.

Ponovno imejte v mislih, da vlagate v tvegana rastoča podjetja, čeprav na diverzificiran način. Tako kot pri vseh naložbah je pomembno, da pred naložbo v ta ali kateri koli drug investicijski sklad opravite lastno raziskavo ter upoštevate svoje naložbene cilje in toleranco do tveganja.

ARK Innovation ETF $ARKK+0.3%

Še en zanimiv ETF za rast je ARK Innovation ETF $ARKK+0.3%. Ta sklad je leta 2014 ustanovila družba ARK Invest in se osredotoča na naložbe v inovativna visokotehnološka podjetja s potencialom visoke rasti.

ARKK vlaga v več kot 50 podjetij, ki se ukvarjajo z razvojem novih tehnologij in izdelkov, kot so genetske terapije, avtonomna vozila, veriženje blokov in drugo. Nekatere od največjih pozicij v portfelju družbe ARKK vključujejo podjetja, kot so Tesla, Roku in Zoom.

Sklad uporablja aktivno naložbeno strategijo, kar pomeni, da upravitelj sklada - natančneje legendarni Cathie Wood - na podlagi svojih raziskav in analiz aktivno izbira posamezne delnice. ARKK ima višje stroške upravljanja, saj je stroškovno razmerje 0,75 %, vendar vlagateljem v primerjavi s pasivnimi naložbenimi strategijami ponuja možnost višjih donosov.

ARKK je lahko privlačna možnost za vlagatelje, ki želijo vlagati v inovativne tehnologije z visokim potencialom rasti in so pripravljeni sprejeti večje tveganje in večjo nestanovitnost.

Izjava o omejitvi odgovornosti: To nikakor ni naložbeno priporočilo. To je zgolj moj povzetek in analiza, ki temelji na podatkih iz interneta in drugih virov. Naložbe na finančnih trgih so tvegane in vsak naj vlaga na podlagi lastnih odločitev. Sem le amater, ki deli svoja mnenja.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.