S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

2 delnici umetne inteligence, ki jih kupujejo upravljavci portfeljev

Dragoslav Golob
5. 6. 2023
5 min read

Evforija glede umetne inteligence se v zadnjem času ni pojavila le na borzah. Vse, kar je povezano z umetno inteligenco, je v vzponu. Okej, to je morda nekoliko razumljivo, toda navzgor leti celoten trg, pa tudi podjetja, ki na primer še ne uporabljajo umetne inteligence. To je kot ena velika nakupovalna mrzlica in gre za to, da se ne bi znašli v mehurčku UI. To bi bil potem res boleč razpok, ki pa bi bil po mojem mnenju dober za trge. Mislim, da smo bili priča padcem trgov v letu 2022, vendar tako rekoč še nikjer ne teče kri. Če pa smo zdaj v tem obdobju, je že zdaj nadvse jasno, da bo umetna inteligenca vedno z nami in bo skupaj s sodobno tehnologijo določala potek sveta. S tem ne mislim, da nas bo tehnologija nadvladala (tako kot nadvlada strojev v Matrici), vendar je to odvisno tudi od tega, kako jo bo vsakdo sprejel. Nekateri morda menijo, da nas tehnologija obvladuje v smislu naše odvisnosti od nje. To velja za mobilne telefone, naprave in različne podporne sisteme, ki jih danes v sodobnem svetu uporabljajo vsi. V prihodnosti se bo ta "odvisnost" samo še povečevala. Če se tega zavedamo, se lahko pripravimo ne le psihično, temveč tudi finančno.

1. CrowdStrike Holdings ($CRWD+2.7%)

CrowdStrike je podjetje za kibernetsko varnost. Njihova glavna posebnost je zaščita pred naprednimi grožnjami in napadi, vključno s kibernetskim vohunjenjem.

Podjetje CrowdStrike svojim strankam ponuja rešitve, ki temeljijo na umetni inteligenci in analitiki velikih količin podatkov ter pomagajo pri odkrivanju in odpravljanju groženj v realnem času.

Vrednost aplikacij umetne inteligence se na splošno povečuje s količino podatkov, ki jih lahko obdelajo. Le malo ponudnikov kibernetske varnosti lahko svoje modele umetne inteligence oskrbuje z obsežnimi podatki, do katerih ima dostop CrowdStrike. Njihova platforma vsak teden analizira bilijone signalov.

CRWD
$351.47 $9.12 +2.66%

Podjetje CrowdStrike je v prvem poslovnem četrtletju, ki se je končalo 30. aprila, poročalo o prihodkih, ki so se na letni ravni povečali za 42 % na 2,77 milijarde dolarjev. Podjetje CrowdStrike je nekoliko zvišalo napoved prihodkov za celotno poslovno leto 2024 v primerjavi z razponom, ki ga je navedlo marca. Vodstvo zdaj pričakuje, da bodo skupni prihodki znašali med 3 in 3,0367 milijarde dolarjev.

Sredina novih ocen prihodkov podjetja CrowdStrike za poslovno leto 2024 pomeni 35-odstotno povečanje na letni ravni. To je manj, kot so vlagatelji vajeni, vendar verjetno še vedno dovolj hitro, da bi upravičili trenutno visoko vrednotenje delnice. Delnica se trguje po približno 66-kratniku.

Podjetje CrowdStrike je znano tudi po svojem konceptu"CrowdStrike Intelligence", ki je ekipa strokovnjakov, ki zbira in analizira informacije o kibernetskih grožnjah in akterjih po vsem svetu. Te obveščevalne podatke nato uporablja za prepoznavanje in preprečevanje novih groženj in napadov.

Analitiki to podjetje očitno ocenjujejo zelo pozitivno in mnogi ga kupujejo za svoje sklade in portfelje. To za podjetje, ki vztrajno napreduje v smeri dobička, ni slabo.

Podjetje sodeluje tudi z različnimi organizacijami in podjetji po vsem svetu, vključno z vladnimi agencijami, finančnimi organizacijami in podjetji različnih velikosti. Njihov cilj je zagotoviti zelo učinkovite in inovativne rešitve za kibernetsko varnost ter pomagati zaščititi stranke pred vedno novimi grožnjami v digitalnem svetu.

2. UiPath ($PATH-0.3%)

Podjetje UiPath je vodilno podjetje za avtomatizacijo robotskih procesov (RPA). Njihova platforma omogoča avtomatizacijo ponavljajočih se opravil in procesov, ki običajno zahtevajo ročno delo. RPA uporablja programske robote za obdelavo nalog na človeku podoben način, vendar s hitrostjo in natančnostjo, ki ju človeški izvajalci težko dosežejo.

UiPath ponuja orodja in funkcije, ki omogočajo enostavno avtomatizacijo različnih procesov , vključno z obdelavo podatkov, pridobivanjem informacij iz dokumentov, interakcijo z aplikacijami in sistemi tretjih oseb ter še več. Njihova platforma temelji na pristopu povleci in spusti , kar pomeni, da lahko uporabniki vizualno oblikujejo in gradijo procese avtomatizacije brez pisanja kode.

PATH
$18.98 -$0.06 -0.32%

Povpraševanje po storitvah programske opreme je ostalo veliko tudi v razmeroma šibkem obdobju. Podjetje UiPath je v svojem prvem fiskalnem četrtletju, ki se je končalo 30. aprila, zabeležilo 122-odstotno povečanje vrednosti v dolarjih.

Delnice UiPath se trgujejo po približno 63-kratniku pričakovanj uprave glede prilagojenega dobička v letošnjem letu. To je visok mnogokratnik, vendar ima podjetje še vedno precej dobre možnosti, da preseže svoje vrednotenje in zagotovi tržne dobičke s trenutne ravni. Po podatkih družbe Grand View Research se pričakuje, da bo trg RPA do leta 2030 rasel za 39,9 % na leto. Dodajanje nekaj delnic tega podjetja v razpršen portfelj se ne zdi usodna napaka.

Tudi pri tej delnici se napovedi analitikov nagibajo k možnosti rasti. Tu je sicer stopnja rasti nekoliko nižja, vendar je še vedno dober rein v primerjavi z drugimi podjetji. To podjetje je v primerjavi s prejšnjim precej bolj dobičkonosno, če pa se bo sektor umetne inteligence razvijal s takšno hitrostjo kot zdaj, ne bo trajalo dolgo, preden se bo pridružilo klubu dobičkonosnih podjetij.

Podjetje UiPath ima veliko število strank po vsem svetu in sodeluje z različnimi panogami in organizacijami, vključno z bančništvom, zdravstvom, proizvodnjo, logistiko in drugimi. Njihov cilj je pomagati organizacijam povečati učinkovitost, zmanjšati stroške in izboljšati kakovost njihovih procesov z avtomatizacijo.

UiPath je dejaven tudi na področju izobraževanja in certificiranja ter zagotavlja strokovno usposabljanje in vire za uporabnike, da pridobijo certifikat RPA in učinkovito uporabljajo njihovo platformo.

To ni storitev finančnega svetovanja. Zagotavljam javno dostopne podatke in delim svoja mnenja o tem, kako bi sam ravnal v situacijah. Naložbe so tvegane in vsak je odgovoren za svoje odločitve.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.